Starity

Tudj meg többet — asztma

2013. július 20. 18:06   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az asztma elnevezése a görög ἅσθμα azaz ”zihálás” szóból ered. Napjainkban egyre gyakoribbá válik, és bármelyik életkorban kialakulhat.

hirdetés
Tudj meg többet — asztma

Gyermekkorban rendszerint valamilyen allergia a kiváltó ok, később légúti vírusfertőzés, levegőszennyezés, időjárásváltozás, fizikai vagy lelki megterhelés is okozhatja.

Az asztmás rohamkor a fellépő gyulladás miatt a tüdőben a hörgők túlérzékennyé válnak, a hörgőfal simaizmai görcsösen összehúzódnak, a nyálkahártya megduzzad, a hörgők keresztmetszete beszűkül, és sűrű, tapadós nyák zárja el a levegő útját. A légzés nehézkessé válik, sípoló hang kíséri, a beteg kapkodja a levegőt és görcsösen köhög. A mellkasban szorító érzés, erőteljes nyomás érezhető. Általában éjszaka vagy a reggeli ébredéskor jelentkeznek a rohamok.

Az asztma inkább a fiúknál gyakoribb. Csecsemőkorú vagy öt év alatti gyermekeknél is jelentkezhetnek a tünetek, amik azonban a tinédzserkor kezdetével enyhülhetnek, vagy akár teljesen el is múlhatnak. A felnőttkorban megjelenő asztmától azonban rendszerint már nem lehet megszabadulni – csupán enyhíteni a tüneteket.

Az asztmás tüneteket előidéző tényezők:

- allergiát okozó anyagok (allergének)
- megfázás, légúti fertőzések
- hideg, száraz levegő
- hideg víz
- időjárásváltozás (vihar, fronthatások, hőmérsékletingadozások)
- erős szagok, irritáló anyagok (dohányfüst, légszennyezettség)
- stressz, heves érzelmek
- gyógyszerek (aszpirin, béta-blokkolók)
- fizikai terhelés
- refluxbetegség
- öröklött hajlam

Az asztmát nem lehet meggyógyítani – csupán a tüneteket csillapítani. Ezért is fontos, hogy ha valaki asztmától szenved, akkor minél előtt jelentkezzen az orvosánál, hogy ki tudják deríteni, mi okozza és milyen kezeléssel lehet kontroll alatt tartani. A cél a minél hosszabb, tünetmentes időszak elérése és biztosítása.

A kezelés módja többféle lehet:

- az allergiát okozó anyagok eltávolítása
- gyógyszeres kezelés (hörgőtágítók, szteoridok, köptetők)
- specifikus immunterápia (csak akkor alkalmazzák, ha az asztma enyhe típusú, nemrég alakult ki, vagy ha a gyógyszeres kezelés nem elég hatékony. Ilyenkor tisztított allergénkivonatot juttatnak a szervezetbe, fokozatosan növekvő adagban, hogy a beteg szervezete lassan hozzászokhasson az asztmát kiváltó anyaghoz)
- klímaterápia (a beteg hosszabb időt tölt allergénmentes környezetben)
- barlangterápia
- diéta (ételallergia esetén ajánlott)

Az érdekesség kedvéért említsük meg a legnagyobb neveket, akik asztmától szenvedtek vagy jelenleg is szenvednek: Alice Cooper, Bill Clinton, Billy Joel, Diane Keaton, Charles Dickens, Che Guevara, Martin Scorsese, Sharon Stone, Elizabeth Taylor, Orson Welles, Morgan Fairchild.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek