Starity

Hét film, ami bűntényre inspirálta az embereket

2013. november 04. 20:08   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyre gyakoribbak és kedveltebbek az erőszakos filmek, ám a mentális zavarokkal küzdőket könnyedén hidegvérű gyilkosokká változtatják.

hirdetés
Hét film, ami bűntényre inspirálta az embereket

A filmekben szereplő erőszak mindig kényes téma, könnyen feketelistára kerülhet egy-egy alkotás, ha a határokat feszegeti vér és brutalitás terén. Korhatár ide vagy oda, néhány ikonikus pillanat annyira beleragadhat az ember fejébe, hogy szinte mániává válik annak újrakreálása.

Lássunk hét olyan akció-, horrorfilmet vagy drámát, amelyek nagy hatással voltak a gyengébb idegzetűekre és hidegvérű gyilkosokká vagy bűnözőkké váltak általuk.

Tolvajok városa (The Town, 2010)

Ben Affleck Oscar-jelölt krimidrámájában betekintést nyerhetünk a profi bankrablók világába. A filmben a csapat tolvaj rabul ejt egy, a bankban dolgozó alkalmazottat, majd ahelyett, hogy megölnék, szabadon engedik, végül az egyik bűnöző megkörnyékezi és viszonyt kezd vele.

A legprofibb utánzók New Yorkban élő férfiak voltak, akik 62 betörést hajtottak végre, több mint kétszázezer dollárt loptak el Brooklynból és Queensből. A rablók ugyanazt a módszert alkalmazták, ami a filmben is látható volt, és gondoskodtak arról, hogy ne hagyjanak maguk után nyomokat. Álcájuk is hasonlított a Tolvajok városában látottakhoz: többnyire csontváz-, és apácajelmezbe bújtak, akárcsak Ben Affleck és Jeremy Renner.

Sikoly (Scream, 1996)

Wes Craven 1996-ban készült filmje áttörő pillanat volt a horrorrajongók számára és a filmtörténelemnek egyaránt. Egy amerikai ítész úgy nyilatkozott, „remek forrást ad ahhoz, hogyan kell megölni valakit”, és való igaz: számos gyilkost ihletett meg.

Az egyik leghíresebb áldozat egy belga tinédzser, Alisson Cambier, aki az egyik estéjét jó barátjánál, a 24 éves Thierry Jaradinnál töltötte. Thierry a szomszédos szobában elővette a maszkot, kiválasztott két nagyobb kést, majd harmincszor szúrta meg áldozatát. Ezt követően telefonon felhívta a lány hozzátartozóit és bevallotta a bűnét, elismerte, a film hatására cselekedett.

Harcosok klubja (Fight Club, 1999)

David Fincher 1999-es filmadaptációja alapján New Yorkban, 2009-ben otthon gyártott bombákat szórtak szét különböző pontokon, beleértve az Upper East Side-ot. A filmet megnézve Kyle Shaw, egy helyi „harcos klub” tagja úgy döntött, a bombákkal a leigázás, elnyomás ellen tüntet, mint egyfajta szimbólummal.

Fűrész (Saw)

A Fűrész-franchise elképesztő sikert hozott a készítőknek és ikonikus horrorsorozattá nőtte ki magát, melyben a keménykezű gyilkos legtöbbször megtanítja az áldozatoknak, hogy az életet értékelni kell.

A filmek után elkövetett bűntények egyikének főszereplője két 13 éves lány, akik meg akartak tréfálni egy idős hölgyet, Beverly Dicksont. A filmben hallható üzenethez hasonlót hagytak a telefonján, miszerint elrejtették a lakásában egy barátját, és hamarosan mérgező gáz lepi el a légteret. Tíz percet kapott, hogy eldöntse, ő menekül-e ki otthonából, vagy esetlegesen feláldozza önmagát, hogy megtalálja a barátját. A nő agyvérzést kapott a telefonhívás hatására, mivel nem sokkal azt megelőzően vesztette el egy közeli hozzátartozóját.

Lánglovagok (Backdraft, 1991)

Az 1991-ben készült akciófilmben egy csapat chicagói tűzoltót követhetünk nyomon, akik életüket áldozzák és az idővel versenyeznek, hogy elkapják a gyújtogatókat.

Egy férfi annyira rabjává vált és csodálta a filmben látott tűzoltókat, hogy ő maga is efféle hős szeretett volna lenni. Mivel azonban senki sem volt olyan kedves, hogy tüzet gyújtson otthonában, saját kezébe vette az ügyet, és barátnője otthonát felgyújtotta, míg a lány és szülei aludtak! Természetesen az önjelölt hős elbénázta a dolgot, a tüzet nem sikerült eloltania. Apósa füstmérgezéssel kórházba került, őt pedig letartóztatták.

Interjú a vámpírral (Interview with the Vampire, 1994)

Az Anne Rice-klasszikus 1994-es adaptációja egy Daniel Sterling nevű férfit ihletett meg, aki meggyilkolta barátnőjét, akivel már nyolc éve alkottak egy párt. Lisa Stellwagennel 1994. november 17-én nézték meg a filmet, majd hajnali háromkor Lisa arra ébredt, hogy barátja bámulja őt. „Ma éjjel meg fogsz halni. Megöllek, és kiszívom a véredet.” A lány nem vette komolyan a fenyegetését, azt hitte, a férfi rá szeretett volna ijeszteni, hiszen csupán pár órával korábban nézték meg a filmet.

Daniel azonban hétszer leszúrta őt, a sebekből pedig „táplálkozni” kezdett. A gyilkosságot rögvest ezt követően jelentette, és volt olyan kedves, hogy nem a filmet okolta, bár azt bevallotta, az Interjú a vámpírral hatására döntötte el véglegesen, hogy megöli a barátnőjét.

A sötét lovag (The Dark Knight, 2008)

Tavaly egy coloradói férfi üvöltött fel egy moziban: „Én vagyok Joker!”, majd lövöldözni kezdett a Batman-fanokra. Ezt megelőzően, 2010-ben egy wisconsini férfit küldtek egy évre a hűvösre, miután Jokernek öltözve betört egy rokona otthonába, mivel azt hitte, exbarátnőjével ápol közeli viszonyt.

2009-ben egy tanárt támadott meg pengékkel egy fiatal lány, aki az iskolai mosdóban Joker-sztájlt öltött, a szája szélét fel is vágta, hogy a „mosolya tökéletes legyen”.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek