Starity

Tudj meg többet — tejérzékenység

2013. június 30. 08:08   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Napjainkban az egészségtelen táplálkozásnak és mozgásszegény életmódnak köszönhetően rengetegen küzdenek különféle betegségekkel, mint amilyen a cukorbetegség, allergia, tejérzékenység és társaik. A lista hosszú, ám itt az ideje, hogy megismerjük ezen betegségek tüneteit, megelőzésének módszereit és kezelését!

hirdetés
Tudj meg többet — tejérzékenység

A tejérzékenység az ételallergia egyik fajtája, melyet sokan – tévesen – a laktóz-intoleranciával kötnek össze. A tejérzékenység a tehéntej laktalbumin vagy kazein alkotóelemei elleni IgE-típusú immunválaszát jelenti, melynek során az ebben a betegségben szenvedő egyénen bármely kis mennyiségű tej bevitele után megjelennek az érzékenység okozta tünetek, vagyis a hányás, hasmenés, hasi görcsök, puffadás és a bélgázok; emellett azonban jelentkezhet fulladás, kiütés, vérnyomás-ingadozás vagy láz is.

Az allergia avagy érzékenység azonban, mint tudjuk, nem csak a tejtermékek esetén fordulhat elő, hiszen gyakorlatilag bármely élelmiszer kiválthatja az allergiás reakciót, melynek során az immunrendszer ellenanyag termeléssel válaszol és ekkor hisztamin és egyéb más allergiát okozó vegyületek szabadulnak fel a beteg testében.

A tejérzékenységgel szemben azonban ejtsünk néhány szót a fent említett laktóz-intoleranciáról (más néven tejcukor-érzékenységről) is, mely szintén gyakori, a lakosság kétharmadát érintő betegség. A laktóz-intolerancia fellépését a laktáz enzim hiánya okozza, melynek során a beteg ugyan kis mértékben fogyaszthat tej alapanyagú termékeket, mert szervezete azt még képes lebontani. A laktáz enzim azért fontos, mivel ez felelős a szervezetbe kerülő tejcukor lebontásáért. Ez a folyamat azért fontos, mivel a laktóz – avagy lebontatlan tejcukor – bakteriális bomlásnak indul a vastagbélben és ez okozza a korábban már említett panaszokat.

Szerencsére erre a betegségre is találtak már kezelési módot, ugyanis megfelelő étrenddel, valamint a laktáz enzim pótlásával a panaszok enyhülhetnek, illetve meg is szűnhetnek. A pótlás történhet Lactase tablettával illetve kapszulával is, melyek feltehetően 2 dl tejcukor adagnak felelnek meg. Ezek ételekbe és italokba is belekeverhetőek, semleges ízük nem befolyásolja az étel vagy ital ízét. Természetesen erről minden esetben ki kell kérni a háziorvos vagy kezelőorvos tanácsát.

A tejérzékenységben és a laktóz-intoleranciában szenvedők számára nagyon fontos odafigyelni arra, hogy vannak már ételek, italok, gyógyszerkészítmények és egyéb fogyasztási cikkek, melyek tartalmazhatnak tejcukrot vagy tejfehérjét. Vásárlás során mindig fontos a körültekintés, így ha ilyen problémával küzdesz, mindenképpen fusd át a tápanyagismertetőt.

A tejcukor és tejfehérje mellett azonban a tejtermékek tartalmaznak egy nagyon fontos vitamint, a kalciumot, mely nagyon fontos anyag szervezetünk megfelelő működéséhez, így joggal merülhet fel benned a kérdés, hogy hogyan is juthatsz hozzá e fontos tápanyaghoz. Ne habozz tanácsot kérni dietetikusodtól, háziorvosodtól ez ügyben, azonban érdemes tudnod, hogy a konzervhalak illetve a spenót, valamint a szójatej is tartalmazza az értékes vitamint, a kalciumot!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek