Starity

Botrányos regények a közelmúltból

2013. október 23. 13:01   |   Szerző: Mina20

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Trágár beszéd, explicit szexjelenetek, vér, sokkoló, olykor morbid történetek - a történelem során mindig is voltak és lesznek könyvek, amelyek alaposan kiverik a biztosítékot, mind a kritikusok mind az olvasók körében. Bár a legtöbb azóta kultuszregénnyé vált még mindig képesek sokkolni az embereket, így most bemutatunk öt híres botránykönyvet!

hirdetés
Botrányos regények a közelmúltból

Vladimir Nabokov – Lolita (1955)

A 20. század talán legnagyobb port kavaró könyve kétségkívül a Lolita volt. A regény rengeteg szexuális utalást tartalmaz, valamint olyan tabutémát feszeget, mint a pedofília.

A történet főhőse a negyvenes éveiben járó Humbert Humbert, aki álnéven, a börtönben írja meg találkozását és kapcsolatát a 13 éves Dolores Haze-zel. A lányba első látásra beleszeret, és hogy a közelébe férkőzzön, feleségül veszi anyját, Charlotte-ot. Humbert tervei közé tartozik, hogy megölje nejét, ő mégis baleset áldozata lesz, így a férfi magához veszi a kislányt. A koraérett Dolores önszántából kezd viszonyt nevelőapjával annak ellenére, hogy mélyebb érzelmeket nem táplál iránta.

Bár a történet nem a szexualitásra koncentrál, botrányos tartalma miatt eleinte meg sem akarták jelentetni. Azóta viszont a világ egyik leghíresebb és legtöbbet elemzett regényévé nőtte ki magát. Két filmadaptáció is készült belőle; 1962-ben Stanley Kubrick rendezésében, és 1997-ben Melanie Griffith és Jeremy Irons főszereplésével.

Bret Easton Ellis – Amerikai psycho (1991)

Vajon mi játszódhat egy pszichopata fejében? A kérdésre választ kapunk, ha kezünkbe vesszük Bret Easton Ellis leghíresebb regényét, amely a brutalitás mellett nem szűkölködik feketehumorban sem.

A történet elején megismerkedünk a 26 éves Patrick Batemannel, a sikeres befektetési bankárral, aki egyes szám első személyben mesél életéről és szokásairól. Bateman jó családból származik, a Harvardon szerzett diplomát és egy gyönyörű barátnője is van, titkon azonban elmebeteg pszichopata, aki csak féltékenységből, és azért gyilkol, mert unatkozik. A férfi homofób, narcisztikus, és kegyetlen, bár mindenki csendes és becsületes embernek tartja. A könyv, ahogy a vége felé közeledik, egyre durvábban írja le a gyilkosságokat, ezzel mutatva Bateman romló elmeállapotát.

A regény kizárólag erős idegzetű felnőtteknek ajánlott ugyanis a kannibalizmustól kezdve a nekrofíliáig szinte minden brutalitást felvonultat, meglepően élethűen, ami miatt az író számtalan halálos fenyegetést is kapott. A történetből 2000-ben készült film, erős cenzúrával és Christian Bale főszereplésével.

E.L James – A szürke ötven árnyalata, A sötét ötven árnyalata, A szabadság ötven árnyalata (2012)

Ha nem is olvastad, találkozni biztosan találkoztál napjaink egyik legmegosztóbb trilógiájával. Szerveztek már könyvégetést, be is tiltották a könyvtárakban, a most készülő filmadaptáció körül pedig hatalmas a felhajtás. Bár kétségtelen, hogy a könyv csupán a jó marketingnek köszönheti sikerét, azért nem érdemes szó nélkül elmenni mellette. A BDSM szexjelenetek, a nyelvtani hibák, és a ponyvákra hajazó nyelvezet miatt nem aratott a kritikusok körében osztatlan sikert, ám a legtöbb olvasó mégis körülrajongja.

A történet főhőse egy 20 éves egyetemista, Anastasia Steel, aki az iskolaújságnak készít interjút a gazadag és jóképű üzletemberrel, Christian Greyjel. A tapasztalatlan és szűz Ana szinte első látásra beleszeret, de Mr. Grey nem az a fajta férfi, aki boldoggá tehetne egy nőt. A trilógia az ő kapcsolatukat követi nyomon, miközben betekintést nyerhetünk kicsit sem átlagos szexuális életükbe is.

A történet először csak az interneten vált elérhetővé, de a nagy siker miatt később puhaborítós könyv formájában is megjelent, így pedig pillanatok alatt vált bestsellerré. De mi is a sikerének valódi titka? Az, hogy nem akar többnek látszani, mint ami. A szürke ötven árnyalata nem más, mint szexuális fantázia, egy tündérmese felnőtt nőknek.

Takami Koshun – Battle Royale (1999)

Képes lennél a legjobb barátaidat megölni azért, hogy életben maradhass? Ezt, és számos hasonló kérdést boncolgat a vaskos regény, amely többek közt megihlette Stephen Kinget vagy éppen a világhírű rendezőt Quentin Tarantinót, hiszen állítólag a könyv ihlette Kill Bill című filmjét.

A Battle Royale egy diktatórikus Távol-keleti országban játszódik, ahol bevett szokás, hogy tizenöt éves diákokat kényszerítenek élet-halál harcra egy lakatlan szigeten. A gyerekek nyakára nyomkövető nyakörvet tesznek, majd túlélő csomagokat kapnak, amelyben élelem és víz, nem mellesleg pedig fegyver van. A fegyver fogalmát azonban nem minden esetben kell szó szerint venni, ugyanis a kanálon át a géppuskáig bármi szolgálhatja ezt a célt. A feladat egyszerű: öljék meg egymást, hogy a végén csak egy maradhasson.

Takami Koshun mindössze egyetlen regényt írt, ez mégis elég volt ahhoz, hogy világhírű legyen annak ellenére, hogy műve sok helyen tiltólistára került. Könyve igazi kultuszregénnyé vált számos feldolgozást maga után hagyva.

Anthony Burgess – Gépnarancs (1962)

Bár Antony Burgess erőszakregénye évtizedekkel ezelőtt íródott, számtalan ma is aktuális témát feszeget. A könyv szürreális embereket mutat be, bizarr öltözetben, szinte érthetetlen szleng-szavakat adva a szájukba. Egyfajta elképzelt jövőképet tár elénk, amely nem mentes a brutalitástól sem.

A történet főhőse Alex, egy tizenévesekből álló huligánbanda vezetője, aki kis csapatával semmi másban nem lelnek örömet csak a céltalan erőszakban. Alextől még a saját szülei is félnek, kizárólag klasszikus zenét hallgat, és furcsa öltözeteket hajlandó csak hordani. Mikor a fiú gyilkosság vádjával börtönbe kerül, beleegyezik, hogy kipróbáljanak rajta egy új pszichoterápiás eljárást, aminek eredményeképp irtózni kezd az erőszaktól.

A regény nem könnyű olvasmány, főleg eleinte érthetetlen nyelvezete miatt. Sikerére nagy hatással volt, hogy Stanley Kubrick filmet készített belőle 1971-ben, amely számos díjat és elismerést kapott.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek