Starity

Angelina Jolie példája ragadós Ausztráliában

2013. november 11. 16:04   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ebben az évben 400 százalékkal több Canberra-i nő jelentkezett a genetikai vizsgálatra, hogy megtudják: hajlamosak-e a mellrákra, és a megelőző jellegű mell-eltávolítás is egyre gyakoribb - mindez az Oscar-díjas színésznőnek köszönhetően.

hirdetés
Angelina Jolie példája ragadós Ausztráliában
Fotó: PacificCoastNews

Az &bdquo Angelina Jolie effektus egész Ausztráliára jellemző az utóbbi időben, ám főként a fővárosban, Canberrában hatott a nőkre a színésznő tette, olyannyira, hogy a várakozási idő 12-18 hónapra nőtt a nem sürgős esetekben. Azokat a nőket, akiknél a legmagasabb a kockázat, hogy a szervezetük tartalmazza a hibás BRCA1 vagy BRCA2 géneket, néhány héten belül kivizsgálják.

Ezek a gének a felelősek azért, hogy fiatal nőkben mell- és petefészekrák alakul ki. A gént a férfiak is hordozhatják, az ő szerveztükben megnöveli a mell-, prosztata- és hasnyálmirigy-rák kockázatát.

Ha egy családban magas a kockázat vagy, ha valamelyik családtagban már megtalálták a hibás gént, akkor a 2000 dolláros vizsgálatot a Medicare állami egészségügyi szervezet állja.

Amióta a színésznő májusban nyilvánosságra hozta, dupla masztektómián esett át, hogy csökkentse a mellrák kialakulásának kockázatát, a világ minden táján nagy nyilvánosságot kapott ez a drasztikus megelőzési módszer. Jolie az édesanyját, nagyanyját és nagynénjét veszítette el a gyilkos kór miatt – mindhárman mell- és/vagy petefészekrák következtében hunytak el.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek