Starity

A dohányzás káros: nemcsak az emberekre, a fákra is!

2013. október 27. 06:06   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A passzív dohányzás nemcsak az emberi szervezetben tesz kárt, hanem a környezetünkben, így például a fákban is.

hirdetés
A dohányzás káros: nemcsak az emberekre, a fákra is!
Fotó: Getty Images

Mind ismerünk olyan helyeket, ha mi magunk nem is dohányzunk, ahol a bagósok összegyűlnek suli után, munka-, ebédszünetben, legyen az az épületek mögött, kerítéseknél vagy füves területen. Úgy fest, a „dohányszektorok” környezete sem ússza meg: mint kiderült, egy fa is haldokolhat a „passzív dohányzás” miatt, ha túl sokan gyújtanak rá körülötte.

Egy manchesteri munkahely dolgozói vették észre, hogy miután a belső dohányzóhely megszűnt és az emberek a kint álló fák tövébe menekültek pangó tüdejükön segíteni, néhány hónap alatt a fák levelei, ágai a dohányzó tömeg hatására elszáradtak, eldeformálódtak és szennyeződésekkel tele lehullottak.

Ezt követően vontak szakértőket az ügybe, akik megállapították több hetes kutatómunka után, hogy a fa tövébe dobott cigicsikkek, a hamu és az ott keringő füst lehet mindennek az oka.

Ugyan az épület tulajdonosai gondoskodtak arról, hogy a takarító személyzet rendet tegyen a pöfékelő dolgozók után, az igazi megpróbáltatást jelent a mértéktelen dohányzás miatt.

„Megrendítő azt látni, hogy a fák is haldokolhatnak a dohányzás miatt. Reméljük, ez az eset rávilágítja az embereket arra, hogy nemcsak saját egészségüket, de másokét, a környezetét is védeni kell” – mondja a kutatás vezetője.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek