Starity

Titkok nyomában: innen ered a Halloween

2013. október 31. 18:06   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Míg Amerikában minden évben hatalmas bulikkal és lidércjárással ünneplik október 31-én a Halloweent, addig hazánkban még igen kevéssé van hagyománya e mókát és kacagást (is) tartogató ünnepnek.

hirdetés
Titkok nyomában: innen ered a Halloween

A Halloween eredete

A Halloween egy ősi hagyományokból kialakult kelta ünnep, melyet korábban csupán az angolszász országokban tartottak október 31-én, ám napjainkra az egész világon elterjedt ünneppé vált. Az ünnep őse a pogány kelta Samhain névre keresztelt ünnep volt, mely a boszorkányok és kísértetek körül forgott. Érdekesség, hogy a Samhain a május 1-jei Beltane nevű ünnep ellenkezője volt, mely azt jelképezte, hogy elérkezik az év napos fele – ezzel együtt pedig az óév utolsó napja –, cserébe pedig emberáldozatokat mutattak be a druidák.

A szóbeszéd szerint az ünnep eljövetele azt jelentette, hogy a gonosz szellemek ezen a napon az Alvilágból visszatérnek a Földre és elvegyülnek az élők között. Október vége, november eleje már évszázadok óta a halottkultusznak kedvezett, így nem is csoda, hogy a Halloweent követően november 1-jén ünnepeljük a mindenszentek napját, november 2-án pedig a halottak napját.

Különlegesség, hogy Írországban október 31-ére esik a mindenszentek éjszakája, melyet All Hallow's Eve néven emlegetnek, november 1-je pedig az ő mindenszentek körül forgó napjuk, melyet All Saint's Daynek vagy All Hallow's Daynek neveznek.

A töklámpás legendája

Szintén az írekhez kapcsolódik az ünnep egyik legismertebb jelképe, a töklámpás is. A szóbeszéd szerint a töklámpás nevét egy ír kovácsról, Jack O'Lanternről kapta, aki arról volt híres, hogy nem vetette meg az italt, így gyakran nézett a pohár és az üvegek fenekére. A legenda szerint egy szép napon eljött hozzá maga az Ördög, aki a Pokolba hívta Jacket, de előtte azt javasolta, hogy térjenek be egy italra valahova.

Jacknek azonban esze ágában sem volt az Ördöggel tartani, így furfangos cselt eszelt ki az Alvilág őrének számára: az ital helyett válasszon egy almát az almafájáról. Az Ördög belement az alkuba és felmászott Jack fájára. Más sem kellett az eszes kovácsnak: egy keresztet vésett a fa törzsére, mert tudta, hogy az Ördögöt ez a jelkép meghátrálásra készteti majd. Terve bevált, igaza lett: az Ördög nem mert lekecmeregni a fáról, így kezdetét vette a huza-vona, melynek végén a Pokol ura ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy soha nem fogja Jack lelkét kísérteni, ha a kovács leengedi őt a fáról.

Jack boldogan elfogadta a felkínált lehetőséget és rövidesen megszabadult az Ördögtől, aki be is váltotta ígéretét. Amikor Jack meghalt, lelke a Mennyország és Pokol között rekedt, ugyanis a Mennyországhoz túl rossz volt: nem élt példamutató életet, túl sokat részegeskedett; ám a Pokolban sem fogadták be, mivel az Ördög még mindig haragudott rá. Jack végül annyit kért csupán az Ördögtől, hogy adjon számára fényt, mely utat mutat visszafelé: az élők világába.

A Ördög végül megszánta Jacket és izzó parazsat dugott egy takarmányrépa belsejébe, mely az utat mutatta hősünk lelkének. Később az amerikaiak találmánya lett, hogy a takarmányrépát tökkel cseréljék ki, mely a mai napig is hagyomány – vele együtt pedig a tökfaragás.

Halloween Amerikában

Az igazat megvallva, a Halloween legfőképpen Amerikában vált igazi hagyománnyá. Ezen a ijesztő, mégis szórakoztató ünnepen az emberek jelmezbe bújva ünneplik a múlt szellemeit, boszorkányait és egyéb természetfölötti lényeit. A gyerekek körében a legelterjedtebb a lidércjárás, ám a felnőttek is szívesen csatlakoznak hozzájuk időnként. A lidércjárás során a jelmezbe bújt fiatalok meglátogatják a szomszédságot és cukrot követelnek maguknak. Ha valaki nem teljesítené kérésüket, abban az esetben csínyt hajtanak végre a mit sem sejtő szomszéd ellen.

Érdekesség, hogy New Yorkban kerül megrendezésre az egyik legnagyobb szabadtéri halloweeni felvonulás a Greenwich Village névre keresztelt városrészben, melynek keretein belül másfél mérföldes körzetben vonulnak fel az érdeklődők, köztük táncosok, előadóművészek, cirkuszos mutatványosok, színészek és zenekarok.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek