Starity

Titkok nyomában: a McDonald's története

2013. szeptember 19. 06:06   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha kiejtjük a szánkon a McDonald's nevet, mindenki előtt megjelennek a sárga M-alakú emblémával ellátott éttermek, a forró almás táskák, a fagyos üdítők és a szezámmaggal borított, minden jóval ellátott hamburgerek. Cikkünkben bemutatjuk a gyorsétterem hálózat történetét!

hirdetés
Titkok nyomában: a McDonald's története

A McDonald's nevet a világ minden táján ismerik, ami nem is csoda, hiszen egy nemzetközileg ismert márkáról van szó, ám igen kevesen tudják, hogy honnan és hogyan nőtte ki magát ilyen hatalmas vállalattá a gyorsétterem.

1937-et írtak a naptárak, amikor is egy amerikai testvérpár, Richard és Maurice McDonald apró, nyolcszögletű éttermüket a kalifornia Pasadena közelében. Akkoriban a McDonald's is egy volt a többi étterem közül és mivel ebben az időszakban épültek ki az Amerikai Egyesült Államok nagyvárosainak kertvárosi részei, így az étterem igyekezett alkalmazkodni a modernizálódó, autóval járó társadalomhoz.

A kezdeti időszakban maguk a McDonald testvérek készítették az étterem vendégei számára a harapnivalókat, így az ínycsiklandó hotdogokat és a habos shake-eket. Később forradalmi újdonságokkal álltak elő, ezzel tették világszerte ismertté nevüket. Érdekesség, hogy megalkották az autósokat kiszolgáló pultokat, így aki nagyon sietett, az is rendelhetett magának néhány jó falatot, anélkül, hogy ki kellett volna kecmeregnie a kényelmes ülésből. Az autóval érkező vendégeket pedig görkorcsolyás pincérek szolgálták ki.

A hamburger mint menü az 1940-es években jött el az újkor számára és vált közkedvelt eledellé. Népszerűsége – különleges ízvilága mellett – abban állt, hogy renkívül olcsón lehetett hozzájutni, valamint, készételként készítették el, így mire a vendégek megérkeztek, csak meg kellett melegíteni őket. Mindazonáltal nem ez volt az egyetlen újdonság a McDonald's életében, ugyanis modernizálták az épületeket – ekkor alakították ki az épület homlokzatán végigfutó üvegfelületet, mely szabadon betekinthetővé tette a konyhát 2, valamint ezentúl az alkalmazottak külön-külön munkaterületeket láttak el, így lehetővé vált az, hogy még olcsóbbá váljon az étterem (15 centbe került egy hamburger).

Míg a nyitás és fellendülés éveiben a fő célközönség a fiatal felnőtt korosztály volt, addig a 40-es, 50-es évekre családcentrikusabbá vált az étterem, vagyis az üvegpoharakat leváltották a műanyagok, valamint családi- és gyerekmenük is elérhetők lettek a családok számára. E kezdeményezés hatására tervezték meg a kreatív alkotók Ronald McDonald figuráját is, aki hosszú évtizedekig népszerűsítette az éttermet.

Ronald McDonald története

Ahogyan a hamburger és a kóla párosa, úgy ronald McDonald karaktere is örök élmény maradt azon gyerekek számára, akik valaha is betették lábukat a sárga-piros-fehér birodalomba, ám igen kevesen tudják, hogy hogyan és honnan is pottyant az étteremlánc élére e bohókás figura.

John Gibson és Oscar Goldstein fejéből pattant ki az ötlet, hogy a McDonald'snak szüksége van egy promóciós alakra, aki feltűnő, mégis kedves, könnyen felismerhető és vendégcsalogató. Nem is lőttek mellé Ronald megalkotásával, hiszen talán nincs is ember a Földön, aki életében legalább egyszer ne látta volna e kedves bohócot.

Maga az ötlet nem volt újkeletű, hiszen az 1900-as évek közepe táján a Bozo Cirkusza névre keresztelt tévéműsor volt a legnépszerűbb a gyerekek körében – melynek sztárja egy csalafinta bohóc volt, akit Willard Scott formált meg. Az étteremlánc némi haszon fejében amellett döntött, hogy támogatja a műsort, cserébe pedig népszerűsítést remélt. E történtek fényében formálta meg a már jól ismert karaktert John és Oscar, a várva várt haszon és vele a nyereség pedig nem is maradt el, az étterem hatalmas népszerűségre tett szert. A bohócot először Archie McDonaldnak nevezték el (utalva az étterme szimbolizáló arany ívekre), ám mivel a név foglalt volt, így lett Archie-ból Ronald.

Az arany ívek története

Az arany ívek (Golden Arches) az étteremlánc számára nem csak egy logó, hanem sokkal több annál. Az étterem logóját George Dexter címfestővel készíttették a McDonald testvérek. George egy fénycsőüzem vezetőjeként már rendelkezett némi tapasztalattal és alapgondolatát is üzemének köszönheti. Úgy képzelte el az éttermet, hogy az élénksárga neoncsövek nemcsak világító testekként, hanem tartó elemekként is üzemelnek, napjainkra pedig összekötötték e neoncsöveket, hogy M betűt formázzanak, így született meg a mindenki számára ismert logó.

A McDonald's napjainkban

Más éttermektől eltérően a McDonald's nem zárt be, nem tűnt el a köztudatból, sőt! Egyre híresebb, kedveltebb és jövedelmezőbb üzlet vált belőle. Érdekesség, hogy csak Európán belül 38 országban, közel 33.000 étterem üzemel, a napi európai látogatottság pedig megközelítően 14 millió fő – ez az arány világviszonylatban 50 millió főre rúg. További érdekesség, hogy napi bontásban kb. 1700 vendéget számoltak éttermenként naponta, a dolgozók száma pedig meghaladja a másfél millió főt.

A McDonald's hazánkban

Hazai viszonylatban az első McDonald's 1988-ban lett átadva Budapest V. kerületében, a Régiposta utcában. A nyitáskor mindössze 15-féle menüből lehetett választani, legköltségesebbnek pedig az akkor 43 Ft-ba kerülő Big Mac bizonyult. Két évvel később, 1990-ben nyílt a második magyar McDonald's szintén Budapesten, a Nyugati téren, melynek a vasúti étkezde épülete nyújtott otthont.

Az első vidéki étterem Győrben nyílt 1990-ben. Hazánkban 2009-ben adták át a 100. McDonald's éttermet, eddigre pedig az összes nagyobb és jó néhány kisebb városban is elérhetővé vált az amerikai álom. Első ízben ez az étterem tette lehetővé az autósok kiszolgálását, így némiképpen úttörőnek tekinthetjük a McDonald testvérek csodálatos álmát, mellyel beírták magukat az éttermek történelmébe.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek