Starity

A legjobb és legrosszabb címlapfotók: Kurt Cobain

2013. november 06. 21:09   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ugyan Kurt Cobain már lassan 20 éve nincs közöttünk, ennek ellenére a mai napig szívesen teszik a kultikus zenészt a címlapokra a legnagyobb zenei magazinok. Lássuk ezúttal Kurt legjobban és legrosszabbul sikerült címlapjait!

hirdetés
A legjobb és legrosszabb címlapfotók: Kurt Cobain

Kurt Cobain, Krist Novoselic és Dave Grohl már jó ideje együtt zenéltek, mikor 1991-ben berobbant a köztudatba a Nirvana Nevermind névre keresztelt második stúdióalbuma. Korábban nem sokat törődtek a lapok a zenekarral, ám ez egy csapásra megváltozott Cobain személyének és későbbi halálának köszönhetően.

Cikksorozatunk e részében a legendás zenész legjobb és legrosszabb címlapfotóit mutatjuk be, kezdve az előbbiekkel.

Spin – 2004. április

A címlap teljesen letisztult, a szerkesztők nem sokat babráltak se a kép feljavításával, se a feliratokkal. Az egyszerű fekete-fehér képet csupán némi pink felirattal dobták fel és nem is változtattak alapjában semmin, így egy, a zenéjének hódoló Cobaint láthatunk a címlapon éppen olyannak, mint amilyen volt: csendes, magába forduló, mégis érdeklődő.

Mindemellett a szerkesztők erényére legyen szólva, hogy jól megragadták a szavakat is, hogy a címlap magához csábítsa a tekinteteket a „Tíz évvel a tragikus halál után – Miért maradt ő és a zenéje fontos?” felirattal.

NME – 1995. április

Kurt Cobain – bár nyíltan sosem mondta volna ki, ám naplóit lapozgatva kiderül, miszerint – mindig is tervezett ütem szerint irányította karrierjét, így minden nemtörődömség mögött gondos megkomponáltság állt, melyet a zseniális frontember tinédzserkorának hajnalán eltervezett. Pontosan ezt a képet vetíti elénk az NME 1995-ös címlapja, melyen egy komoly, fájdalmas tekintetű ifjú zenészt láthatunk, akinek a világ sem volt elég – vagy éppen az volt számára túl sok.

Mindent egybevéve a címlap szerkesztésénél a szerkesztők helyesen döntöttek, amikor fekete-fehér hátteret választottak, ugyanis így mélyebb tartalmat kap a Cobain-kultusz alig egy évvel a zenész halála után, ám a színes feliratok mégis feldobják egy kicsit az egyébként lehangoló szürkeséget.

Sassy – 1992. április

Ez az egyszerű, mégis nagyszerű címlap alig két évvel Cobain tragikus halála előtt készült a szerelmesekről. A képről ugyan nem süt a boldogság, hiszen Kurt mosolya inkább erőltetettnek, mint őszintének tűnik, de ez feltehetően annak tudható be, hogy a zenész mindig is arra vágyott, hogy a magánélete az csak rá és a szeretteire tartozzon.

Mindennek ellenére, a fotós remek munkát végzett, amikor kiválasztotta a bézs hátteret és ezzel előtérbe helyezte az akkor éppen vörös hajjal ékeskedő Kurtöt. A fotósorozat többi képén pedig feltűnő Courtney szépsége, olyannyira, hogy az ember már-már átérzi, miért is tetszett Kurtnek annyira a Hole frontasszonya.

NME – 2012. szeptember

Az NME 2012-ben sem nyúlt mellé, amikor a Nirvana frontemberét és a róla készült egyik legismertebb képet tette a címlapjára. Az ominózus képen Kurtöt éppen olyannak láthatjuk, ahogyan akkor öltözködött, amikor el akart bújni a világ elől – bár lássuk be: így még felismerhetőbbé vált!

Ki ne emlékezne a tőle jól megszokott szokatlan stílusú napszemüvegre, a prémes sapkára és az össze nem illő ruhadarabokra? A képen pont azt a hanyagságot láthatjuk tőle, mely rá jellemző volt, tőle mégis elnéztük ezeket a nem túl apró divatbakikat – elvégre nem is Blair Waldorf volt a stylistja...

Spin – 1992. december

A Spin nem hiába választotta a Cobain-családot címlapjára 1992 decemberében, ugyanis annak idején e család volt a rockzenei szcéna egyik legismertebb famíliája. A Cobain–Love páros 1992 augusztusában Frances Bean Cobain születésével vált igazi családdá.

A képen a fiatal szülőket és gyönyörű kisbabájukat láthatjuk. Nem csoda, hogy Kurt és Courtney nem nagyon mosolyognak a képeken, ugyanis ekkoriban csupán egy, a bíróság által kinevezett gyám felügyelete mellett lehettek az ő Francesükkel, mivel az a vád érte őket, miszerint Courtney terhessége alatt is drogoztak – ha igaz, ha nem: Frances makkegészségesen látott napvilágot!

A legrosszabb címlapfotók:

Circus – 1992. március

A Circus névre keresztelt zenei lap 1992 márciusában választotta Kurt Cobain címlaphősének, ám a kép kiválasztásánál igencsak mellélőttek a kedves szerkesztők. A képen Kurt egy rongyos, szakadt bordó felsőben látható hátulról megvilágítva és nem csak a szemébe hulló fürtök miatt nem látható a zenész arca, hanem a rossz szögből ellőt kép miatt sem.

A képen nem látszik nyoma a javításnak – bár valljuk be: azzal sem sokat tudtak volna korrigálni a borzalmas képen –, mi több: a gitár fejrészénél az elmosódás miatt látszik a bemozdulás. Ez minden, csak nem profi munka, melyet nem javítanak a feliratok sem!

Endorsement – 2009. április

A laikus azt hihetné, a 2000-es években már nem lehet probléma egy kép feljavítása vagy egy címlap elkészítése, ám az Endorsement szerkesztői igencsak rácáfoltak e tézisre.

Az még hagyján, hogy a címlap és a szöveg elrendezése inkább egy gyakornok elképzeléseire vall, nem tudunk elmenni amellett szó nélkül, hogy nem túl előnyös képet választottak a Nirvana frontemberéről. Bár Kurt éppen olyannak látszik, mint amilyen volt: egy zeneszerető, aranyos fickónak; ám a borzalmas, fekete háttér egybemosódik felsőtestével. A szemébe lógó tincsek sem sokat javítanak az összképen, a kontrasztról nem is beszélve...

Kerrang! – 1993. december

A Kerrang! magazin szerkesztői a legtöbb esetben profi munkát adnak ki kezeik alól, ám a '93-as decemberi címlapjuk finoman szólva is gyengére sikeredett. A képen Kurt nem éppen a legjobb pillanatában lett elkapva, hiszen amellett, hogy cigarettájával pózolva nem túl példamutató magatartását népszerűsíti, ezt még tetézi a borzalmas smink és a kifejezéstelen tekintet is. Az igazat megvallva, ezen a képen éppen annak a drogos fickónak láthajuk Cobaint, mint amilyennek gondolták akkoriban.

A rettentő címlapon pedig szemernyit sem javít az a tény, hogy az alsó részen egy igen jó kép virít Axl Rose-ról és Bon Joviról...

People – 1994. április

Annak ellenére, hogy a magazin – és vele együtt a címlap is – Kurt halálának hónapjában látott napvilágot, megdöbbentően rosszra sikerült! Még az hagyján, hogy a zenész feje foglalja el az egész címlapot, ám sokkal beszédesebb az a tény, miszerint rettentő pixeles képet sikerült választani a kismillió fotó közül.

Ennek ellenére szép dolog, hogy szinte az egész címlapot Cobain uralja, ám az első benyomásunk a címlapról mégiscsak az, hogy összecsapott fusimunkát végeztek a kedves szerkesztők, mely azt sugallja: maga a sztori a fontos, nem pedig a legendás zenész...

Kerrang! – 1994. április

A Kerrang! magazinnak a zenész halálakor is sikerült mellélőnie már ami a címlapot illeti. 1994 áprilisában méltán választotta a legtöbb lap Cobaint címlapszereplőjének, ám többen vitték túlzásba a gyász megjátszását. Még azzal nem is volna baj, hogy egy fekete-fehér képet választottak, ám maga a beállás az, ami elrontja az összképet, ugyanis a képen Cobain az eget kémleli félig eltakart szemmel.

A képen Kurt ugyan igencsak törékenynek tűnik, ám a fotósorozatnak voltak sokkal erősebb képei is, így értetlenül állunk a rettenetes választás előtt – annak ellenére, hogy a címlap igen pozitív, letisztult képet fest és nem lett telepakolva feliratokkal, melyet akár előnyként lehet említeni...

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek