Starity

Angelina Jolie a nemi erőszak ellen kampányol

2013. április 12. 13:01   |   Szerző: judy91

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Angelina Jolie csütörtökön Londonba utazott, hogy részt vegyen a G8 találkozón William Hague brit külügyminiszter társaságában, és felhívja a figyelmet a háborús nemi erőszak megelőzésének fontosságára.

hirdetés
Angelina Jolie a nemi erőszak ellen kampányol

A kétnapos eseményen, melynek ezúttal a londoni Lancaster-ház ad otthont, minden évben a hét, gazdaságilag legfejlettebb ország külügyminiszterei találkoznak. A G8 központi témája egyebek mellett a háborús konfliktusokban elkövetett szexuális erőszak is, mely ellen William Hague brit külügyminiszter és Angelina Jolie, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának különmegbízottja közösen kampányol.

A G8-ak a találkozón bejelentették, hogy 36 millió dollárt (8 milliárd forintot) áldoznak a jövőben a háborús nemi erőszak megelőzésére, a túlélők jogainak biztosítására, és arra, hogy megértessék a világgal, hogyan kell megakadályozni és kivizsgálni ezeket az atrocitásokat.

A színésznő beszédében elmondta, a Közel-Keleten, Afrikában és a világ többi részén élő, a konfliktusok alatt szexuális erőszakot elszenvedett emberek túl sokáig voltak „elfeledett áldozatok”.

„Nők és gyermekek százezrei estek szexuális bántalmazás, kínzás vagy rabszolgaság áldozatául a generációnk háborúiban. De ez nem elkerülhetetlen. Az erőszak megelőzhető, és szembe kell vele néznünk – mondta. – A világ időről időre képtelen volt megakadályozni ezeket a szörnyűségeket, és számon tartani az elkövetőket.”

Jolie ennek ellenére optimistán áll az áldozatok helyzetéhez. „Boszniától Kongóig hallottam a túlélőket, akik azt mondták, hogy a világ egész egyszerűen nem törődik velük. Hiszem, hogy ma meghallják a hangjukat, és hogy végre reményt tudunk nyújtani a számukra.”

William Hague, aki szerint a háborús nemi erőszak „a generációnk rabszolga-kereskedelme”, elmondta, a G8 egy történelmi nyilatkozatot tett, melynek értelmében a konfliktusok alatt elkövetett nemi erőszak háborús bűnnek és a genfi egyezmények súlyos megsértésének minősül – ezzel kimondva, hogy a nemzetek felelőssége felkutatni és bíróság elé állítani azokat, akiket ilyen bűncselekménnyel vádolnak.

A színésznő üdvözölte a „régóta esedékes állásfoglalást” a szexuális erőszak ügyében, majd hozzátette, „a nemi erőszak nem egy női vagy humanitárius ügy, sokkal inkább egy globális kérdés”.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek