Starity

Che Guevara a popkultúrában

2013. június 11. 05:05   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mindenki ismeri Che Guevara nevét – vagy legalábbis az arcát, amely a leghíresebb fényképének köszönhetően ma is ott látható milliónyi használati cikken.

hirdetés
Che Guevara a popkultúrában

Che Guevara – eredeti nevén Ernesto Guevara de la Serna – Argentínában született 1928. június 14-én. Orvostanhallgató korában bejárta egész Dél-Amerikát, ott szembesült a falvak lakóinak szegénységével, borzalmas egészségi állapotával és éhezésével, és elhatározta, hogy valamit tenni fog, hogy jobb sors jusson nekik. Csatlakozott a Fidel Castro-vezette kubai forradalomhoz és jelentős szerepe volt a győzelemben, melynek során Kuba független állam lett. Tevékenyen részt vett az új kormány munkájában és katonákat képzett ki, majd Kongóba ment, hogy ott is forradalmat robbantson ki, de onnan hamarosan távoznia kellett. Bolívia lett az új célpontja, támogatás híján 11 hónapig tartotta magát a gerilláival. 1967. október 7-én a CIA által támogatott bolíviai hadsereg elfogta őt La Higuera falujában, két nappal később pedig kivégezték – ekkor megszületett a legenda.

La Higuerában ma szentként tisztelik – San Ernesto néven. A bolíviai Vallegrande városában, ahol 1997-ben megtalálták az elrejtett földi maradványait, az ottaniak Che átkáról suttognak: hat ember azok közül, akik felelősek voltak a haláláért, kínok között fejezte be életét. Volt, akit megöltek, balesetben halt meg, az őt letartóztató Gary Prado pedig egy fegyverbaleset következtében lebénult.

Kubában – ahol Che a forradalom után állampolgárságot kapott (ez a kitüntetés csupán két embernek jutott ki a történelem folyamán) – a gyerekek minden nap azzal kezdik az első órát, hogy tisztelegnek és azt kiáltják: „Olyanok leszünk, mint Che!”

Che Guevara életében nagyon megosztó személyiségnek számított. Sokan szerették, nők ezrei rajongtak érte, sokan gyűlölték – leginkább az amerikai és dél-amerikai uralkodó osztály tagjai, akik ellen egész életében harcolt. Mára azonban az imádott vagy rettegett gerillából a fiatalság, a szabadság és a lázadás szimbóluma lett. Alberto Korda híres fényképe, a Guerrillero Heroico, amit Cheről készített, ma ott látható milliónyi poszteren, kulcstartón, trikón, sapkán, zászlón, kendőn, táskán, övcsaton vagy képeslapon.

Cheből a reklámipar is jelentős hasznot húzott. Fagylalt, parfüm, cigaretta, kóla, vodka (Smirnoff), autó (Dacia), napszemüveg (Jean Paul Gaultier), fényképezőgép (Leica) eladására használták fel az arcát és a nevét, sőt, még a Taco Bell és a Converse egyik reklámfilmjében is feltűnik.

A világ számos nagyvárosában találhatóak olyan bárok és kubai ételeket kínáló éttermek, amiket Che-vel népszerűsítenek. A pincérek katonai egyenruhában vagy a Che-éhez hasonló svájcisapkában szolgálnak fel. A falakat a legendás parancsnok képei díszítik és természetesen kubai zene szól a háttérben.

Che arca a képzőművészetekben is megtalálható. Számtalan szobra és róla készült festmények mellett a leghíresebb a dróthuzalokból készített mellképe, amely a kubai belügyminisztérium épületének külső falán látható Havannában, a Plaza de la Revolución-on. Magazinok címlapján is gyakran szerepelt és időnként paródiák célpontjává vált – a National Lampoon magazin 1972. januári címlapján vagy a MAD magazin 2008. márciusi számában találhatunk erre példát.

Több sportoló tetováltatta magára Che arcképét – például az argentin futball-legenda, Diego Maradona és az egykori boksz-világbajnok, Mike Tyson.

Számos színdarab és film is készült a kubai nemzeti hősről – leginkább az utóbbiak tettek szert jelentős hírnévre. Már 1968-ban, egy évvel a halála után leforgatták az El Che Guevara című filmet, Franciso Rabal főszereplésével, következő évben pedig a világhírű Omar Sherif bújt Che bőrébe. A három leghíresebb alkotás mégis az Evita (1996), amelyben Antonio Banderas formálta meg őt egy rövid szerepben, a The Motorcycle Diaries (2004), amely a dél-amerikai utazásait megörökítő naplója alapján készült, valamint a 2008-ban megjelent, kétrészes Che, amelyben Benicio Del Toro alakította a legendás gerillavezért – el is nyerte vele a legjobb színésznek járó díjat a Cannes-i Filmfesztiválon.

Che arca megjelenik számtalan filmben: a Fear and Loathing in Las Vegas egyik jelenetében (1998) a Benicio Del Toro által alakított karakter egy Che-posztert lát drogos kábulatában, a Confessions of a Teenage Drama Queen vígjátékában pedig Lindsay Lohan egy Che-trikót visel (2004).

A televízió sem maradhatott mentes a Chere való utalásoktól. A Jessica Alba által népszerűvé vált Dark Angel című sorozatban a főszereplőnő neve Max Guevara. Che-trikók tűnnek fel számos sorozatban, a South Park animációs filmjében és a Zoku Sayonara Zetsubō Sensei című anime egyik epizódjában. A The Simpsons sem maradt ki a sorból – ott egy bár neve és egy falfestmény utal Guevarára.

Che a zene világában is megtalálható. Több énekes és banda beleszőtte a nevét a dalaiba – legyen az rock (Manic Street Preachers, Rolling Stones), punk (The (International) Noise Conspiracy), rap (Jay-Z, Nas), folk (Judy Collins), szintipop (Pet Shop Boys) vagy éppen klasszikus (Hans Werner Henze Das Floß der Medusa címmel rekviemet írt Gueverának).

A gitárvirtuóz Carlos Santana egy Che-trikót viselt a 2005-ös Oscar-gálán, Madonna a Guerrillero Heroico képét használta fel a 2003-as, American Life albumának borítójához – David Bowie a Lodger című albuma belső borítóján a Che holttestét ábrázoló kép látható. Jay-Z szintén viselt már Che-trikót és a Public Service Announcement című dalában azt énekli, hogy „olyan vagyok, mint Che Guevara – aranyékszerekkel”.

A legnagyobb népszerűségnek talán a Che arcképével díszített trikók örvendenek. Hétköznapi emberek és sztárok is előszeretettel viselik, akár lázadásból, akár azért, mert „menő”. A szupermodell Gisele Bündchen 2002-ben a San Pauló-i divathéten Che-motívumos bikiniben lépett a kifutóra, Elizabeth Hurley pedig hasonló mintázatú Louis Vuitton-táskával ment bulizni 2004-ben. Még a brit királyi család egyik tagja, Harry herceg is büszkén mutatkozott Che-trikójában 2006 júliusában.

Che egyik lánya, Aleida Guevara nem örült annak, hogy az édesapja arcképét minden termékre rányomják, de a trikókkal szemben nem emelt kifogást. Szerinte Che nagyot nevetne, ha látná, hogy mindenütt ott van, és „Valószínűleg nagyon örült volna, hogy olyan sok gyönyörű nő mellén láthatná az arcát”. Úgy vélte, hogy az édesapjának bizonyára tetszene az, hogy sokan nem divatból hordják az arcát viselő trikókat, hanem azért, mert így fejezik ki, hogy jobb emberekké akarnak válni, hogy jobb életet akarnak kiharcolni.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek