Starity

Teremts harmóniát az otthonodban!

2013. július 21. 19:07   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sokan és sokszor hallottunk már a feng shui szabad szelleméről, arról, hogy e kínai térrendezési művészet hogyan is hathat ki életünk fő területeire. Cikkünkben most adunk némi útmutatót, hogy hogyan is érdemes átalakítani, berendezni lakásunkat!

hirdetés
Teremts harmóniát az otthonodban!

Mint említettük, a feng shui egy régi kínai térrendezési tudományág, melynek igénybevételével harmonikusabbá tehetjük otthonunkat az abban áramló energiával, a csível.

A berendezést és elrendezést tekintve beszélhetünk pozitív és negatív csíről, emellett pedig bizonyos tárgyak, sarkak az otthonunkban az életünk bizonyos szakaszait jellemezhetik illetve befolyásolhatják. A feng shuihoz azonban nem kell feltétlenül érteni ahhoz, hogy pozitív energiákkal töltsük meg otthonunkat, hiszen éppen e célhoz nyújt segítséget a bágua térkép, mely mintegy iránytűként megmutatja, hogy lakásunk pontjai életünk mely területeit szimbolizálják, valamint hogy ezeken a területeken milyen színeket, formákat, anyagokat érdemes használni.

Elsőként lássuk a színeket, melyek nemcsak otthonosabbá, hanem pozitívabbá is tehetik lakásunkat. A feng shui előszeretettel javasolja az élénkebb, élettel teli színeket, mint amilyen a zöld, a sárga vagy a piros; ám azt is fontos megemlíteni, hogy minden színnek sajátos jelentőssége van.

Míg a zöld nyugtató hatású, fejlődésre, megújulásra és alkotásra ösztönöz; addig a sárga kommunikatívabbá, nyitottabbá tehet egy beszélgetést. A piros étvágyat és agresszivitást gerjeszthet, ugyanakkor segíti az anyagcserét; ezzel szemben a fekete gondolkodásra ösztökél, a barna nyugalmat, állandóságot; a fehér tisztaságot sugall, a kék pedig gondolkodást generál és nyugtat.

Mivel életünk minden napján meghatározott időtartamot töltünk lakásunk különböző helyiségeiben, így mindenképpen fontos, hogy e helyiségeket megfelelő módon rendezzük be és ne feledkezzünk meg a dekoráció jelentősségéről sem. Mindazonáltal e területeken is vannak aranyszabályok, lássuk, melyek ezek!

Konyha

Talán a konyha az a helyiség, ahol a legtöbb időt tölti a család együtt. Itt történnek a fő étkezések, az ünnepi ebédek, a hangulatos vacsorák, a futtában bekapott reggelik. Mindemellett pedig a konyha a gazdagság szimbóluma is a kínai kultúrában, hiszen a mondás úgy tartja, hogy ha a családfő, családfenntartó jól lakik, akkor többet és jobban tud majd dolgozni, ezáltal pedig többet keres, így több pénz áll a házhoz. Mivel a konyha az étkezések színhelye, a feng shui szerint rossz ómen, ha órát helyezünk el ebben a helyiségben, mivel ez a tárgy úgymond sietteti az étkezéseket, mely mint tudjuk, nem egészséges.

Rengeteg esetben előfordul, hogy a konyha ajtaját előszeretettel szerelik le annak érdekében, hogy több egybenyitott tere legyen a lakásnak, ám ez szintén nem jó ötlet e térrendezési tudomány szempontjából, mivel így könnyebben áramlik a negatív energia, azonban ha erre a területre szélcsengőt helyezünk, az elűzi a rossz szellemet. Több esetben is előfordul, hogy a bejárattól egyenesen a konyhába vezet az út, ez pedig folyamatos éhségérzetet kelthet a látogatókban.

Ha a konyhával szemközt esik a mosdó vagy a fürdőszoba, az energiaveszteséget okozhat, melyet különböző dekorációs tárgyakkal – növényekkel, képekkel, tükrökkel – korrigálhatunk. Vigyázni kell azonban, hogy a tükrök lehetőleg egész alakosak legyenek, ám ha erre nincs mód, mindenképpen úgy helyezzük el a tükröket, hogy a fejünk búbját is láthassuk benne. Ellenkező esetben előbb vagy utóbb kisebbségi érzések ébredhetnek bennünk.

Hálószoba

A hálószoba életünk legintimebb helyisége, hiszen ez az a szoba, ahol egyedül lehetünk a gondolatainkkal, békére lelhetünk és kettesben lehetünk a szerelmünkkel. Nagyon fontos, hogy a hálószobánkban ne helyezzünk el tükröket, hiszen ebben az esetben negatív energiát generálhat. Kerüljük a páratlan tárgyak elhelyezését, mivel ezek a magányosságot, az egyedüllétet szimbolizálják és lássuk be: nem szeretnénk örökre egyedül maradni! A szoba délnyugati sarka a szerelmi életünkre utal, így ezen a területen helyezzünk el virágokat, szív alakú tárgyakat vagy bármit, ami a szeretet jeleire utal számunkra.

Szintén fontos – bár egyértelmű kell, legyen –, hogy ne helyezzünk a fejünk közelébe éles, hegyes tárgyakat és az ágynak legyen fejtámlája, illetve a fal mellé helyezzük fekhelyünket! Amikor dekorálásra kerül sor, lehetőleg olyan képeket válasszunk, melyek nyugalmat árasztanak!

A feng shui javaslata szerint a legideálisabb képek és poszterek azok, melyek a természetet ábrázolják valamilyen formában, ez lehet egy vízesés, egy tájkép, stb.

A fényképek kihelyezése kevéssé javasolt a tudományág szerint, mivel a kínai térrendezők úgy tartják, hogy a fényképek csak azok számára jelentenek valamit, akik ismerik az azokon található embereket, máskülönben az emlékek dobozokba valók.

Ismerjük el: nyaralások során, ha vízpart közelében járunk, szívesen gyűjtünk színes kagylókat, üres csigaházakat, melyeket az utazás végén, hazatéréskor boldogan állítunk ki lakásunkban. Sajnos rossz hír – a feng shui úgy tartja, hogy a halott állatok maradványai negatív energiákat szabadítnak fel a lakásban, így előnyösebb, ha nem ezekkel a szépségekkel dekorálunk, ezzel szemben jó hír, hogy a gyertyák, mécsesek abszolút megengedettek, sőt javasoltak a térrendezés szerint, mivel e kanóccal rendelkező viaszos tárgyak élénkítik a csít, így a pozitív energiákat. A gyertyák önbizalmat adnak és nyugtató hatásuk is közismert, pláne, ha az illatosított változatokat alkalmazzuk.

Fürdőszoba

Rossz jel, ha a fürdőszoba közvetlenül a hálószobából, a nappaliból vagy a konyhából nyílik. Ha mégis így van, törekedjünk arra, hogy az ajtaját tartsuk zárva! Alkalmazzunk tükröket, hiszen a hálószobával ellentétben e foncsorozott anyagok a fürdőszobában jól érvényesülnek, sőt segítik a csí áramlását. Ha csöpög a csap vagy a zuhanyrózsa, mindenképpen javíttassuk meg, mivel a rossz csapok azt jelzik, hogy „elfolyik a gazdagságunk”, elveszítjük javainkat. Ha ablak nyílik a fürdőszobánkból, ezáltal pedig a helyiség természetes fényt kap, abban az esetben javasolt a páratűrő növények elhelyezése, mintegy kompenzálva a kagylók és csigák dekorációként való elhagyását.

Iroda/dolgozószoba

A munkahelyünk a második otthonunk – hallhatjuk nap mint nap és lássuk be: valóban így van, hiszen rengeteg időt és enegriát áldozunk fel feladataink ellátása érdekében, így nem mindegy, hogy hogyan is rendezzük be munkaterületünket.

A feng shui természetesen ezen a területen is megengedi, sőt előírja a dekorációt, mely esetlegesen elősegíthet bennünket a munkahelyi előmenetelünkben. Javasolt például a pénzérmék kihelyezése, de kizárólag olyan érméké, melyek jelenleg fizetési forgalomban vannak. Helyezzük őket a gazdagság, azaz a délkeleti sarokba!

Érdemes még pávatollat vagy páváról készült képet elhelyezni ebben a helyiségben, ugyanis e színes tollakkal megáldott madár a szépség és méltóság mellett a hivatali előmenetelt is szimbolizálhatja tulajdonosa számára. Mindazonáltal nem a páva az egyetlen szerencsehozó állat a feng shui szerint, ugyanis nyugodtan állíthatunk ki elefántot vagy halat is!

Míg az elefánt a kitartást, a nyugalmat és a bölcsességet szimbolizálja; addig a hal a megnyugvást, a jó érzetet és kellemességet sugározza. Az elefánt egy általános kabala, ám érdemes szem előtt tartani azt is, hogy célszerű oda helyezni, ahol magát a munkatevékenységet végezzük. A halak esetében már a színekre is oda kell figyelni, mivel a piros és az arany színű hal a gazdagság és a siker megtestesítője; a fekete pedig a bajok elhárításáért felelős.

Mint láthattuk, a feng shui igyekszik harmóniába hozni életünket az otthonunkkal, a szellemekkel és az energiákkal a színek, tárgyak és az elrendezés tekintetében. Reméljük, szolgáltunk egy kis hasznos útravalóval ahhoz, hogy kellemesebbé, harmonikusabbá tehessétek életeteket!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek