Starity

Mit kell tudnunk a lovaglásról?

2013. május 08. 11:11   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A lovaglás egyre népszerűbb az emberek körében, s most bemutatjuk, miért: fejleszti például az egyensúlyérzéket, az izmokat, emellett önfegyelmet tanít, felelősségtudatot ad és rengeteg sikerélménnyel gazdagít.

hirdetés
Mit kell tudnunk a lovaglásról?

A lovaglás egy olyan sport, ami nincs korhoz kötve, gyerek és felnőtt egyaránt határok nélkül űzheti, és a tévhitekkel ellentétben nem csak az lovagolhat, aki lóbolond vagy versenyezni szeretne, mivel nagy hatást gyakorol a testre, a lélekre és az elmére is. De pontosan mik is ezek a pozitív hatások?

Fejlődik az izomzat, javul a tartás

Nagyon sokan gondolják, hogy a ló hátán csak ülni kell, mint egy zsák krumpli – de rengeteg munka kell ahhoz, hogy hatékonyan lovagoljunk, ugyanis igénybe veszi a legtöbb izmot, főleg a hát-, a váll-, a láb- és a hasizmokat. A lépésben való lovaglás olyan, mintha sétálnánk, (ezt használják ki a terápiás lovaglásnál) ezáltal kalóriát égetünk el. Minél többet pattanunk nyeregbe, annál fittebbek leszünk.

Persze a lovak körüli munka is nagyon sokat segít abban, hogy fejlődjön az izomzatunk, de már a lovaglás önmagában hozzásegít ehhez.

A tartásunk is javul, hiszen lóháton folyamatosan egyenesen kell ülni. A rossz ülés rossz, kevésbé hatékony lovaglást eredményez.

Jó hatással van az elmére

Lovaglás során feljődnek a reflexek és az egyensúlyérzék. Mindig lehet újat tanulni, és minél többet tud az ember, annál könnyebbé válik a lovaglás. Megtanít tisztelni, elfogadni a lovat, és ezáltal az embereket is, felelősséget vállalni egy érző lényért, rendszert visz az életünkbe. Továbbá rengeteg sikerélménnyel gazdagodhatunk, ha egy-egy feladatot jól oldunk meg például a ló körüli munka során. Ha a lovas boldog és lelkes, akkor a ló is azzá válik, és igyekszik minél jobban a kedvünkben járni.

Gyógyítja a lelket

Lovagláskor sosem érezzük magunkat magányosnak, hiszen egy érző, gondolkodó állattal dolgozunk, aki dicséretre és fegyelmezésre is egyaránt reagál. Ha mindig ugyanazon a lovon ülünk és ugyanazzal foglalkozunk, akkor kötődés és feltétlen barátság alakul ki a két fél között.

Ha pedig kedveljük a társaságot, akkor nem muszáj egyedül lovagolnunk, kimehetünk más lovasokkal terepre, hiszen az érdeklődési kör ugyanaz.

Terápiás lovaglás

Ha már a lovaglás pozitív hatásairól beszélünk, nem felejthetjük el a terápiás lovaglást, amely már egy nagyon régóta alkalmazott gyógymód fogyatékkal élő emberek segítésére.

A görcsös izmokat ellazítja, a rendellenes mozgásokat orvosolja, és a terápiás lovaglás közben közvetlen kapcsolatba kerülnek a lóval, megnő az önbizalmuk, és bátrabbá válnak. Lovaglás közben tehát mindenki ép, egészséges embernek érezheti magát.

A lovaglás szerencsére már egyre elterjedtebb és kedveltebb sport, ha tehát kikapcsolódásra vágyunk, egy olyan sportot keresünk, ami minden téren hasznos és jó hatással van a szervezetünkre, irány a lovarda!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek