Starity

19 új hely lett a világörökség része

2013. július 08. 15:03   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A UNESCO minden nyáron új épületeket vagy helyeket választ ki, amik felkerülnek a Világörökség listájára és amik kulturális, történelmi vagy környezetvédelmi szempontból érdemesek a megőrzésre.

hirdetés
19 új hely lett a világörökség része

Ebben az évben tizenkilenc új név került fel a listára.

Rajasthan erődlánca, India

A hat erőd az Aravalli hegységben található, a VIII. században kezdték el az építésüket és egészen a XVIII. századig a Rajput hercegek fennhatósága alá tartoztak. A védőfalak hegyeken, sivatagokon és folyókon át vezetnek, és több gyönyörű palotát, templomot és egyéb épüketet védelmeztek.

Coimbra egyeteme, Alta and Sofia, Portugália

A világ egyik legrégebbi egyetemének számító intézményt 1290-ben alapították, saját bírósággal rendelkezett és a könyvtára alatt börtön rejtőzött, ahol diákokat és tudósokat büntettek. Az évszázadok során az egyetem tovább nőtt, így mára hozzátartozik a XII. századi Santa Cruz katedrális, az Alcáçova királyi palota és több, XVI. századi főiskola.

Honghe Hani rizsteraszok, Kína

Az elmúlt 1300 évben a hani nép bonyolult vízöntözéses rendszert épített ki, hogy rizst termeszthessenek a hegyoldalban. Az emberek még mindig zsúpfedeles házakban élnek, hegyekhez, folyókhoz és más természeti képződményekhez imádkoznak.

Namíbiai homoktenger, Namíbia

1200 mérföld hosszan terül el a különös sivatag, ami a világ legrégibb sivatagjának számít. Szinte teljesen lakatlan, csupán néhány állatfaj él meg ott, amelyek az évszázadok során alkalmazkodtak a vad életfeltételekhez. Időnként homokviharok dúlnak, az óceán közelsége miatt pedig sűrű köd telepszik a sivatag felé, ebből származik a ritka csapadék.

El Pinacarte és Gran Desierto, Mexikó

A hatalmas mexikói homoksivatagban több veszélyeztetett állatfajta, tíz hatalmas, szinte teljesen tökéletes kör alakú kráter és óriási homokdűnék (némelyik eléri a 198 méteres magasságot) találhatóak.

Fuji-hegy, Japán

Japán szimbóluma, a gyakran hósapkával fedett, ma is aktív vulkán a buddhisták szent helye. Évszázadok óta inspirálja a művészeket, kedvelt kirándulóhely, spirituális zarándoklatok helyszíne. Minden japán ember életében legalább egyszer megmássza és hajnalban onnan csodálja meg a napfelkeltét.

Pamír Nemzeti Park, Tadzsikisztán

Az ország 18 százalékát elfoglaló parkot gyakran rázzák meg erős földrengések, és olyan extrém éghajlat az uralkodó, amit nagyon kevés élőlény képes elviselni. Több veszélyeztetett faj élőhelye a park (például hóleopárdok, szibériai ibexek, Marco Polo juhok), amely a pamíri csomónak nevezett hegylánc közepén található – némelyik csúcs eléri a 6700 méter magasságot.

Golestan Palota, Teherán, Irán

A bonyolult díszítésű palota a XV. században épült és a város legrégebbi építménye. Nyolc fő palotából áll és csodálatos kertek tartoznak hozzá. Reza sah nagy részét elpusztította 1925 és 1945 között, hogy kereskedelmi épületeket emelhessen a helyükön.

További új világcsodák:

  • Medici-villák és -kertek, Toszkána, Olaszország
  • Fatemplomok, Lengyelország és Ukrajna
  • Tauric Chersonese, Ukrajna
  • Al Zubarah, Katar
  • Agadez történelmi központ, Niger
  • Kaesong történelmi terület, Észak-Korea
  • Xinjiang Tianshan, Kína
  • Red Bay Basque Bálna-állomás, Kanada
  • Levuka történelmi kikötővárosa, Fidzsi
  • Bergpark Wilhelmshöhe, Kassel, Németország
  • Etna vulkán, Olaszország


Medici-villa, Toszkána

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek