Starity

10+1 fiktív személy, akiért bolondulunk

2013. szeptember 22. 21:09   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Míg gyerekként hiszünk a jóságos Télapóban, az ágy alatt rejtőző mumusban, addig tinédzserkorunkra átpártolunk a méhkirálynők és kalózok csodálatos világába. De mi a helyzet a felnőttkorral?

hirdetés
10+1 fiktív személy, akiért bolondulunk

Lássuk be: mindannyian hiszünk valamiben és néha nehéz elengedni a gyerekkort, amikor még az volt a legnagyobb dilemmánk, hogy mikor esik ki egy újabb tejfogunk, melyet felajánlhatunk a Fogtündérnek; valóban eljön-e Jézuska szenteste és hogy létezik-e az a varázslóvilág, melybe mindannyian vágytunk gyerekkorunk hajnalán. Cikkünkben bemutatjuk a 11 legkedveltebb fiktív személyt!

Télapó

Így, tél közeledtével mindannyian egyre többet gondolunk a havas téli tájra, a csípős hidegre, a levegőben szálló fahéjas kalács és a fenyőfa tűleveleinek illatára, de eszünkbe jut-e még az a kedves idős apó, aki gyerekkorunkban az ünnep fényét emelte és ajándékokkal halmozott el?

A Télapó ugyan nem minden tekintetben fiktív figura, ugyanis Szent Miklós, a myrai püspök – amellett, hogy a gyerekek védőszentje – valószínűleg létező személy volt. A legenda szerint volt egy szegény ember a városában, akinek volt 3 eladósorban lévő lánya, ám mivel nem rendelkezett vagyonnal, így nem tudott hozományt ígérni lányai számára, akiket stafírung nélkül arra a sorsra ítélt az élet, hogy örökké magányosak maradjanak.

Miklós szeretett volna segíteni a lányokon, ám titokban szerette volna ezt megtenni, így amint leszállt az éj egy-egy arannyal telt erszényt hagyott a szegény ember ablakaiban. Egyes elbeszélések szerint 3 egymást követő éjszaka tett látogatást, megint mások úgy tartják, hogy a nagy hidegre való tekintettel az ablakok zárva voltak, így a püspök a kéményen át jutott a házba.

Érdekesség, hogy maga az elnevezés mint Mikulás 1856-tól forog közszájon és ebben az évszázadban kezdődött az ünneplés is minden év december 6-án.

Jézuska

Jézus történetét valószínűleg mindannyian ismerjük, ám csak találgatni tudunk, hogy más országoktól eltérően nálunk miért nem a Mikulás, hanem a Jézuska hozza az ajándékokat karácsonykor.

Mint tudjuk, karácsony az az ünnep, amikor is a kis Jézus megszületett Betlehemben, így a betlehemezés és az éjféli mise mint hagyomány ezzel a történelmi pillanattal magyarázható. Érdekesség, hogy e csodálatos ünnep az öröm, a békesség, a család és a gyermeki lét ünnepe, így a havas téli ünnepnapokon szívesen gondolunk vissza gyermekkorunkra, amikor még izgatottan vártuk a kis Jézuska felbukkanását, aki ajándékokat csempész a szebbnél szebb díszekkel megrakott fenyőfa alá.

Húsvéti nyuszi

A húsvét is az egyik legszentebb ünnep a keresztények számára, hiszen ekkor ünnepeljük Jézus feltámadását. Hazánkban az a hagyomány, hogy e nemes ünnep hétfői napján a férfiak felkerekednek és ellátogatnak a rokon hölgyekhez, hogy némi vers és kölni fejében meseszép színes tojásokat, ropogós kalácsot és selymes sonkát kapjanak.

Hazánkban még ugyan nem sok helyen hagyomány a húsvéti tojásvadászat, ám külföldön igen nagy népszerűségnek örvend, melynek keretein belül az együtt ünneplő társaság az elrejtett tojásokat keresi meg a lakásban és az udvaron. A nyuszi ehhez úgy köthető, hogy elvileg ő rejti el a tojásokat az emberek legnagyobb örömére.

Mumus

Minden gyerek rémálma, hogy egyszer csak az éj leple alatt lecsap rá a mumus. A mumus különlegessége abban rejlik, hogy nem is tudjuk, hogyan néz ki, gyerekkorunkban mégis előszeretettel ijesztgettek vele a felnőttek. Talán azért is érdemel említést, hiszen a legtöbb gyerkőc fél a sötétben, ám mégsem tudják megmagyarázni, hogy mitől is tart, így talán maga a félelem szinonimája a mumus számukra.

A Harry Potter-filmekben J.K. Rowling meglehetősen remek munkát végzett, amikor is a mumust alakváltó szörnyetegként írta le és még ötletesebb az, ahogyan szerinte – nevetéssel – legyőzhető e mesébe illő lény.

Fogmanó

A jó öreg fogmanó igazság szerint a szülők mesteri találmánya arra vonatkozóan, hogy rábírják csemetéiket a fogmosás elvégzésére. Természetesen nem lódítottak túl nagyot, amikor arra ösztönöztek, hogy mossuk meg alaposan fogazatunkat, mert ellenkező esetben azok idő előtt kihullanak és tönkremennek, de lássuk be: könnyű megfélemlíteni egy gyereket, aki még kevéssé rendelkezik a tinédzserek és felnőttek realitásérzékével, éppen ezért jön be az ijesztgetés is, a fogmanó fogalma mögé pedig zseniálisan elhelyezhető a valóság.

Fogtündér

Ha már szóba jött a fogmanó, akkor a fogtündérről se feledkezzünk meg, aki szüleink állítása szerint elviszi a párnánk alá rejtett kihullott tejfogakat és helyükre némi aprópénzt csempész.

Maga az ötlet nem volna rossz az olykor fájdalommal járó fogeltávolítás esetén, ám a gyerekek ilyen csellel való „lekenyerezése” nem-e teszi a csemetéket követelőző, akaratos és hisztis tinikké?

Harry Potter

Ha a gyerekek fantáziájáról van szó, akkor határ a csillagos ég, hiszen ők azok, akik szeretnek hinni bizonyos nem létező, ám szívüknek kedves személyek létezésében. A 2000-es évek legnagyobb szenzációja mindenképpen Harry Potter volt, hiszen a nevet – akárcsak a könyvben és filmben – a valóságban is ismeri minden gyerek. Ki ne ült volna a szobájában izgatottan a 11. születésnapján a postásra és arra a bizonyos levélre várva, ami a Roxfortba invitál?

Sajnos Harry Potter varázslatos világa csak illúzió, ennek ellenére az emberek szeretnének hinni a létezésében, így nemrégiben a Warner Bros. eleget is tett e reménynek és virtuálisan létrehozta az Abszol utat.

Jack Sparrow

Mindannyiunk kedvenc kalóza 2003-ban lopta be magát a köztudatba és vele együtt a gyerekek szívébe. Olyannyira népszerű volt, hogy az őt megformáló Johnny Depp néhanapján a gyerekeit is megörvendeztette azzal, hogy a kalóz bőrébe bújt, de arra is akadt példa, hogy jelmezbe bújva lepett meg beteg gyerekeket.

Egy idén végzett kutatás szerint ő az a fiktív személy, akit a szingli nők szívesen vendégül látnának Valentin-napon.

Damon Salvatore

Kedvenc vámpírunk immár négy éve borzolja a kedélyeket, ám nemcsak Mystic Fallsban, hanem szerte az egész világban. Alig pár hetet kell már csak várnunk arra, hogy októberben ismét visszatérjen a képernyőkre és megtudjuk, hogyan is alakul imádott vámpírunk sorsa: vajon meddig tart a szerelem az immár vámpír Elenával és mi történik az emberré változott Katherine-nel, ám ami még lényegesebb: milyen szerepet játszik főhősnőink életében Damon?

Blair Waldorf

2012 decemberében vettünk könnyes búcsút kedvenc méhkirálynőnktől és vele együtt az Upper East Side-tól, ennek ellenére Blair neve egy pillanatra sem merült feledésbe, hiszen ki ne szeretne mindig olyan elbűvölő, elegáns és ravasz lenni, mint kedvenc pletykás főhősnőnk?

Ha a divatos ruhák, a puccos lakás és követők garmadája nem lenne elég, akkor ne feledkezzünk meg sármos, ám olykor ördögi szerelméről, Chuckról sem. Na és ki ne vágyna a nagyvilági életre? Ugye, mindannyian szívesen bújnánk Blair bőrébe, ha csak egy napra is?

+ 1 Dewey Finn

Végül, de nem utolsó sorban pedig, melyik diák ne vágyna olyan szabadszájú és -lelkű tanárra, mint amilyen a Rocksuli feje, Dewey? Valószínűleg minden iskolás örömmel venne egy-két szabadnapot vagy zeneleckét tőle, hiszen Dewey nemcsak elkötelezett zenész, jártas a zenetörténelemben és vicces, hanem bármire kész diákjai – és saját – álmaiért. Egy ilyen tanár mellett biztosan nem unatkoznának a diákok és alig várnák a tanév kezdetét!


Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek