Starity

Angelina Jolie sürgeti az ENSZ csatlakozását

2013. június 26. 10:10   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az amerikai színésznő szenvedélyesen kampányol, hogy az Egyesült Nemzetek Szövetsége minél előbb bekapcsolódjon a háborús erőszak elleni harcba.

hirdetés
Angelina Jolie sürgeti az ENSZ csatlakozását

Angelina Jolie még csak 38 éves, de igencsak változatos színészi repertoár áll a háta mögött: sírrabló, háziasszony, gonosz csábító, ügynök vagy éppen szociopata beteg szerepét alakította már, animációs formában pedig láthattuk őt hal és tigris alakjában is. Noha az alakításaiba mindent belead, van egy munka, amit mindennél komolyabban vesz: a menekültekért végzett tevékenysége.

Hétfőn az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsa előtt beszélt és sürgette a jelenlevő országok képviselőit, hogy a legfontosabb tennivalójuk a háborús nemi erőszak megfékezése és felszámolása legyen. A színésznő első rendezése, az In the Land of Blood and Honey című film a szexuális erőszak témáját dolgozta fel a boszniai háborút használva háttérnek.

„Manapság több százezer — ha nem millió — nő, gyermek és férfit esik áldozatul a nemi erőszaknak a háborús övezetekben – magyarázta Angelina Jolie. – Tisztázzuk, miről beszélünk: fiatal, még a serdülőkort sem elérő lányokat erőszakolnak meg és becstelenítenek meg. Fiúkat kényszerítenek, pisztolyt szorítva a fejükhöz, hogy erőszakolják meg a saját anyjukat és lánytestvéreiket. Nőket erőszakolnak meg üvegekkel, faágakkal, és késekkel, hogy minél nagyobb sérüléseket okozzanak. Még a csecsemőket is elhurcolják és bántalmazzák.”

A színésznő mégis lát némi reménysugarat. „Ha a tanács az erőszak elleni harcot teszi az első helyre, akkor haladást érhetünk el. Ha nem teszi, akkor ez a borzalom folytatódni fog.”

Angelina Jolie nem az egyetlen, aki így gondolkozik. A brit külügyminiszter, William Hague támogatta a színésznőt: „Eljött az idő, hogy a világ kemény, határozott lépést tegyen, hogy nyilvánvalóvá tegye, hogy a nemi erőszak fegyverként való használata nem elfogadható a modern világban. A célunk az, hogy megváltoztassuk a világ hozzáállását ehhez a témához.”

Angelina egy kéréssel zárta a beszédét: „Gyűljenek össze, vitassák meg ezt a témát a parlamentjeikben, mozgosítsák az embereket az országukban, és építsék be ezt a külpolitikai erőfeszítéseikbe. Együtt megfordíthatjuk a globális véleményt, eltörölhetjük a büntetlenséget és végül véget vethetünk ennek a szörnyűségnek.”

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek