Starity

Honnan jött és hol tart a vámpírőrület?

2013. május 29. 19:07   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Míg egy évtizeddel ezelőtt a vámpírok az éjszaka legrettegettebb démonaiként éltek a köztudatban, addig manapság csillogó bőrű, szépséges lényekként tartják számon őket. Mi az oka ennek a hatalmas váltásnak? Hogyan lopták be magukat a szívünkbe? Ennek jártunk utána!

hirdetés
Honnan jött és hol tart a vámpírőrület?

Az egész „vámpírosdi” minden valószínűség szerint az erdélyi vajdával, Vlad Dracullal – ismertebb nevén Drakula gróffal – kezdődött az 1400-as években Erdélyben. De hogy ki is volt a gróf és miért rettegtek tőle?

II. Vlad Dracul egy erdélyi vajda volt, akit Luxemburgi Zsigmond magyar király és a Német-Római Birodalom császára 1431-ben a Havasalföldi Vajdaság uralmába helyezett és egyúttal a Sárkány Lovagrend tagjává is avatott. A szóbeszéd szerint azért kapta a Dracul nevet – mely román nyelven sárkányt, démont vagy ördögöt jelent –, mert azt feltételezték, hogy kegyetlen ember, ezt pedig arra a tényre alapozták, miszerint megölte a rivális nemesi családot, és épp ellenfele kiiktatásával lehetett a Havasalföld ura.

Mindazonáltal a név elsősorban a Sárkány Lovagrendi hovatartozását hivatott szimbolizálni, de ennek ellenére valóban kegyetlen ember volt, így 1447-ben saját nemesei gyilkolták meg egyik fiával, Mirceával együtt. Azonban hiába uralkodott és ölték meg kegyetlen módon, nem neki, hanem másik fiának, Vlad Draculnak tartozunk hálával azért, hogy megismerhettük a Dracula nevet. De ki is volt ő?

Bizony, ő az a Dracula, akit ország-világ a rettegett „karóba húzó” vámpírként ismer. A Dracula nevet elsősorban apja után örökölte, azonban a „karóba húzó” titulust későbbi kedvenc kivégzési módszerének köszönheti, hiszen apjához hasonlóan ő sem épp a kegyességéről volt ismert.

De ha már az apát ismerjük, akkor essen néhány szó az anyáról is, aki nem más volt, mint Cneajna moldáv hercegnő. Talán épp ezeknek a kapcsolatoknak köszönhette Dracula, hogy már 5 éves korában bevették a lovagrendbe, majd 1436-ban jó családi szokáshoz híven a Havasalföld ura lett 6 évre. 1456. augusztus 20-án újra elfoglalta havasalföldi trónját és karóba húzatta apja gyilkosait. Uralkodása alatt igen kegyetlen módszerekkel büntette a legkisebb bűnöket is, a kedvencei az élve karóba húzatás, nyúzás, testcsonkítás és a lefejezés voltak.

A fennmaradt dokumentációk szerint a koldulást és a munkanélküliséget is mélyen megvetette és üldözte a munkakerülőket. Egy alkalommal szegény embereket és koldusokat hívott vendégségbe és megkérdezte tőlük, hogy szeretnének-e megszabadulni munkanélküliségüktől; az igenlő választ követően pedig rájuk gyújtotta a termet.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért gondolták róla, hogy vámpír. Egyszerű a magyarázat: kastélyának közelében olyan denevérek éltek, melyek egyes állítások szerint vérrel táplálkoztak, bár ez minden bizonnyal csak mende-monda volt.

Életéről nem sokat tudunk, így halálának körülményei is homályosak. Egyes állítások szerint tömlöcbe vetették, mások szerint katolikus hitre tért és beházasodott a Corvin családba, bár az igazat megvallva, máig rejtély, hogy mi történt vele...

Az igazi Drakula-fanatikusoknak lehetőségük nyílik betekintést nyerni a gróf életébe, hiszen Erdélyben egy Törcsvár nevezetű helységben található az a hatalmas és korszerű vár, mely Drakula kastélyaként él a köztudatban és jegy ellenében bárki számára megtekinthető az impozáns épület.

A pletykákkal ellentétben azonban nem ez a kastély az igazi Drakula-rezidencia, csupán egy alkalommal itt szállt meg a gróf és ez az egyetlen épület, mely megfelelően ép és korhű a Drakula-mítoszhoz.

Vámpíros babonák, hiedelmek

Mint oly sok rettegett lényhez, így a vámpírokhoz is köthetünk néhány hiedelmet. Lássuk, melyek ezek, mikre kell odafigyelni!

Tükör: a babona szerint onnan lehet felismerni egy vámpírt, hogy a tükörben nem láthatjuk őt.

Küszöb: állítólag egyetlen vámpír sem lépheti át olyan halandó küszöbét, aki korábban nem hívta be őt.

Fokhagyma / szentelt víz: a hiedelem szerint ezek a vámpírok által legrettegettebb dolgok, így olyan házat nem környékeznek meg, ahol ezek megtalálhatóak.

Karó/kereszt: egyes állítások szerint fából készült karót vagy keresztet kell a vámpírok szívébe döfni ahhoz, hogy elpusztuljanak.

Denevér: a korábbi vámpíros történetek szerint a vámpírok képesek denevérré változni.

Vámpírok napjainkban

Természetesen rengeteg író és rendező tette fel karrierjét a vámpír mítosz újrateremtésének, így többek között könyvek, filmek és sorozatok tucatjai jöttek létre annak érdekében, hogy köztudatban maradhasson a vámpirizmus. Íme egy kis ajánló!

Könyvek, melyeket filmre vittek:

Bram Stoker: Drakula válogatott rémtettei

A történet szerint Jonathan Harper angol ügyvéd hivatalos dolgok ügyében érkezik a Kárpátok szívében található kastélyba, ahol a ház ura, Dracula gróf csapdájába esik és csak nagy nehézségek árán sikerül elmenekülnie és visszatérnie Londonba. Dracula azonban nem hagyja szökni, Jonathan után megy és megkörnyékezi az ügyvéd menyasszonyát, Minát és annak barátnőjét, Lucyt. Egy harapás következtében Lucy is vámpírrá változik és a regény főhősei azon igyekeznek, hogy megoldást találjanak a vámpírproblémára: elhatározzák, hogy megölik a bajok okozóját, Draculát. A könyvet 1992-ben vitték filmre olyan színészek közbenjárásával, mint Gary Oldman (Dracula), Sir Anthony Hopkins (Abraham Van Helsing), Keanu Reeves (Jonathan Harper) és Winona Ryder (Mina Murray).

Anne Rice: Interjú a vámpírral

A történet szerint a 200 éves vámpír, Louis megjelenik egy fiatal riporternél, hogy részletes, mindenre kiterjedő interjút adjon a vámpírlét napos- és árnyoldalairól. Elmeséli, hogyan lett vámpírrá és hogyan élte meg az elmúlt két évszázadot az emberek világában vámpírként. Elbeszélése szerint, a végtelenül gonosz vámpír, Lestat személyisége rabul ejtette és elhatározta, hogy csatlakozik a halhatatlanok táborához. Ez a döntés egész életére kihat: folyamatos gyilkosságok árán jut csak táplálékhoz, így ha megéhezik ölnie kell, hogy csillapíthassa sosem múló vérszomját...

Kevesen tudják, hogy a könyv egy sikersorozat legismertebb része, a Vámpírkrónikáké. A könyv nyomán 1994-ben készítettek nagy sikerű filmet Brad Pitt, Tom Cruise, Antonio Banderas és Kirsten Dunst főszereplésével.

Stephenie Meyer: Alkonyat, Újhold, Napfogyatkozás, Hajnalhasadás

Az Alkonyat-szériát biztosan nem kell bemutatni senkinek, hiszen napjaink egyik legismertebb vámpírtörténetéről van szó. Bella édesapjához költözik az állandóan esős Forksba, ahol megismerkedik Edwarddal. Hamarosan rájön, hogy a fiú vámpír, majd állandó küzdelemmé és meneküléssé változik az élete. A könyvsorozat folyamatos küzdelmeiket mutatja be, hogy hogyan változnak meg a szereplők és hogyan válik egy egyszerű, kisvárosi lányból rettegett vámpír...

A könyvhöz méltóan a megfilmesített változatok is hatalmas sikernek örvendtek és meghozták a világhírnevet a feltörekvő színészeknek, így többek között Robert Pattinsonnak, Kristen Stewartnak, Taylor Lautnernek és Ashley Greene-nek.

L.J. Smith: Vámpírnaplók

Kevesen tudják, hogy eredetileg a Vámpírnaplók is könyv formájában kezdte pályafutását, azonban a nagyszabású könyv korántsem bizonyult olyan nagy sikernek, mint az adaptácójaként készített népszerű sorozat. A történet szerint megismerkedhetünk Elenával, akiről kiderül, hogy egy vámpír hasonmása, így az élete örökös veszélyben forog, hiszen mindenki rá vadászik otthonában, Mystic Fallsban. Tetézi a problémákat, hogy hasonmásához, Katherine-hez hasonlóan ő is képtelen választani a jóképű, ám örök bajkeverő Salvatore testvérek közül...

A sorozatot 2009-ben tűzte műsorára az amerikai CW és választása jónak bizonyult, hiszen a világ hamar beleszeretett a főszereplőket játszó Nina Dobrevbe, Ian Somerhalderbe és Paul Wesley-be.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek