Starity

A Vogue új szabályokat hozott a modellek számára

2013. április 11. 10:10   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A divatmagazin tíz pontba szedte a legújabb követelményeket, amelyekkel a modellek egészségét és jogait szeretnék védeni.

hirdetés
A Vogue új szabályokat hozott a modellek számára

A divatóriás Vogue magazin tíz pontból álló követelményrendszert hozott létre arról, hogyan kell bánni a modellekkel a fotózásokon és a bemutatókon. Az Equity, a modellszövetség egyetértett a brit Vogue-gal, hogy ezeket a pontokat mindenkinek követnie kell, hogy így javítsanak a modellek munkakörülményein.

A modelleknek a szünetekben enniük kell, legfeljebb tíz órát dolgozhatnak naponta, és öt óránál többet nem dolgozhatnak szünet nélkül. Emellett a modellek beleegyezését kell kérni, ha meztelenül kellene megjelenniük egy fotón vagy reklámban.

Noha ezek a kikötések alapvetőnek tűnnek, az Equity beszámolói szerint manapság szinte senki nem tartja be őket. A modelleket arra kényszerítik, hogy napi húsz órát dolgozzanak étlen-szomjan, szünet nélkül, lehordják őket, ha ki akarnak menni a toalettre vagy szeretnének enni egy-két falatot, és nem közlik velük előre, hogy meztelen jelenetre is sor kerül a fotózáson. A modell pedig nem tehet mást, minthogy szó nélkül levetkőzik és éhezik, különben elveszíti a munkát.

Sara Ziff, aki modellként dolgozik és megalapította a Model Alliance nevű érdekvédő szervezetet, kijelentette, hogy az új kódrendszer nagyon is szükséges. „Sok ember számára a divatvilág jó móka, és úgy tűnik, hogy a modellek bármit megengedhetnek maguknak. Ez azonban nem így van. A modellszakma csillogó máza alatt egy nagyon durva valóság rejtőzik. Egy olyan ember számára, aki napi húsz órát dolgozik megállás nélkül és nem mehet ki a mosdóba, amikor szükségét érzi, a Vogue kódrendszere egy üdvös változást hoz.”

Az Equity a weboldalán elmondta, hogy a brit Vogue modelleit mostantól megilletik olyan alapvető jogok, amiket eddig senki nem vett figyelembe. Rendszeresen kell étkezniük, rendes fizetést és öltözőszobát kapnak, az engedélyüket kell kérni teljes és részleges meztelen munka esetén. A brit és az amerikai Vogue azt is kikötötte, hogy többé nem alkalmaznak 16 év alatti és étkezési zavarokkal küzdő modelleket.

Az Equity azt reméli, hogy más divatmagazinok is követni fogják a Vogue példáját.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek