Starity

Sportolj az agresszió ellen

2013. június 02. 14:02   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Columbia University egy 2008-as kutatás eredményét analizálta, amelyet 1312 tanulóval végeztek. Kiderült, miféle kapcsolat áll az erőszakos viselkedés és az edzés, a feszültség levezetése között.

hirdetés
Sportolj az agresszió ellen

Nem csoda, hogy azt mondják, az edzéssel, a sporttal könnyen levezethető a feszültség. Ezt egy nemrégiben végzett kutatás is bizonyítja.

Az eredeti tanulmányban arról kérdezték a diákokat, milyen gyakran és mennyit sportolnak, hány felülést vagy fekvőtámaszt és miféle gimnasztikai gyakorlatokat végeznek, ugyanakkor arra is kitértek, az elmúlt egy évben keveredtek-e fizikai összetűzésbe másokkal.

Az eredmények pedig megdöbbentőek: azoknál, akik egy hónapban többször végeztek gyakorlatokat, vagy akár több kilométert futnak naponta, hetente, csökken az esély arra, hogy agresszív szituációban kötnek ki. A kutatás vezetője ezt úgy magyarázza, hogy a feszültség nagy részét sikerül levezetniük különféle sportokban, így, ha pattanásig is feszülnének az idegek egy vita során, képesek higgadtak maradni.

„Ez a kutatás csak a kezdet – mondja Dr. Romo, aki gyakran publikál helyi lapokba. – Ez egy potenciális kapcsolatot hozhat létre az erőszakos viselkedés és a sport között.”

A terveik közt szerepel – hogyha a továbbiakban is sikeres kutatásokra jutnak –, hogy a sportot még inkább ösztönzik olyan környékeken, ahol magas az iskolai bántalmazások száma – hiszen elsősorban a fiatalokat szeretnék megcélozni az egészségesebb élet miatt.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek