Starity

Állatok filmsztárokként VI.

2013. szeptember 14. 16:04   |   Szerző: kia08

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikksorozatunk újabb részében hat állatot - leginkább kutyákat - ismertetünk, akik tanulékonyságuknak köszönhetően szórakoztatták a TV előtt ülőket.

hirdetés
Állatok filmsztárokként VI.

Higgins

A kan kutya 1957. december 12-én született Los Angelesben. Frank Inn állat-tréner talált rá a Burbankben található állatmenhelyen, amikor még kiskutya volt. A leginkább border terrierre hasonlító állatot gazdája törpeuszkár- , Cocker spániel- és Schnauze-keverékként tartotta számon.

Az 1960-as és 1970-es évek egyik leghíresebb kutyája karrierjét befogadójának köszönhette, aki számos sitcomhoz tanított be állatokat, köztük van egy malac is. A Petticoat Junction sorozat hozta számára számára a nemzetközi ismertséget, hat éven keresztül, 163 epizódban szerepelt, de a Green Acres és a The Beverly Hillbillies sorozatokban is feltűnt. 1967-ben a Patsy Awardon díjat nyert, valamint a TV Guide magazin címoldalán is szerepelt, gazdája szerint pedig Higgins volt az egyik legokosabb kutya, akivel valaha dolga volt, arckifejezése is tele volt érzelmekkel, parancsszóra postaládát nyitott, ásított, tüsszentett és létrát mászott. Gábor Zsazsa, magyar születésű színésznő oldalán a Mooch Goes to Hollywood című filmben is látható az eb, mégis Benjiként ismerhetik a legtöbben.

Amikor elhagyta a filmipart, körülbelül 14 éves volt, és a Petticoat Junction sorozatban kölyke, a szuka Benjean vette át szerepét, aki még számos filmben is látható volt apja helyett. Életét 17 éves korában, 1975. novemberében vesztette, majd elhamvasztották. Gazdája a kandallón őrizte kutyája hamvait, mikor ő is meghalt, együtt temették el kiskedvence maradványaival.

Jiggs

1929-ben született hím csimpánz, trénerei és gondozói Tony és Jacqueline Gentry voltak.

Jiggs az 1930-as Tarzan filmek Cheetájaként szórakoztatta a közönséget. Johnny Weissmuller két Tarzannal foglalkozó filmjében, a Tarzan, a majomemberben és a Tarzan és asszonyában volt látható, valamint a Tarzan the Fearless és a The New Adventures of Tarzan filmsorozatban is. Ezen kívül a Piszkos munka és a Her Jungle Love filmekben is kapott szerepet.

1938 február végén vagy március elején vesztette életét az állat tüdőgyulladásban 9 évesen, március 2-án pedig már sor is került a temetésre a Los Angelesben található állattemetőben.

Koko

Az ausztrál Kelpie fajtájú kutya 2005. április 9-én született Ausztráliában Carol és Len Hobday tenyésztőknél. Később Nelson Woss viselte gondját.

2006-ban a Best Exhibiting Group, Working Dogs díjat nyerte el fiatal kora ellenére. A Vörös kutya című film az, amiből ismerhetik sokan, mely igaz történetet alapul. Az alakításának köszönhetően megnyerte a Golden Collar Awardon a Best Dog in a Foreign Film kategóriában a díjat.

A kan kutya 2012-ben vonult vissza, miután egy szívbetegséget diagnosztizáltak nála, ami miatt 2012. december 18-án elhunyt.

Spike

Spike, a Matlador, azaz Labrador és Mastiff-keverék kan kutya a régi filmek kedvelői számára lehet ismerős.

Old Yellerként az 1957-ben megjelent Betyár, a hűséges tolvaj című filmben volt látható, melyben az egyik leghíresebb alakítását nyújtotta. A Dog of Flanders című filmben Patrasche-ként Donald Crisp és David Ladd mellett szerepelt, a The She-Creature-ben pedig Kingként tűnt fel. Ezen kívül még több filmben látható volt a képernyőkön, ilyen még a The Mickey Mouse Club és a The Westerner.

Skippy

A drótszőrű foxterrier 1931-ben született. Gazdái Henry East és Gale Henry East voltak, tanításáról pedig Frank Weatherwax, Rudd Weatherwax és Frank Inn gondoskodott.

11 filmben kapott nagyobb szerepeket 1934 és 1939 között, de ezen kívül még több produkcióban is feltűnt. Karrierjéről a legtöbb magazin pozitívan írt, legtöbbnek A cingár férfi film tetszett legjobban, melynek később elkészült egy sorozatváltozata is, melyben szintén az állat látható.

Marley

A Marley meg én című film John Grogan könyve alapján készült el. A filmben összesen 18 kutyát használtak, ennek az egyik oka az, hogy a film a kutya egész életét mutatja be kölyökkorától egészen idős koráig. Volt olyan eb, amelyet menhelyről szereztek be, közülük néhányat a stáb tagjai örökbe fogadtak, de volt olyan is, akit tenyésztőktől kértek el a forgatások idejére. A legidősebb Marley-t alakító kutya része az Animal Actors kiállításnak Hollywoodban, ahol egyébként örökbefogadott kutyák különböző trükköket mutatnak be.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek