Starity

40 éves a mobiltelefon

2013. április 03. 21:09   |   Szerző: LoveNessa

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pontosan ma négy évtizede, hogy használatba került az első modell Martin Coopernek köszönhetően.

hirdetés
40 éves a mobiltelefon

Manapság már elképzelhetetlen a hétköznapi élet a mindent tudó mobiltelefonok nélkül, igaz? Pedig a ma már könnyen függőséget is okozható kütyü nélkül is volt élet több, mint négy évtizeddel ezelőtt, ugyanis ma ünnepli 40. születésnapját a rádiótelefon.

1973. április 3-án intézte a világ első mobiltelefonos hívását a Motorola Kommunikációs Divíziójának igazgatója, Martin Cooper Amerikában egy Motorola DynaTAC típusú telefonnal, tettével pedig valóságos forradalmat indított és ezzel együtt történelmet is írt. A téglatelefonnak becézett készülék több, mint egy kilót nyomott és ára is igen borsós volt a maga körülbelüli 2 millió forintos értékével, így csak a leggazdagabbak és az igazán erősek engedhették meg maguknak.


Martin Cooper a DynaTAC-kel

A tömeggyártás körülbelül 10 évvel később, 1983-ban vette kezdetét, ám az árak továbbra is magasak voltak és a méret is megmaradt, mivel ezeket az eszközöket nem a hétköznapi emberek számára és zsebre rakásra tervezték, hanem elsősorban az autókba és egyéb járművekbe szerelték be. Az évek során azonban a súly és nagyság is egyre csökkent a technológia fejlődésének hála, ráadásul egyre több ember engedhette meg magának az egyre olcsóbb és elérhető árú rádiótelefonokat, amikkel akkor még csak telefonálni lehetett.

Magyarországon jóval később terjedt el a használata. A Nemzeti Hírközlési Hatóság felmérései alapján 1999-ben mindössze 1 millió körüli volt az előfizetők száma, 2001-ben már 3 millió, 2004-ben 8 millió, 2008-ban pedig már 11 millió főre becsülték a magyar telefonbirtokosokat. Jelenlegi tanulmányok alapján ugyanakkor hazánkban már több előfizetést tartanak számon, mint amennyi az ország egész lakossága.

Ma már azonban nehéz lenne összegyűjteni az összes funkciót, amire a modern okostelefonok képesek, hiszen nem csak telefonálni, hanem többek között fényképezni, videót készíteni, internetezni, zenét hallgatni, játszani is lehet rajtuk és elsődleges funkciójuk már egyre inkább kezd háttérbe szorulni a fejlődés mellett. Meglepő viszont az a tény is, hogy a mai gyerekek már egészen kiskorukban megtanulják használni a különböző számítástechnikai eszközöket és gyakran profibban használják azokat, mint szüleik és idősebb testvéreik. Ezen tények alapján valószínűleg sokakban felmerül a kérdés: káros-e az emberre? A válasz tulajdonképpen nem tisztázott, hiszen eddig még semmi komoly betegség forrásaként nem nevezte meg a mobil által kibocsájtott rádiófrekvenciás elektromágneses mezőt a National Institutes of Health kutatócsoportja, egyelőre annyit derítettek ki, hogy bekapcsolva és az agyhoz közel téve felgyorsítja az anyagcserét, ellentétben a WHO kutatásai szerint rákkeltő hatása van.

A technológia fejlődése azonban még korántsem véges, hiszen a szakemberek fejéből rengeteg ötlet pattant ki már most a jövőbeli telefonokkal kapcsolatban és folyamatosan újabb és újabb terv, elképzelés lát napvilágot. A legnagyobb gyártó jelenleg a Samsung, de nyomában van még az Apple, az HTC, a Fujitsu, az LG és a Motorola is.


Leaf Phone, Kambala, Morph és Pebble nevű tervezett telefonok

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek