Starity

Gyógynövények a mindennapokból

2013. május 19. 19:07   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyszerű, hétköznapi betegségeinkre nem csak a gyógyszerek nyújthatják a védelmet. Íme, néhány gyógynövény pár közönséges kórságunkra.

hirdetés
Gyógynövények a mindennapokból

Meghűlés, megfázásra való hajlam

A csalán szinte az egyik leghasznosabb gyógynövény. Gyökerétől kezdve a virágjáig minden része gyógyító hatású, így vált az egyik legjobb bevált gyógyító szerré a megfázás ellen. A belőle készített tea a gyomor és annak görcsei mellett a légzőszervek hurutos megbetegedései és tüdő megbetegedések ellen is javallt.

A cickafark gyógynövényt csak úgy nevezik, hogy az „összes betegség meggyógyítója”. Ülőfürdője segít megszüntetni a menstruációs fájdalmakat és emellett nagyon jót tesz az egészségnek is. Meghűlés, hát- és reumatikus fájások ellen sok cickafarkteát igyunk, amilyen forrón csak lehet. Elmulasztja a gyomorgöcsöket, a puffadást, a máj- és keringési zavarokon is segít.

Továbbá ha svédkeserűvel átitatott vattadarabot erősen az orrunkhoz tartunk, – miközben mélyeket lélegzünk – azonnal megkönnyebbülést érzünk a homlok és orr tájékán.

Allergia

Az arcon, esetleg kezeken viszkető érzést okozó allergiás kiütésekre a langyos papsajttea jótékonyan hat. Külsőleg sebek, törések, dagadásokra használják, de mindenekelőtt a gyulladt nyálkahártya gyógyítására alkalmazzák.

Hajápolás

Ki ne ismerné a kamilla gyógyító hatásait? Hajápoláshoz is kiválóan tudják használni a kamillafőzetet, legfőképpen a szőkéknek ajánlott. Kamillás hajmosás után a haj illatos és csillogó lesz. Természetesen arc- és homloküreg-gyulladásra, idegfájdalmakra, bőrkiütésekre, görcsoldásra, hasmenésre és gyomorbántalmakra is igénybe tudják venni.

Erős hajhullásnál a diófa levelének főzetét használják, amivel alaposan be kell dörzsölni a fejbőrt, emellett a fejtetvesség, illetve szájbetegségek, fogínygyulladások kezelésére is kitűnő szernek bizonyult.

Hajunk növekedése érdekében pedig a jól bevált csalángyökeret és -levelet használjuk a hajmosáshoz, esetleg csalántinktúra elkészítéséhez, amely biztos sikert fog eredményezni.

Pattanások

Sajnos a tejoltó galaj lassacskán feledésbe merül, pedig épp most kéne a legnagyobb figyelmet fordítani rá. A galaj teája külsőleg alkalmazva segíti a bőrbetegségeket, az arcbőr petyhüdtségét, és eltűntetni az irritáló mitesszereket. Emellett tisztítja a májat, a vesét és a hasnyálmirigyet, de az epilepszia, hisztéria, sápkór és vízkór ellen is javallt.

Hasfájás

A közönséges orbáncfű nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem. A növényből készített olaj segítségével a hastáji fájdalmak rövid időn belül megszűnnek, ha bekenjük vele hasunkat. Gyógyerejét két éven keresztül megőrzi, így segíthet nekünk a véraláfutások, az érdes arcbőr, a hátfájás, a depresszió, a nyugtalan alvás, az idegbántalmak és idegsérülések kezelésénél is.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek