Starity

A férfiak képtelenek olvasni a nőkből

2013. április 17. 16:04   |   Szerző: MTI

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A férfiak csak feleannyira képesek a nők tekintetéből érzelmeket kiolvasni, mint a férfiakéból, ráadásul agyuk lustább is a női szemek dekódolásához – fedezték fel német kutatók.

hirdetés
A férfiak képtelenek olvasni a nőkből

A Bochumi Egyetemi Kórház tudósai Boris Schiffer vezetésével 22 férfi agyi reakcióit vizsgálták mágneses rezonanciával (MRI). Az alanyok 21–52 év közöttiek voltak. 36 szempár fotóját mutatták fel nekik, 18 nőét és 18 férfiét. Az alanyoknak meg kellett sejteniük, hogy az egyes tekintetek milyen érzelmeket tükröznek. A fotókon pozitív, semleges és negatív érzelmet közvetítő szempárok voltak.

Az eredmény: az alanyok tanácstalanabbak voltak női tekintet láttán, mint férfién, ráadásul agyuk érzelmi központja kevésbé élénken reagált, nem fokozódott annyira a véráramlás a területen, mint férfi tekintet esetén.

A kutatók a jelenségre – hogy a férfiak jobban tudnak olvasni férfiak, mint nők tekintetéből – csak feltételezett magyarázattal tudnak szolgálni. Egészen a régmúltba nyúlnak vissza, és a férfiak eltérő evolúciós fejlődését hozzák fel lehetséges okaként annak, hogy miért érzéketlenebbek a női érzelmekkel szemben.

„A férfiaknak jutott a főszerep a területért vívott harcokban, fontos lehetett, hogy férfi ellenfelük szándékát és várható tetteit gyorsan felismerjék, meg tudják jósolni” – írják a kutatók tanulmányukban, amely a PLOS ONE című tudományos folyóiratban jelent meg.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek