Starity

A legsikeresebb videoklipek: Michael Jackson

2013. augusztus 31. 18:06   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Michael Jackson tizenháromszoros Grammy-díjas amerikai énekes, akit halála után négy évvel is csak a pop királyaként emlegetünk. Lássuk minden idők egyik legismertebb előadójának öt legsikeresebb videoklipjét.

hirdetés
A legsikeresebb videoklipek: Michael Jackson

Bad – 1987

Michael hetedik (szólóelőadóként második), Bad című albuma 1987. augusztus 31-én került a boltok polcaira, hat szám is listavezető lett az USA-ban és Európában is.

A Michael által írt Bad című dal 1987. szeptember 7-én debütált a nagyközönség előtt, és rögtön a Billboard Hot 100 slágerlista élén landolt. A kislemez külföldön is sikert aratott, hiszen 11 országban került az első tíz hely valamelyikére a slágerlistán.

A videoklipet az elismert rendező, Martin Scorsese készítette és 1987 végén látott napvilágot. Az alkotásban Michael és táncosai egy metróállomáson táncolnak. A koreográfus később elárulta, hogy a videó történetét a West Side Story egyik jelenete ihlette. A klipet eddig több mint 64 millióan tekintették meg a YouTube-on, ebből körülbelül 94 000 embernek tetszett, míg 3200-nak nem.

Beat It – 1983

Michael első albuma, a Thriller 1982. november 30-án jelent meg, 1984-ben rekordnak számító nyolc Grammy-díjat kapott. A dal 1983. február 3-án látott napvilágot. A kislemez 1989-ben platinalemez minősítést kapott.

A dalhoz készült videoklipet Bob Giraldi rendezte. A kisfilmben két utcai banda ellenségeskedését figyelhetjük meg, akik a klip végére valódi vérontás helyett Michael vezetésével perdülnek táncra. Érdekesség, hogy valódi bandatagok is közreműködtek a Beat It elkészítésénél.

A videót eddig több mint 69 millióan látták. Valamivel több mint 212 000 felhasználónak elnyerte a tetszését a klip, 8395-nek pedig nem.

Billie Jean – 1983

A Billie Jean az énekes egyik legsikeresebb dala, amely a második kislemez az 1982-ben megjelent Thriller című albumról. 1983. január 2-án látott napvilágot és az év egyik legsikeresebb dala lett; platinalemez minősítést kapott.

A videoklipjét Steve Barron rendezte, és a Somebody Up There Likes Me című film ihlette. A kisfilmben egy paparazzó követi Michaelt, de soha nem kaparintja meg, és amikor lefényképezi, Jackson nem jelenik meg a képen. Michael eközben eltáncol Billie Jean hotelszobájáig. Lába nyomán többek között a járda kövei és a lépcsőfokok is világítani kezdenek. A szállodához érkezve a lesifotós meglátja, hogy Jackson eltűnik Billie Jean ágyában. Végül a rendőrség letartóztatja a fotóst, amiért Billie Jean után leskelődik.

A kisfilmet eddig több mint 89 millióan tekintették meg a YouTube-on. A klipnek kb. 156 000 szimpatizánsa akadt és 4236 embernek nem tetszett.

They Don't Care About Us – 1996

A They Don’t Care About Us a negyedik kislemez az énekes HIStory: Past, Present and Future című dupla albumáról. A HIStory 1995. június 20-án került a boltok polcaira. A They Don’t Care About Us 1996. március 31-én látott napvilágot, az összes európai országban top 10-es sláger lett. Mivel a nagy port kavart, az Egyesült Államokban nem szívesen játszották a rádióadók.

A társadalmi problémákat kritizáló dalhoz két videoklip is készült Spike Lee rendezésében. Az első kisfilmet Rio de Janeiro Dona Marta nevű nyomornegyedében, valamint Salvador da Bahiában forgatták. A klip és a dal is tüntetés jellegű, szeretné felhívni az emberek figyelmét a valódi problémákra.

A kisfilmet több mint 96 millióan tekintették meg a YouTube-on. Ebből az alkotás körülbelül 249 000 embernek tetszett, míg majdnem 6000-nek nem.

Thriller – 1984

Az énekes Thriller című dalát Rod Temperton szerezte, producere pedig Quincy Jones volt. 1984. január 23-án jelent meg a Thriller című album hetedik, egyben utolsó kislemezeként. Az alkotás rendkívül pozitív kritikákat kapott, a videoklip azonban még ezt a sikert is elhomályosította.

A dal videoklipjét John Landis rendezte, ami a maga tizennégy percével jóval hosszabb a dalnál. A kisfilmet New Yorkban és Los Angelesben forgatták. Michael egy romantikus séta után megkéri a barátnője kezét és azt hangoztatja, hogy ő más, mint a többi fiú. Amikor a pár egy temető mellett halad el, zombik kezdenek előmászni a sírokból. Az élőhalottak hamarosan körbeveszik Michaelt és a lányt, majd az énekes is zombivá változik. Ezután Jackson vezetésével az élőhalottak táncra perdülnek, nemsokára pedig Michael a refrénbe kezd.

A kisfilmet eddig majdnem 146 millióan tekintették meg a YouTube-on.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek