Starity

A legnépszerűbb finn sztárok

2013. október 02. 19:07   |   Szerző: raquel93

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikksorozatunk következő részében Finnországba látogatunk el, hogy megismerhessük 10 leghíresebb sztárjukat!

hirdetés
A legnépszerűbb finn sztárok

Kimi Räikkönen

Kimi Räikkönen talán napjaink legnépszerűbb finn híressége. 2007 Forma-1-es világbajnoka, ugyan kimagasló sportember, de hihetetlen nagy rajongótáborát talán egyedi stílusával érdemelte ki.

A nemsokára 34 éves autóversenyző Espoóban született, itt is nőtt fel. Finn és skandináv gokart-bajnokként és Formula Renault győztesként került az autóversenyzés csúcskategóriájába, mindössze 26 forma autós versenyt követően. Jelenleg a Lotus F1 Team alkalmazásában áll, de jövőre már a Ferrarit erősíti.

2013-ban jelentették be válásukat Jenni Dahlman modellel, jelenleg – bár nem hivatalosan – Minna Nieminennel él párkapcsolatban.

Tarja Turunen

A Nightwish egykori énekesnője, már kisgyermekkorától kezdve tanult zenélni. Általános iskolában zongora- és énekleckéket vett, felsős korában pedig fuvolázni tanult.

1996-ban alapító tagja lett a Nightwish nevezetű zenekarnak, akikkel nemzetközi sikereket értek el. 2003-ban ment hozzá Marcelo Cabuli argentin üzletemberhez, 2005-ben viszont a Nightwish tagjai nyílt levélben szólították fel Tarját, hogy lépjen ki az együttesből. A csapat indoka az énekesnő viselkedésének megváltozása volt, szerintük ugyanis férje hatására túl anyagiassá vált. Tarja, valamint a férje is nyílt levélben válaszolt a zenekarnak, de ezzel az énekesnő végleg kivált a bandából.

Tarja első szólóalbuma 2007-ben jelent meg, azóta pedig szorgosan építgeti tovább karrierjét.

HIM

A HIM-et 1991-ben alapította Ville Valo, Mikko Lindström és Mikko Paananen. A zenekar neve egy mozaikszó: a His Infernal Majesty rövidítése, melynek jelentése „Ő Pokoli Felsége, de mivel sokan sátánistáknak nézték őket, hamar áttértek a rövidítésre.

Kedvelt témájuk a halál és a szerelem, innen származik a sajátos zenéjük elnevezése: love metal. A nemzetközi sikert a 2000-ben kiadott Razorblade Romance című lemezük hozta meg számukra, amely második korongjuk volt, azóta pedig még 5 nagylemezzel örvendeztették meg a rajongóikat.

Érdekesség, hogy ők az egyetlen finn rockbanda, akik az USA-ban is az aranylemezig jutottak el.

The Rasmus

A Rasmus 1994-ben alakult finn rockbanda. Eredeti tagjai: Lauri Ylönen, Eero Heinonen, Pauli Rantasalmi és Jarno Lahti, azóta viszont Jarno kivált a bandából, helyére először Janne Heiskanen, majd 1998-ban Aki Hakala érkezett, aki azóta is a Rasmus tagja.

Első koncerjüket egy helsinki gimnáziumban adták, 1996-ban jelent meg első lemezük Peep címmel, ami hatalmas sikert aratott és rövid időn belül aranylemez lett Finnországban. Az igazi áttörést azonban a 2001-es év tartogatta számukra, akkor a HIM és a Roxette kísérőiként több európai országban is felléphettek, az EMMA-díjátadón pedig 4 díjjal lettek gazdagabbak.

Utoljára 2012-ben adtak ki új lemezt The Rasmus címmel.

Nightwish

A Nightwish 1996-ban alakult, eredetileg három taggal: Tarja Turunennel, Tuomas Holopainennel és Emppu Vuorinennel, de egy évvel később csatlakozott hozzájuk Jukka Nevalainen, dobosként.

1997 májusában írtak alá egy két lemezre szóló szerződést, 1997. december 31-én pedig az első fellépés is megvolt Kitee városában. Az első videoklipet 1998 áprilisában vették fel a The Carpenter című dalhoz.

A banda a következő években nemzetközi karrierjét építette, egészen 2005-ig, amikor Tarja Turunen kilépett. Az új énekesnő Anette Olzon lett, aki először a Dark Passion Play című albumon énekelt. Sajnos 2012-ben ő is kivált a zenekarból, helyét Floor Jansen holland énekesnő vette át.

Kiira Korpi

Kiira Korpi 1988-ban született, finn műkorcsolyázó. Első győzelmét 2002-ben aratta az Északi Bajnokság reykjavíki fordulójában. 2004-ben megnyerte a finn bajnokság junior kategóriáját, az Északi Bajnokságot és a Nemzetközi Műkorcsolya Szövetség által rendezett Chemnitzeni Grand Prix-t.

2005-ben a kiemelkedő 3. helyen végzett a finn felnőtt válogatón, 2007 és 2009 finn bajnoka lett, 2008-ban és 2009-ben pedig az 5. helyet érte el az Európa Bajnokságon.

Krista Siegfrids

Krista Siegfrids 1985-ben született énekesnő. Édesanyja svéd, így a finn és a svéd nyelvet is folyékonyan beszéli.

Karrierje a Daisy Jack nevű bandában kezdődött 2009-ben. Első kislemezük címe Perfect Crime, ami 2011 októberében jelent meg. 2009 és 2010 között a Play Me című musicalben játszott Helsinkiben.

Az európai ismertséget a 2013-as Eurovíziós Dalfesztivál hozta meg neki, ahol Marry Me című számával indult.

Mr. Lordi

Mr. Lordi, civil nevén Tomi Putaansuu a finn Lordi zenekar alapítója és énekese. A Lordit 1992-ben hozták létre Rovaniemiben, 1993-ban pedig az első demót is elkészítették. Dalaikban erősen érződik a KISS hatása, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy 1996-ban egy KISS koncert során ismerkedett meg Jussi Sydänmaával és Sami Keinänennel, akikkel a Lordi első felállását adták.

1997-ben csatlakozott hozzájuk Erna Siikavirta. 2002-ben – amikor már a zenekar több tagja kicserélődött – készítették el a Would You Love a Monsterman? című videoklipet, ami megalapozta a zenekar sikeres jövőjét.

Utolsó lemezük egy 2009-ben megjelent válogatásalbum volt.

Heikki Kovaläinen

Heikki Kovalainen finn autóversenyző. 2007-ben debütált a Forma-1-ben egy Renault volánja mögött, 2008-ban csatlakozhatott a száguldó cirkusz egyik legnagyobb csapatához, a McLaren Mercedeshez, ahol a kétszeres világbajnok Fernando Alonsót váltotta.

Lewis Hamilton mellett azonban nem ért el nagyobb sikereket, mindössze egyszer tudott nyerni a 2008-as Magyar Nagydíjon, ami ez idáig az egyetlen futamgyőzelme. 2010-ben a McLaren úgy döntött, nem hosszabbítja meg a szerződését, így kisebb csapatokhoz kellett igazolnia, 2013-ban pedig nem is sikerült üléshez jutnia. A Caterham vezetői szerint azonban minden esély megvan arra, hogy jövőre ismét a Forma-1-ben láthassuk a finn tehetséget.

Jenni Dahlman

Jenni Dahlman 1981-ben született finn szépségkirálynő és modell. 2001-ben őt választották meg Miss. Skandináviának, ami Finnoszág szerte híressé tette.

2004-ben ment hozzá a F1-es sztárhoz, Kimi Räikkönenhez, azonban a hirtelen jött nemzetközi sajtóérdeklődést nem kezelte jól, depressziós lett és végleg visszavonult a modellkedéstől, valamint férjével Svájcba költöztek. Utána már nem is nagyon mutatkozott a nyilvánosság előtt, évente egyszer-kétszer kísérte el Kimit a versenyekre.

Jenni Svájcban szeretett bele a díjlovaglásba, amit jelenleg is lelkesen űz, kisebb amatőr versenyeken rendszeresen indul. 2013-ban jelentették be, hogy a finn „Beckham-házaspárnak is nevezett pár szakított egymással, a válóper jelenleg is zajlik.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek