Starity

Torontói Filmfesztivál: 10 film, amit látnunk kell

2013. szeptember 03. 15:03   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szeptember 5. és 15. között 366 filmet mutatnak be – lássuk azokat, amelyeket mindenképp látnunk kell.

hirdetés
Torontói Filmfesztivál: 10 film, amit látnunk kell

A 38. alkalommal megrendezésre kerülő Toronto International Film Festival (TIFF – Nemzetközi Torontói Filmfesztivál) idén is megrendezésre kerül a kanadai Torontóban, ezúttal szeptember 5. és 15. körül mutatják be a filmeket.

Összesen 366 filmet vetítenek majd 70 különböző országból, 146 világpremier esedékes a fesztivál ideje alatt. Cikkünkben bemutatjuk ennek töredékét, azokat a produkciókat, amelyeket mindenképp látnunk kell.

12 Years a Slave

A Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Sarah Paulson, Brad Pitt, Benedict Cumberbatch főszereplésével készült film egy 133 perces életrajzi drámának ígérkezik, amelynek középpontjában Ejiofor áll mint Soloman Northup, egy olyan New York-i férfi, akit 1841-ben elrabolnak és eladnak egy louisianai rabszolgatartónak (Cumberbatch).

A kritikusok már előre tapsikolnak, úgy vélik, 2014 legnagyobb Oscar-esélyese lesz, hiszen A szégyentelen rendezője, Steve McQueen készítette.

A filmfesztivált követően október 18-án mutatják be világszerte, a hazai premier egyelőre ismeretlen, akár januárra is tolódhat, hiszen az Egyesült Királyságban január 24-étől vetítik majd.

Dallas Buyer's Club

A Matthew McConaughey, Jennifer Garner és Jared Leto főszereplésével készült film már hónapok óta foglalkoztatja a rajongókat, hiszen a 30 Seconds To Mars frontembere, illetve a Hogyan veszítsünk el egy pasit tíz nap alatt? sztárja is brutális átváltozásokon ment keresztül szerepe kedvéért.

A film igaz történet alapján készült, a főszereplője pedig a HIV-fertőzött Ron Woodroof, akit Matthew McConaughey alakít majd. A történet szerint betegsége diagnosztizálása után Ron alternatív gyógyszereket csempész át a mexikói határon. Miközben saját és hasonló sorsú társai szenvedésén próbál enyhíteni, szembetalálja magát a hatóságokkal, így a törvény előtt kell felelnie tetteiért.

A világpremierje november elsején lesz, Magyarországon csak 2014-ben kezdik vetíteni.

Labor Day

A Kate Winslet, Josh Brolin és Tobey Maguire főszereplésével készült filmben – amelyet Jason Reitman készített – a depressziós, egyedül gyermeket nevelő édesanya, Adele fiával, Henryvel segítenek egy sebesültnek, de később kiderül, hogy a férfi a törvény elől menekül.

A filmet a Telluride Filmfesztiválon augusztus harmincadikán már bemutatták, a Torontói Fesztivál-i bemutatást (szeptember 7.) követően az Egyesült Államokban karácsonytól lesz látható, a magyar bemutatóra akár jövő júniusig is várnunk kell.

The Past (Le passé, A múlt)

2011-ben elsöprő sikert aratott A némafilmes című, 5 Oscar-díjat nyert produkció; a női főszereplő, Berenice Bejo legújabb alkotására rendkívül sokan kíváncsiak. Ezúttal Ali Mosaffa és Tahar Rahim mellett játszik, Asghar Farhadi rendező már nyert egy Oscart az A Separation című drámájáért, s úgy hírlik, ez is jó eséllyel indul.

Bejo karaktere, Marie iráni férje visszatér Franciaországba, és rájön, hogy a nő viszonyt kezdett egy másik férfival, így válást kezdeményez. A francia drámát már júniusban bemutatták Iránban, az IMDb-n pedig magasabb pontszámot kapott, mint A némafilmes. Világszerte decemberben mutatják be.

Can a Song Save Your Life?

Keira Knightley, Mark Ruffalo, Adam Levine adják színe-javát a történetnek, amelyben egy producer (Ruffalo) felfedezi a tehetséget a gyönyörű Gretában (Knightley), akivel sztárbarátja éppen szakított.

John Carney zenés filmje, az Egyszer Oscar-díjat nyert, a kritikusok hasonló sikereket várnak ettől is, amelynek egyelőre nem jelentették be a megjelenési dátumát.

Gravitáció

Évek óta készül Sandra Bullock és George Clooney közös filmje, amelyben a CGI-effekteken a hangsúly. A történet egy asztronauta és egy orvos küzdelméről szól, akik megpróbálnak túlélni az űrben, miután balesetet szenvedtek.

Magyarországon október harmadikán mutatják be, a Velencei Filmfesztiválon már elnyerte a közönség tetszését néhány nappal ezelőtt, a torontói premierre nyolcadikán kerül sor.

Fogságban

Amikor Keller Dover lánya és annak barátja eltűnnek, az apa a saját kezébe veszi az ügyet, nem bízva a rendőrség segítségében. De vajon milyen messze képes elmenni egy kétségbeesett édesapa?

A Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal és Viola Davis főszereplésével készült, 146 perces krimi-thriller október 10-én kerül a magyar mozikba, Torontóban szeptember 6-án tekinthetik meg a kritikusok és rajongók.

Kill Your Darlings

Daniel Radcliffe a TIFF egyik legelfoglaltabb embere lesz, hiszen a Kill Your Darlingson kívül a Horns című filmjét is bemutatják.

A Kill Your Darlings egy elmondatlan történetet mesél el: egy 1944-ben történt gyilkosság összehozza a generáció legnagyobb költőit: Allen Ginsberget, Jack Kerouacot és William Burroughst. A 104 perces életrajzi drámában Elizabeth Olsen, Michael C. Hall és Dane DeHaan, a Túl a fenyvesenben már feltűnt színész is szerepet kapott.

Szeptember tizedikén mutatják be a fesztiválon, ezt követi majd a világpremier – októbertől egészen decemberig fog tartani a népszerűsítő körút.

Devil's Knot

Atom Egoyan krimi-drámájában Dane DeHaan (Az erő krónikája, Túl a fenyvesen), Reese Witherspoon és Colin Firth, valamint Stephen Moyer kapták a főszerepeket.

A 114 perces film története szerint három fiatal gyermek rituális meggyilkolásával vádolnak meg három tinédzsert, akik egyfajta sátáni szekta tagjai lehetnek. Kanadában nyolcadikán mutatják be, magyar premierről egyelőre nincs információ.

Adéle élete – 1-2. fejezet

179 perces, a Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be először, két díjat nyert, s egyszerre nyűgözte le, valamint borzasztotta el a kritikusokat. A francia drámában Adéle Exarchopoulos és Léa Seydoux tűnik fel, akik felforrósítják a hangulatot leszbikus jeleneteikkel.

Az ötödikei premiert követően hazánkba valamikor csak november végén jut – ha a forgalmazók úgy döntenek, igényt tartanak a provokatív történetű drámára.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek