Starity

Jane Austen arca kerül a tízfontos bankjegyre

2013. július 25. 12:12   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2017-től Jane Austen szerepel majd a tízfontos bankjegyeken – erősítette meg a Bank of England. A Büszkeség és balítélet írónője váltja le a természettudós Charles Darwint.

hirdetés
Jane Austen arca kerül a tízfontos bankjegyre

A Bank of England szóvivője, Mark Carner mindezt július 24-én jelentette be a Jane Austen's House Museumban.

" Jane Austen egyértelműen helyet érdemel azoknak a válogatott történelmi személyek csoportjában, akik a bankjegyeinken szerepelnek„ – mondta, majd hozzátette, hogy az írónő az angol irodalom egyik legnagyobb gyöngyszeme, akinek a regényei még ma is hatalmas népszerűségnek örvendenek világszerte.

A bankjegyen többek között szerepelni fog Jane Austen arcképe, amelynek alapja az a rajz, amit az írónő testvére, Cassandra készített; egy idézet a Büszkeség és Balítélet című regényéből: ”Merem állítani, hogy nincs is nagyobb élmény az olvasásnál!" (Miss Bingley, 11. fejezet); a Godmersham Park képe (Jane fiútestvérének, Edward Austen Knightnak otthona, ahol az írónő sok időt töltött és állítólag ez a hely inspirálta számos regényét); valamint Jane Austen íróasztalának képe.

Jane Austen 1775-ben született és fiatalon hunyt el 1817-ben. Leginkább romantikus regényeiről híres (Értelem és érzelem, Büszkeség és balítélet, Mansfield Park, Emma), amelyek közül többet meg is filmesítettek, valamint a brit BBC népszerű televíziós sorozatot készített belőlük.

Az írónő megjelenése a tízfontoson már csak azért is jelentős, mivel II. Erzsébet királynőn kívül ő lesz az egyetlen nő, akinek az arcképe brit bankjegyen szerepel.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek