Starity

Eurovízió: Magyarország döntős!

2013. május 17. 13:01   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tegnap este, a második elődöntő alkalmával nagyon örültünk, mert a mindenki által lefikázott magyar induló, ByeAlex döntőbe juttatta Magyarországot.

hirdetés
Eurovízió: Magyarország döntős!
Fotó: Sander Hesterman (EBU)

Rengeteg esélylatolgatás, jóslás és számmisztika után végre fellélegezhetünk, ugyanis A Dal győztese – és egyben Magyarország eurovíziós képviselője – ByeAlex döntőbe juttatta kis hazánkat az Eurovíziós Dalfesztivál második elődöntőjéből. Az énekes talán egyszerűségével és lazaságával kápráztatta el Európát, ám a lényeg, hogy mi is ott vagyunk a legjobbak közt!

A miskolci énekest rengeteg kritika érte az utóbbi időben, a legtöbben azt vitatták, hogy vajon mekkorát fogunk égni a Kedvesemmel és az előadás puritán stílusával. Nos, úgy tűnik, hogy semekkorát, hiszen döntőbe jutottunk, emellett pedig a produkció alatt is hatalmas ovációval fogadták az énekest. A külföldi siker még a színpadra lépés előtt borítékolható volt, hiszen Alex belopta magát a svédek szívébe a dal nem hivatalos, svéd refrénű változatával, amelyet koncerteken és a sajtótájékoztatókon adott elő.

Azon viszont érdemes elgondolkodni, hogy ha nem is mindenkinek tetszik, akkor miért pont mi, magyarok hurrogjuk le saját fiunkat? Az Eurovízió egy könnyűzenei dalverseny, amelyet nem kell véresen komolyan venni, emellett pedig illendő lenne saját hazánk küldöttjét bátorító szavakkal illetni kemény és olykor alaptalan kritika helyett. Gondoljunk csak az idei, Malmői verseny jelmondatára: We are one – azaz egyek vagyunk – amelyet alkalmazhatunk olyan kontextusban is, miszerint egyként szurkolunk Alexnek szombaton, a döntőben.

Petra Mede egyébként tegnap elsőként mondta ki Magyarországot, mint továbbjutó, a másik kilenc nemzet pedig Azerbajdzsán (Farid Mammadov), Grúzia (Nodi Tatishvili & Sophie Gelovani), Románia (Cezar), Norvégia (Margaret Berger), Izland (Eythor Ingi), Örményország (Dorians), Finnország (Krista Siegfrids), Málta (Gianluca) és Görögország (Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis) lett.

A döntőt szombaton este rendezik, amelyen 26 nemzet küldötte lép színpadra: 10-10 előadó, akik az első és második elődöntőből kvalifikálták magukat, az „öt nagy”, illetve a házigazda Svédország.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek