Starity

Húsz esztendeje távozott közülünk a Holló

2013. március 31. 08:08   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Március 31-én, Brandon Lee halálának huszadik évfordulóján még mindig több millió filmrajongó gyászol.

hirdetés
Húsz esztendeje távozott közülünk a Holló

Ma van pontosan húsz esztendeje annak, hogy Brandon Bruce Lee egy rejtélyes baleset során életét veszítette az utolsó filmjének, A hollónak a forgatásán. A színész és harcművész ez év február elsején lett volna negyvennyolc éves.

Brandonnak mindig is nagy sikert jósoltak, köszönhetően részben édesapjának, a popkultúra egyik legnagyobb ikonjának számító Bruce Lee-nek, aki népszerűvé tette a távol-keleti harcművészeti elemeket tartalmazó akciófilmeket, és aki szintén gyanús körülmények között hunyt el, amikor egyetlen gyermeke még csak nyolcéves volt. A hivatalos jelentés szerint agyi ödéma vetett véget az életének, de sokan azt gyanítják, hogy a kínai triádok keze lehet abban, hogy ilyen fiatalon távozott az élők sorából.

Brandon a híres Lee Strasberg színiiskolában tanulta a színészi mesterséget, és első jelentős filmszerepét huszonegy évesen kapta a Kung Fu: The Movie című televíziós filmben. Következő filmjének, a Hongkongban forgatott, kínai nyelvű Legacy of Rage-nek köszönhetően a Hong Kong Film Award egyik díjára jelölték. Két televíziós sorozatban tűnt fel epizódszereplőként, majd teljesen a mozifilmek felé fordult. 1990-től már angol nyelvű akciófilmeket forgatott, debütáló darabjának a Dolph Lundgrennel készített Leszámolás Kis Tokióban számít.

1993-ban, a huszonnyolcadik születésnapján kezdte forgatni a hetedik és egyben utolsó filmjét, A hollót (The Crow), amely egy népszerű képregényen alapult. Brandon egy rockzenészt alakított, aki visszatért a halálból, hogy megbosszulja magát a saját és a barátnője gyilkosain.

A forgatás befejezését április 10-ére tervezték, azonban március 31-én a színész belehalt az egyik jelenet során szerzett sérülésébe. Megmagyarázhatatlan módon egy éles töltény került a forgatás során használt fegyverbe, és amikor elsült, eltalálta őt. Azonnal kórházba szállították, ahol hatórás operációt hajtottak rajta végre, de az életét már nem tudták megmenteni. Az édesapja mellett temették el a seattle-i Lakeview Cemetery temetőjében.

Édesanyja és menyasszonya, Eliza Hutton támogatták a rendezőt, hogy fejezze be a filmet, így a hiányzó jelenetben Chad Stahelski, Brandon barátja helyettesítette a színészt, akinek az arcát speciális effektek segítségével másolták Chad arcára.

A holló 1994 májusában jelent meg a mozikban, hatalmas sikert aratott, több mint ötvenmillió dolláros hasznot hozott csak az Egyesült Államokban, és mára legendássá vált, köszönhetően Brandon Lee-nek. A filmet a színésznek és menyasszonyának ajánlották – Eliza Hutton petíciót indított, hogy szigorítsák a fegyvervédelmi előírásokat a filmforgatásokon.

Brandon Lee és édesapja fiatalon hunytak el, azonban örökre beírták magukat a mozi történelmébe.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek