Starity

Könyvek a mozivásznon — III. rész

2013. április 03. 15:03   |   Szerző: Alison Lerman

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikksorozatunk előző részében olyan híres műveket mutattunk be, amelyek filmes adaptációi is hasonló sikereket értek el a nézők körében. Most összegyűjtöttünk még néhány ismertebb alkotást.

hirdetés
Könyvek a mozivásznon — III. rész

Alice Sebold: Komfortos mennyország

Az amerikai írónő egy fiatalkori tragédia alapján született drámája 2002-ben látta meg a napvilágot a Little, Brown and Company kiadó gondozásában. A mű egyből az eladási listák élére ugrott, hiszen egyedi írásmódjával és a felettébb izgalmas cselekményével azonnal magával ragadja az olvasót. A történet egy átlagos 70-es évekbeli család mindennapjait mutatja be, akik életébe villámcsapásként köszönt be a halál. Az eseményeket a meggyilkolt lány, Susie Salmon szemszögéből láthatjuk, aki túlvilágról figyeli szeretteit, akik a trauma után felejteni és továbblépni próbálnak.

E könyv szolgált alapjául a 2009-ben megjelent, azonos című filmnek, melyet Peter Jackson rendezett (Gyűrűk ura-trilógia, Mennyei teremtmények). Az alkotásban olyan neves színészek kaptak szerepet, mint Mark Wahlberg, Stanley Tucci vagy Rachel Weisz, de főszereplőként tűnik fel a Susie-t megformáló gyönyörű, feltörekvő színésznő, Saoirse Ronan is.

Suzanne Collins: Az éhezők viadala (-trilógia)

Ki ne ismerné, hiszen napjaink egyik legsikeresebb ifjúsági trilógiájaként tartják számon. Az első kötet, maga Az éhezők viadala 2008-ban, a folytatása, a Futótűz 2009-ben és végül befejező regény, A kiválasztott 2010-ben jelent meg. A könyveket úgy vitték, mint a cukrot, és rendkívül rövid időn belül világhíressé váltak.

A futurisztikus történet középpontjában egy fiatal lány, Katniss Everdeen áll, aki húga helyett kényszerül részt venni az élet-halál küzdelemben, az évenként megrendezett Éhezők viadalán. Főhősnőnknek nincs egyszerű dolga, hiszen ha életben akar maradni, 23 társát kell legyőznie az arénában, viszont a rögös útján szerelemre és barátokra is talál. Kivívja a hatalmas ellenség, a Kapitólium haragját is, amiből forradalom bontakozik ki. A kialakuló szerelmi háromszög, a szerethető karakterek, az izgalmas és fordulatok miatt letehetetlen olvasmány szinte minden korosztály számára.

A könyv sikerén felbuzdulva, 2012-ben készítették el a kritikusokat megosztó film első részét, Jennifer Lawrence-szel és Josh Hutcherson-nal a főszerepben. A film egyébként nagy sikernek örvend, ráadásul számos díjátadón is tarolt. A trilógia 2013-ban folytatódik, a már ismert és számos új szereplővel, köztük Sam Clafinnel, aki Finnick Odair karakterét fogja életre kelteni. A Futótűz a magyar mozikba pedig várhatóan december elején kerül be.


C. S. Lewis: Narnia krónikái

Ugyan Lewis könyvsorozata hét kötetből áll, csupán három került eddig megfilmesítésre. A közhiedelemmel ellentétben pedig a krónika első része a Varázsló unokaöccse címet viseli. Az író a varázslatos Narnia világának több évszázados eseményeit öleli fel a hét könyvben, a készítők pedig, a történet leegyszerűsítése érdekében, csak a történet néhány szálára, főleg a Pevensie gyerekek sorsára koncentráltak.

A történet Narnia világáról szól, amely tele van mesékbe illő lényekkel, kentaurokkal, beszélő állatokkal, faunokkal. Az országot viszont a kegyetlen fehér boszorkány uralja, és csak a négy londoni gyermeknek, Peternek, (William Moseley) Susannak, (Anna Popplewell) Edmundnak (Skandar Keynes) és Lucynak (Georgie Henley) van képessége arra, hogy megváltsa Narniát a gonosztól. Egy véletlen során találnak rá a szekrényre, mely e világot rejti, és egész életük szerves részét fogja képezni. A krónika kulcsszereplőit képezik a gyerekek, hiszen számos könyvben visszatérnek az említett világba. A könyven egyébként bibliai vonatkozások is vannak, ez Lewis legjelentősebb gyermekeknek írt munkája.

A könyvsorozat második kötete, Az Oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény került először megfilmesítésre 2005-ben, majd az ezt követő negyedik könyv a Caspian herceg 2008-ban, és végül az ötödik rész, a Hajnalvándor útja 2010-ben látott napvilágot, utóbbi már kevesebb sikerrel.
A főszereplő testvérekre addig ismeretlen fiatalok jelentkeztek, de mellettük feltűnik még Tilda Swinton, James McAvoy és Ben Barnes is.


Cassandra Clare: A végzet ereklyéi (-könyvsorozat)

Az amerikai származású írónő leghíresebb műveként tartják számon a mára már világhírre szert tett sorozatot. Az első kötet 2008-ban íródott, Csontváros címmel, majd szinte évenként jelentek meg a történet folytatásai, Hamuváros, Üvegváros, Bukott angyalok városa címmel. A sorozat még két könyvet tartalmaz, az ötödik magyar megjelenése már idén várható, a legutolsó, befejező kötet pedig a jövő évre tehető. A rajongóknak egy előzménytrilógia is készült, Pokoli szerkezetek néven. A könyvek nagy népszerűségnek örvendenek, a 39 éves írónő pedig több milliós rajongótáborral büszkélkedhet. A sztori főszereplője egy, magát átlagosnak tartó lány, Clary Fray, aki akarata ellenére csöppen bele az Árnyvilágba. Tudomást szerez az isteni származású árnyvadászokról is, akiknek feladatuk elpusztítani a földön élő ártó démonokat. Kalandjai során számos barátra is lel, sötét titkokra bukkan múltjából, és a szerelem is rátalál.

Ugyan még nem került a mozikba az írónő első kötetéből készült fantasy, a Csontváros, máris nagy sikernek örvend. A könyv rajongói máris tűkön ülve várják a premiert. A rajongók körében ezért már hamar elindult a találgatás a szereplők kilétéről. Clary karaktere hamar tulajdonora talált Lily Collins személyében, mégis a legnagyobb beszédtéma sármos árnyvadász, Jace karakterének lehetséges megformálója lett. Rajongói oldalak tucatjai lettek tele a találgatásokkal, bár maga az írónő kijelentette, hogy Alex Pettyfert szánja Jace-nek. A színész viszont különféle okokra hivatkozta elutasította az ajánlatot, így a rajongókat megosztó Jamie Campbel Bower kelti majd életre a karaktert. A szórakozást még számos neves színsszel szeretnék garantálni, többek között a Trónok harcából ismert Lena Headey színésznővel, a Tudorokból ismert Jonathan Rhys Meyersszel, Kevin Zegersszel, Aidan Turnerrel vagy a Clary legjobb barátját megformáló Robert Sheehannal.

Aron Ralston: A kanyon fogságában

Az igaz történet alapján íródott könyv szerzője maga a főszereplője, akinek élete egy, a Grand Canyonban tett kirándulása alkalmával gyökeresen megváltozott. Aron többek között balesetéről és a túráiról is ír a művében.
Ralston 2003 áprilisában indult el otthonából egy Grand Canyon-i kirándulásra, a tervéről pedig senkit sem értesített. A túrája során egy rossz mozdulat miatt a kanyon mélyébe zuhant, egy hatalmas követ magával rántva, amely a jobb alkarját a hasadékhoz szorította. Számos próbálkozás után rádöbbent, hogy a sziklát nincs ereje megmozdítani, ráadásul élelem és vízkészlete sem fog örökké tartani. Öt nap, pontosabban 127 kínkeserves óra után végzetes lépésre szánta el magát, és bármiféle érzéstelenítés nélkül, a könyöke alatt egy zsebkés segítségével levágta karját. Aron bámulatos megmeneküléséről, elszántságáról és példaértékű akaraterejéről tett tanúbizonyságot.

A kritikusok által is elismert film 127 óra címmel került a mozikba Danny Boyle rendezésében. Nagy esélyesnek tartották a gálákon, és számos díjat be is zsebelt különböző kategóriákban. Az Aron Ralstont megformáló színész, James Franco pedig bámulatos alakításával elnyerte a nagyérdemű és az ítészek elismerését is. Francót a 2011-es Oscar gálán e szerepéért a Legjobb színész kategóriában is jelölték.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek