Starity

Katasztrófák a mozivásznon

2013. június 02. 14:02   |   Szerző: xMilesss

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mindannyian ismerjük a Titanic vagy éppen a Világkereskedelmi Központ katasztrófáját, de beszélhetnénk a globális felmelegedésről és a jégkorszakról is. Ezeket a tragédiákat megfilmesítették, amik persze hatalmas bevételeket hoztak.

hirdetés
Katasztrófák a mozivásznon

Zuhanórepülés (1990)

1988-ban járunk, a film az Aloha Airlines 243-as járatának katasztrófáját mutatja be, Dick Lowry rendezésében. 1988. április 28-án zuhant le a gép a hawaii Hiloi nemzetközi repülőtérről való felszállás után, s ez remek alkalmat adott a filmiparnak arra, hogy máris történetet kreáljon belőle.

A történetben egy kisfiú észreveszi a repülőgép mennyezetén lévő repedést, ami egyre nő, végül teljesen szétnyílik a repülő teteje és bekövetkezik a katasztrófa. A 85 perces film egy Emmy-díjat nyert 1990-ben.

Titanic (1997)

A Titanic 1912-es katasztrófája alapján rendezte James Cameron a filmet, amely hatalmas sikert aratott.

A film két főszereplője Rose (Kate Winslet) és Jack (Leonardo DiCaprio) a Titanicon találkoznak először és egymásba szeretnek. Dolgukat megnehezíti, hogy Rose anyja mindenképpen hozzá akarja adni lányát Caledonhoz, hogy rendbe jöjjön anyagi helyzetük. Ám a hajó jéghegybe ütközik és elkezd süllyedni. Kate mindenképpen Jack mellett akar maradni, így egy mentőcsónakból is visszaugrik a hajóra, hogy szerelmével lehessen. A hajó elsüllyedése után Rose egy leszakadt ajtószárnyon menekül meg, míg Jack megfagy a vízben. A történet végén az idős Rose az Óceán Szívét – amit vőlegényétől kapott – a vízbe dobja.

Holnapután (2004)

Ez a katasztrófafilm a globális felmelegedés következtében fellépő új eljegesedést mutatja be. A globális felmelegedéssel foglalkozó filmek listájának első helyére került. A filmet  Roland Emmerich rendezte.

Egy klimatológus, Jack Hall (Dennis Quaid) felismeri a globális felmelegedés miatt bekövetkező katasztrófákat. Sajnos hiába tájékoztatja az illetékeseket, a katasztrófákat már nem lehet elkerülni. Egy sziget nagyságú jégtábla válik le a Déli-sarkról, ami megváltoztatja a Föld számos helyének időjárását. Földrengések, szökőár, tornádó fenyegeti a világot, majd beköszönt egy eljegesedési periódus.

World Trade Center (2006)

Ez az igaz történet alapján készült film a 2001. szeptember 11-ei terrortámadást mutatja be,  Oliver Stone rendezésében.

A riasztásra elsőként reagáló PAPD csapat Manhattan központjából a World Trade Centerhez vonult. Öt férfi bement az épületekbe, de csapdába estek a romok alatt, amikor a tornyok összedőltek. Csodával határos módon a két tűzoltó életben maradt, viszont hat méter mélyre temették őket a betontömbök. Bár nem látták egymást, hallották, hogy mindketten életben vannak, és a következő tizenkét órát úgy élték túl, hogy a családjukról, a munkájukról, a reményeikről és a csalódásaikról meséltek egymásnak.

A film több mint 160 millió dollárt hozott világszerte, jelölték a Hollywoodi Filmfesztiválon, de az átütő siker mégis elmaradt.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek