Starity

Kedvenc divattervezőm: Christian Dior

2013. november 07. 22:10   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Legújabb cikksorozatunkban alkalmanként egy-egy jól ismert és közkedvelt divattervezőt és annak munkásságát mutatjuk be. Első ízben a francia divatdiktátorra, Christian Diorra esett a választásunk!

hirdetés
Kedvenc divattervezőm: Christian Dior

Christian Dior élete és halála

A zseniális divattervező 1905. január 21-én, a Vízöntő havában látott napvilágot Granville-ben Maurice Dior és Isabelle Cardamone második gyermekeként. Christiannak négy testvére volt: Raymond, Jacqueline, Bernard és Ginette. Szüleik Dior Fréses néven alapítottak műtrágya- és mosószergyártó céget, mely egészen az 1930-as években kezdődött gazdasági világválságig üzemelt.

A pályaválasztással kapcsolatban a Dior szülők úgy határoztak, hogy Christianhoz leginkább a diplomata pálya illik, így a fiú beiratkozott az Ecole des Sciences Politiques-ra – annak ellenére, hogy már ekkor is a művészetek vonzották a magát melegnek valló fiút. Christian azonban 1928-ban megszakította tanulmányait és arra az elhatározásra jutott, hogy itt az ideje, hogy az álmainak éljen, így apja pénzügyi támogatását élvezve kisebb galériát nyitott, ahol olyan festők műveit állította ki, mint Pablo Picasso vagy Salvador Dalí.

Három évvel édesanyja és bátyja halála után a Dior Fréses tönkrement, így Christian is bezárta galériájának kapuit, valamint a családi házuk is eladásra került (a ház napjainkban Dior múzeumként üzemel).Ettől kezdve Christian Robert Piguet tervező mellett kezdett el dolgozni egészen addig míg katonai szogálatra be nem hívták. 1942-ben – a katonai szolgálat letelte után – Christian csatlakozott a Lucien Lelong-házhoz, ahol Pierre Balmainnal elsőszámú tervezők lettek.

A második világháború alatt Christian továbbra is Lelongnak dolgozott, ahol azt tartotta szem előtt, hogy a háború évei alatt is megőrízze a francia divatipar gazdasági és művészi oldalát, így a náci feleségek és a francia együttműködők számára tervezett darabokat.

Mialatt Christian szebbnél szebb ruhakölteményeket tervezett, addig húgát, Ginettet – ismertebb nevén Catherine-t – a francia ellenállás tagjaként elfogta a Gestapo és a ravensbrücki koncentrációs táborba szállították, ahonnan csak 1945 májusában távozhatott.

Érdekesség, hogy Christian gyerekkorában állítólag egy tenyérjós már akkor megmondta, miszerint a fiúra nagy karrier vár. „Az asszonyok áldani fogják, maga pedig általuk fog boldogulni” – mondta akkor a jós és lássuk be: igaza lett! A tervező elsősorban a New Look irányzatnak köszönheti népszerűvé válását, melyet a háború után, 1947-ben teremtett meg. További különlegesség, hogy Christian egy gyerekkori barátjának tanácsára mára már nagysikerű cégével egyidőben parfümcéget is alapított, melynek első termékét Miss Diornak nevezte el.

A Dior mint márka 1947-ben tört be Amerikába, két évvel később pedig már a legnagyobb sztárok tervezője és szabója lett. 1957-ben – halálának évében már körülbelül 15 országban volt jelen a Dior cég, mely megközelítőleg kétezer embert foglalkoztatott akkor.

Halálának körülményei a mai napig tisztázatlanok. A fantasztikus tervező 1957. október 23-án montecatini nyaralása során szívinfarktusban vesztette életét. Egyes állítások szerint egy halszálkától fulladt meg, mások úgy vélik, hogy kártyázás közben kapott infarktust.

A Dior-divatház

A divatházat maga Christian alapította meg 1946-ban Marcel Boussac és Pierre Aldemandi közreműködésével Párizsban. Első kollekciója, a Corolle 1947-ben debütált. Ez volt a New Look irányzat előhírnöke, melyet a Harper's Bazaar főszerkesztőnője, Carmel Snow nevezett el. Az új irányzat stílusjegyei a karcsú, testvonalakat követő szabás volt: a felsőtest vonalait követő felsőrész és a lebegő, lengő szabású szoknyák.

Christian sajátosan alakította ki márkájának szín- és sziluettvilágát, mely jól felismerhetővé tette a márkát. Halála után a fiatal Yves Saint-Laurent vette át a divatcég művészeti vezetését, ám útjaik 1961-ben elváltak Sain-Laurent merész stílusának köszönhetően. Később ő maga is nagy sikerű divatcéget hozott létre, mely a mai napig képviselteti magát a divatpiacon.

1984-ben vette át Louis Vuitton és Moët Henessy parfümmárkáit, ennek ellenére a divatrészleg a Diornál maradt. Felelős művészeti vezetőnek Gianfranco Ferrét tették meg 1989 és 1996 között, 1997-től John Gallianóhoz vándorolt e kinevezés, 2001 és 2007 között pedig a fotó Heidi Slimane vette át a pozíciót. A divatcég jelenlegi vezetője sidney Toledano. A Dior népszerűségét mutatja, miszerint napjainkban körülbelül 200 Dior divatház működik világszerte, az éves bevételek pedig 400-500 millió Euró között mozognak.

Dior elhíresült márkái közé tartoznak többek között a Miss Dior, a Dolce Vita, a Poison, a Dioressence, a Diorella és a Diorissimo.

A Dior és kedvenc sztárjaink

Kedvenc sorozathősnőnk, Blake Lively szívesen választja a Christian Dior által tervezett darabokat, így nemcsupán a sorozatban, hanem a magánéletben is szívesen vásárol a Diornál. Blake kedvencei az egyszerű szabású darabok, melyek jól kiemelik csinos alakját.

Blake-hez hasonlóan a Jóbarátokból ismert Jennifer Aniston is előszeretettel jelenik meg a francia tervező nagysikerű darabjaiban, így több vörös szőnyeges eseményen is láthattuk már a színésznőt e csodálatos kreálmányokban. Jen kedvencei a rafinált szabású fekete darabok.

Míg Jennifer Aniston elsősorban Dior-koktélruhát részesíti előnyben, addig az Éhezők viadala sztárja, Jennifer Lawrence inább a Dior-estélyiket preferálja. Azok a darabok a kedvencei, melyek pánt nélküliek és deréktól lefelé bővülnek.


Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek