Starity

Éhezés, kiszáradás: mi folyik a kifutók színfalai mögött?

2013. április 03. 19:07   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kívülről nézve a kifutók világa lehetetlenül tökéletesnek tűnik – azonban, ha kicsit is beleássuk magunkat a témába, ráébredhetünk, hogy mindez csak a látszat. A Vogue volt szerkesztője könyvet írt mindarról, amit a magazinnál töltött 25 esztendő alatt tapasztalt.

hirdetés
Éhezés, kiszáradás: mi folyik a kifutók színfalai mögött?

A vékony, hibátlanul sminkelt, karakteres arcú modellek és az egyedi ruhadarabok mind-mind pozitív érzést keltenek az emberekben. Sajnos azonban a legtöbben nem gondolnak bele, milyen árat fizetnek a modellek a látszólagos tökéletességért.

Kristie Clements az ausztrál Vogue magazinnál dolgozott szerkesztőként, nem kevesebb, mint 25 éven át. Miután tavaly májusban elbocsájtották, Clements úgy döntött, nyilvánosság elé tárja mindazt, amit ez idő alatt tapasztalt a divat világával kapcsolatban – a The Vogue Factor című könyve nemrég jelent meg a tengerentúlon.

Az egykori szerkesztő betekintést enged a kifutók, a modellek világába, ami immáron közel sem tűnik fényűzőnek. Többek között szó esik egy olyan modellről is, aki az egyik divathét alatt három napig egy falatot sem evett, az utolsó show idejére pedig annyira kimerült, hogy a kifutón a szemeit is nehezen tudta nyitva tartani. A modellek – hogy megőrizzék alakjukat, egyúttal csillapodjon az éhségérzetük – gyakran kénytelenek papírzsebkendőt enni, ugyanis az nem hizlal, a gyomorkorgást mégis elmulasztja egy időre.


Fotó: DailyMail

Clements korábban egy orosz modellel is beszélt, aki elmesélte az írónőnek, hogy lakótársa több alkalommal kórházba került, ahol infúzión keresztül táplálták, a szervezete ugyanis nem bírta a folyamatos terhelést.

Megdöbbentő az a tény is, hogy az egyébként jó alakkal rendelkező ausztrál modellek az európai és amerikai kifutókra alkalmatlanok, oda ugyanis olyan lányokat keresnek, akiket a Vogue „párizsiasan vékonynak” nevez – ez magyarul nagyjából annyit tesz: csontsovány.

Clementset több támadás is érte az utóbbi időben, miszerint könyve hazugságokat vonultat fel, és valójában kevés valóságos adatot közöl. Ezek az állítások is cáfolhatók azonban; máskor is előfordult már, hogy nem épp biztató információk kerültek nyilvánosságra a divat világáról. Imogen Edwards-Jones riporter 2006-ban megjelent könyve is modellek nyilatkozatai alapján íródott.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek