Starity

Állatok filmsztárokként VII.

2013. szeptember 20. 18:06   |   Szerző: kia08

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikksorozatunk hetedik részében – ahogy eddig is – hat állatot ismertetünk, többségében kutyák munkásságáról esik szó, de egy újabb állatfaj is említésre kerül.

hirdetés
Állatok filmsztárokként VII.

Pete

Az amerikai staffordshire terrier fajtájú kutyus 1929. január 22-én született Los Angelesben. Gazdája és egyben trénere Harry Lucenay hadnagy, tenyésztője pedig A. A. Keller volt, aki a Purple Ribbon Peter néven anyakönyveztette.

A legtöbben Petey vagy Pete, „a kutya, karikával a szeme körül” néven ismerték. Egy amerikai pitbull terrier volt az első Pal kutya, akinek szerepét vette át Pete. Elődjének természetes karikái voltak a szeme körül, majdnem teljes egészében, ezt festékkel pótolták, míg Pete esetében az egészet festeni kellett, melyet Max Factor tett meg, a hollywoodi sminkes, akinek halála után majdnem 80 évvel is mindenki ismeri termékeit és márkáját.

A mérgezés miatt elhalálozott eredeti Pal kutya szerepét végül Pete vette át a rövidfilmekből álló Our Gang sorozatban. Több kutya is látható Palként, viszont a legismertebb mégis Pete. Ezenkívül nemcsak Palként, de Tige-ként is szerepel az eb, továbbá a Tappancsok, mancsok, állkapcsok című dokumentumfilmben is látható néhány jelenete.

Pete 1946. január 28-án vesztette életét 17 évesen, majd a Los Angeles Pet Memorial Parkban temették el.

Mushu

A Frank névre hallgató mopsz fajtájú ebként látható a Men in Black – Sötét zsaruk című filmekben. Trénere Cristie Miele volt, aki az Animal Actors of Hollywood Inc. egyik dolgozója, akinek a 20 hektáros farmján élt 8 más kutyával.

Az első Men in Black-film idején már az eb életének hetedik évében járt, de viszonylag fiatalnak látszott a képernyőn. Szerepe ekkor még igen kicsi volt, viszont több jelenetben látható a második filmben, ahol ismét el kellett érnie az állat trénerének vagy az utómunkálatokat végző dolgozóknak azt a hatást, hogy az állat beszél. Mushu szőre a második rész forgatásai során kezdett el szürkülni, öregedni, ezt szempillafestékkel oldották meg, így a kamera előtt naponta egy órát töltött festékben.

A film premierjén a képen is látható nőcsábász ruhájában jelent meg. Johnny Knoxville a premieren azt nyilatkozta, a filmben a kedvence az maga az állat. A harmadik részben viszont már nem látható, addigra már életét vesztette.

Magáról az állatról információk nincsenek, sem születési idejéről, sem arról, hogy mikor vesztette életét.

Sykes

A Cliftonból, Oxfordshire-ből származó terrier leginkább a brit reklámokból lehet ismerős, viszont számos amerikai kasszasikerben is szerepelt már. 2004-ben talált rá Gill Raddings, amikor az állat 7 hónaposan eltévedt. Ő lett a tulajdonosa és egyben trénere is, hiszen Gill kutyák tanításával foglalkozik.

Először a Every Home Needs a Harvey reklámban szerepelt, ez igen nagy sikereket ért el annak ellenére, hogy csak egy reklámfilm. 2010 végére a YouTube videómegosztó oldalon több millióan nézték meg, facebookos rajongói oldalát is elkészítették, ahol ebben az időben már majdnem 12 ezres rajongótáborral rendelkezett. 2010 szeptemberéből egy újabb reklámban, a Dog Show-ban volt látható.

Reklámfilmjei mellett érdemes megemlíteni a Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélya, A másik Boleyn lány, a Perzsia hercege – Az idő homokja, a A Karib-tenger kalózai – A Fekete Gyöngy átka, a Farkasember és A titánok harca filmeket is. 2011 márciusában válogatták be a Kisvárosi gyilkosságok sorozatba.

Strongheart

A Strongheartként ismert Etzel von Oeringen néven anyakönyveztetett kan németjuhász fajtájú eb 1917. október első napján született. Ő az egyike azon kutyáknak, akik már a filmipar elején filmsztároknak minősültek. Németországban rendőrségi kutyaként lett képezve, végül a filmszakmában dolgozó házaspár, Jane Murfin és Laurence Trimble vitte az állatot az Egyesült Államokba. Ennek a kutyának köszönhető a fajtájának népszerűsége is.

A The Silent Call, a Brawn of the North, a The Love Master, a North Star, a White Fang és a The Return of Boston Blackie filmekben nyújtott emlékezetes alakítását nem csak az állatok kedvelői ismerik el, hiszen egy kutyaeledeleket árusító cég, a Strongheart Dog Food nevét eme állatról kapta, sőt, csillagot is kapott a Hírességek sétányán a keleti oldalon, az 1724-es blokkban.

A sors számlájára írható balesete; a stúdióban égési sérüléseket szerzett, a megégett testrészek a daganatos sejteknek táptalajként szolgáltak, ez okozta végül az állat halálát 1929. június 24-én. Vérvonala ezzel nem halt ki, párja, Lady Jule számos kölyöknek adott életet, melynek tagjai a mai napig élnek.

Érdekesség, hogy a Német Vöröskereszttel az I. világháborúban is részt vett.

Cujo

A Stephen King által írt regény filmes változatában összesen öt bernáthegyi kutya tűnik fel. A horrort egy beöltözött színész és egy műfejet viselő dublőr alkalmazásával próbálták még ijesztőbbé tenni, mikor a bernáthegyik ezt nem tudták elérni. A hatást tovább kívánták fokozni, így egy rottweiler fajtájú kutya is feltűnik a filmben.

Az állatok a feladatokat trénereik segítségével oldották meg, az autós részeknél kedvenc játékaik voltak az üléseken elrejtve, ezzel motiválva őket. Problémát a veszettségre utaló hab okozta, amit tojásfehérjéből és cukorból készítettek el és kentek az állatok szájára – ez a kutyák számára finomnak bizonyult, sokszor lenyalták a forgatáshoz szükséges „kelléket”. Ami viszont az ebeknek lehetett kellemetlen, hogy a jelenetek felvételekor farkukat lábaikhoz kötötték, nehogy mozgassák azt.

Legtöbbször egy Daddy névre hallgató kutyát állítottak a kamera elé, akinek kiképzéséről Karl Lewis Miller gondoskodott.

Samantha

A kutyák után tegyünk említést egy olyan állatfajról, melynek még egyik közeli vagy távoli rokonáról sem volt szó. Első madár, melyet bemutatunk, ismét a régi filmek kedvelői számára lehet ismerős. A Samantha névre keresztelt lúd trénere Lionel Comport volt, aki már számos film munkálataihoz foglalkozott állatokkal.

A Szemben az erőszakkal 1956-ban megjelent film az állatnak ugyan az egyetlen munkája a filmiparban, mégis a PATSY-díjátadón díjat nyert.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek