Starity

Miért nem jó ötlet kisállatot ajándékozni?

2013. március 20. 15:03   |   Szerző: xBlondie

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Annak ellenére, hogy az emberek jó célból ajándékoznak állatokat másoknak, igazságtalanság odaadni egy élőlényt valakinek, hacsak nem vagy teljesen biztos abban, hogy az illető pont ezt a kisállatot szeretné és meg tudja neki adni a kellő gondozást egész életében.

hirdetés
Miért nem jó ötlet kisállatot ajándékozni?

Hozzánk hasonlóan az állatoknak is szüksége van szeretetre és rendes gondoskodásra a boldogsághoz – ezért nagyon fontos, hogy egy állatnak jó gazdája legyen, aki vigyáz rá és szereti. Fontos döntés tehát egy állat hozzáadása a családhoz. Azt a tartós elhatározást jelenti, hogy valaki vigyáz, elég időt tölt, és megadja a kellő szeretetet az adott állatnak.

Mielőtt megvásárolnál egy állatot azzal a céllal, hogy valakinek elajándékozd, gondolkozz el azon, hogy az illetőnek mennyi ideje és pénze van arra, hogy megfelelő gondozásban részesítse az élőlényt. Lesz ideje és türelme ahhoz, hogy szobatisztaságra tanítsa az állatot? Készen áll arra, hogy hetente kifizesse a táplálékát, a kiegészítőket (például játékokat), az oltást és a többi szükséges dolgot (az esetleges operációkat, ivartalanítást, stb.)?

A kisebb gyerekek, a babák nem mindig állnak készen egy állatra. Lehetséges, hogy akaratlanul is fájdalmat okoznak a kisállatnak, amikor úgy gondolják, hogy csak játszanak velük. A kiskutyák, a cicák, a nyulak, a kacsák és a hozzájuk hasonló állatok különösen sérülékenyek.

Sajnos sokszor szomorú véget ér egy állat élete, akit elajándékoztak. Nem ritkaság olyan történetet hallani, hogy a gyerek pár hónap után elveszti az érdeklődését az állat iránt. Ilyenkor a szülők úgy „oldják meg” a problémát, hogy egyszerűen beadják egy állatmenhelyre – a kegyetlenebb, érzéketlen emberek pedig olyan megdöbbentő dolgokra is képesek, mint kint hagyni akár az autópályán vagy egy utcában a helyzet előtt értetlenül álló, rettegő állatot, aki ezután gyakran a figyelmetlen autósok áldozatává válik.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek