Starity

Gyűlölet-bűncselekmény: már kiterjed a punkokra is

2013. április 06. 10:10   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A gyűlölet-bűncselekmény (angol elnevezése: hate crime) olyan bűncselekmények gyűjtőfogalma, amikor az áldozatot valamilyen társadalmi csoporthoz való tartozása miatt bántalmazzák. Az ok lehet a faji, etnikai, nemzeti, vallási, szexuális orientáció, nemi identitás, szellemi vagy testi fogyatékosság.

hirdetés
Gyűlölet-bűncselekmény: már kiterjed a punkokra is

Manapság már a zenei ízlésük miatt is támadnak meg és bántalmaznak embereket – a punk, goth és egyéb alternatív zenei stílus rajongói több alkalommal is elszenvedtek már bántalmazást – az ő ügyeik hamarosan a gyűlölet-bűncselekmény kategóriába fognak tartozni és komoly büntetést vonnak maguk után.

A brit rendőrség most először kezdi el rögzíteni olyan gyűlölet-bűncselekmények adatait, amikor a bántalmazott személyek egy alternatív szubkultúrába tartoztak.

„A manchesteri rendőrség adatai szerint számtalan támadás érte a goth, punk, emo és metálzene rajongóit, vallási és transznemű csoportok tagjait, és több erőszakos bűncselekményt követtek el a rasszizmus, szexizmus, homofóbia nevében.”

A Great Manchester Police szóvivője bejelentette, hogy a megtámadott vagy veszélyeztetett punk-, emo- és goth-rajongók ugyanolyan támogatást fognak kapni, mint azok, akik a bőrszínük, a nemük vagy a szexuális orientációjuk miatt váltak áldozattá. Sokan örömmel üdvözölték és ünnepelték ezt a lépést, amely annak az ötéves kampánynak az eredménye, amelyet a 2007-ben, az alig húszévesen meggyilkolt Sophie Lancaster édesanyja indított. Sophie-t az öltözködése miatt támadták és ölték meg.

Garry Shewan rendőrtiszt szerint ez a lépés hatalmas áttörésnek számít: „Most már hivatalosan is felismerjük, hogy az olyan embereknek, akik szabadon szeretnék kifejezni, hogy egy alternatív szubkultúrába tartoznak, már nem kell eltűrniük a gyűlölet-bűncselekményeket – azt, amit olyan sok embernek kell eltűrnie nap mint nap. Sophie tragikus halála ráébresztett mindenkit arra, hogy még több áldozata lehet a gyűlöletnek, és hogy őket törvényekkel kell megvédenünk. A gyűlölet-bűncselekmények rengeteg ember életét teszik tönkre, és vannak esetek, amikor halállal végződnek. Számos szervezettel fogunk együtt dolgozni annak érdekében, hogy felhívjuk a figyelmet a gyűlölet-bűncselekményekre, arra, hogyan támogathatjuk az áldozatokat, és tovább fogjuk bátorítani a közösségeket, hogy vegyék fel a harcot a gyűlölködés ellen, jelentsék és segítsenek nekünk megállítani.”

Sylvia Lancaster, Sophie édesanyja így nyilatkozott: „Ez egy nagyon büszke nap a számomra és a csapat többi tagjának is. Megért a munkánk gyümölcse, amiért az elmúlt öt évben harcoltunk, és remélhetőleg mások is követik majd a GMP (a manchesteri rendőrség) példáját.”

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek