Starity

Öt megdöbbentő tragédia, amit a közösségi médiának köszönhetünk

2013. október 29. 18:06   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Manapság szinte lehetetlen olyan embert találni, aki ne hódolt volna be bármelyik közösségi portálnak. Sokan életük minden percét megosztják a nagyvilággal, melyet később csúnyán megbánhatnak - ha adódik még rá alkalmuk.

hirdetés
Öt megdöbbentő tragédia, amit a közösségi médiának köszönhetünk

Hatalmas népszerűségnek örvend a ma már több mint egymilliárd aktív felhasználót magáénak tudó Facebook, a miniblogként üzemelő Twitter, vagy a tinik által az egekig magasztalt Tumblr, amit legfőkébb képmegosztásra használnak.

Napjaink legnagyobb celebjei is szorgosan ostromolják a felkapott portálokat, ahol akár több millió követőre, nem mellesleg jó kis reklámra is szert tehetnek rövid idő alatt. És bár a fanatikusok többsége egyelőre csak a kedvence nyomon követése miatt „followolja” az adott sztárt, ütemes tempóban nő azon elvakult rajongók száma, akik bármit megtennének azért, hogy bármilyen visszajelzést kapjanak imádottjuktól.

Nemrégiben például édesanyját fojtogatta, majd elvette kutyája életét egy őrült One Direction-rajongó, csak azért, hogy bálványai felfigyeljenek rá. Az eset hatalmas felháborodást keltett szerte a világon, mely sokakat rádöbbentett arra, hogy az internet és a közösségi média mennyiben befolyásolta a társadalom életét az elmúlt években.

A szociális média világában élő embereknek legfőkébb két csoportjuk van; akik tudatosan (szándékosan osztják meg minden mozzanatukat a világgal, vagy éppen direkt rejtik el azokat) és akik tudatlanul (a biztonsági és adatvédelmi opciókat nem ismerve) használják a különféle javakat. Cikkünkben az öt legbotrányosabb és legmeghökkentőbb esetet mutatjuk be, amik az elmúlt években történtek.

Lelőtte édesapját, mert eltiltotta az internettől

Hughstan Schlicker egy 15 éves diák volt, akit szülei 2008-ban eltiltottak a MySpace-től, majd a fiú úgy felháborodott, hogy fegyvert fogott édesapjára és lelőtte őt. A férfi meghalt, gyermeke pedig minden bizonnyal törölte őt a barátai közül.

A tini az eset előtt hetekig hangoztatta a portálon, hogy öngyilkos lesz, ám szülei úgy gondolták, eleget tesznek kötelességeiknek azzal, hogy megszüntetik az internetkapcsolatot. Talán okosabb döntés lett volna, ha orvoshoz viszik gyermeküket, hiszen a probléma nem oldódott meg, sőt, tovább súlyosbodott.

Az akkor már mentálisan sérült ifjú édesapja hangját utánozva felhívta az iskolát, beteget jelentett, hogy otthon nyugodtan tévézhessen, majd végezni tudjon magával. Később végül apját lőtte tarkón, mindezt azért, mert nem frissíthette a státuszát a MySpace-en.

Megölte feleségét, mert megváltoztatta a családi állapotát

A bikinben pózoló tizenévesek körében manapság igen bevett szokás és önbizalomnövelő módszer, ha naponta cserélgetik a családi állapotukat a Facebookon. Sokszor akár olyanokkal alkotnak valótlan párt, akiket személyesen nem is ismernek. Úgy látszik, a felnőttek sem immunisak erre a kórra.

A 26 éves Sarah egy nap úgy döntött, családi állapotát házasról egyedülállóra változtatja, melyet férje nem nézett jó szemmel.

Nyilván mindenkit meglepne és féltékennyé tenne ez a váratlan lépés, de a pár külön élt egymástól, az asszony pedig nem látott semmi kifogásolnivalót abban, hogy miért is ne változtassa meg státuszát. Edward másképp látta a dolgokat.

Miután szétköltöztek, Sarah a szüleinél bújt meg. Richardson persze tudta, merre is laknak az ősök, előhúzta a tarsolyából az ablakon bemászós trükköt, majd halálra késelte egykori szerelmét, a végén pedig magával is végzett. Két emberi élet és egy hálószobaszőnyeg esett áldozatául a Facebook egyik legalapvetőbb funkciójának, melyet Mark Zuckerberg egyébként egy másik portálról nyúlt le.

Kedvenc időtöltés: emberölés

„Az osztályteremben ülök és b*szottul unatkozom” – csipogta a Twitteren a gyilkosság reggelén a lány, akit azóta is elmegyógyintézetben kezelnek.

Minél fiatalabb az ember, annál befolyásolhatóbb. Alyssa Bustamante valószínűleg rengeteg idétlen és beteg rajzfilmnek volt kitéve kiskorában, hiszen a gyilkolást és a testek feldarabolását vallotta hobbijának a közösségi portálokon.

A 15 esztendős leányzó végül annyira meg szerette volna tudni, milyen a filmvásznon oly sokszor látott ölés, hogy több hónapos tervezgetés után többször megszúrta kilencéves társát, végül pedig elnyeste a torkát is.

Névtelen levelek az Ask.fm-en

Világhódító útjára indult az Ask.fm, melynek lényege, hogy kérdéseket tehetünk fel egymásnak – akár névtelenül is. Bár ez a funckió a Tumblrön is adott, néhányan úgy gondolták, megéri befektetni egy saját honlapba, melynek ez a fő funkciója.

Elterjedt a tízévesek körében a szolgáltatás, ahol az egekig magasztalják a másikat – vagy akár névtelen levélben önmagukat. Sokan a beilleszkedési vágy miatt regisztráltak a site-ra, hogy ne lógjanak ki társaik közül a sorból. Mind tudjuk, hogy az interneten, névtelenül mindenki bátrabban fejti ki talán nem éppen kulturált véleményét, és a másik dicsérése olykor átcsaphat a fél borzasztó bántalmazására.

A 15 éves Joshua Unsworth felakasztott holttestét idén áprilisban találták meg családja farmján. A fiút hónapokig terrorizálták lelkileg a világhálón, ami öngyilkossághoz vezetett. Névtelen levelek tömkelege készítette ki a fiút, akit édesapja foglalkozásával, a farmerkedéssel cukkoltak. Többször csúfolták parasztnak, randizási szokásait is rondán gúnyolták.

Josh szülei azóta a brit kormány elé terjesztették, hogy kezdjenek valamit a honlappal.

„Túl sok embert érint ez a dolog. Mióta léteznek ezek az oldalak, növekedett az internetes megaláztatások száma, főleg olyanok esnek áldozatul, akik kiszolgáltatottak vagy könnyen befolyásolhatóak” – mesélte Michelle, az anya.

Öngyilkosság internetes megaláztatás miatt

Holly Grogant sokat bántalmazták az iskolában. Többször költöztek új helyre, ám a lány sosem tudott beilleszkedni a már összeszokott közösségbe. Sajnos a folyamatos szekálások nemcsak az intézményben, de a közösségi portálokon is rendszeresen folytak – mindaddig a szeptemberi napig, amíg Holly úgy nem döntött, leveti magát egy közel 10 méter magas hídról. Az ugrás után Grogan az autópályára zuhant és halálra gázolták.

A lány szülei szerint gyermekük vesztét az a rengeteg gyalázatos és piszkos bejegyzés okozta, melyet napi rendszerességgel kapott a Facebookon.

„Holly mindig nagyon mosolygós volt, a tanulmányi eredményei is kitűnőek voltak. A lányok mindig szekálták. Nem igazán volt önbizalma. Mikor a csajok gúnyolni kezdték, sosem tudott visszaszólni, mert azonnal leblokkolt. A Facebookon is rengeteg ócsároló levelet hagytak neki, bár nyilván törölték már ezeket azóta” – mesélte Chloe, Holly egykori barátnője, aki azt is elmondta, a lány régi osztálytársai arra biztatták az újakat, hogy folytassák a bántalmazást az új iskolában is.

Valószínűleg többnek és jobban érezték magukat ettől, nem sejtve, mit sem törődve azzal, hogy másnak mekkora fájdalmat okoznak vele. Persze, ha a baj már megtörténik, mindenki sajnálkozva mentegetőzik, ám a tragikus pillanat bekövetkeztéig örömüket lelték a borzalmas időtöltésben, melyben kiélték azt a nyomást, melyet a fiatalságra gyakorolnak.

Attól, hogy valaki ismert az interneten, rengeteg „barátja” van a közösségi oldalakon, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy valamit le is tett arra a bizonyos asztalra. A mai generáció nagy része kötelességének érzi, hogy minél több ismerőst, „rajongót” gyűjtsön ezeken a portálokon, holott az igazi élet – sokak meglepetésére – nem az interneten zajlik, ahol egyébként lassacskán elveszik mindenkitől az alapvető adatvédelmi beállításokat is.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek