Starity

Csak természetesen - szépségápolás kívül, belül

2013. november 18. 17:05   |   Szerző: Zöld Malom

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szépség nem csak külsőség, hanem egy állapot, melyet a külső és belső egészség, valamint azok harmóniája eredményezi. Gondolom, senkinek nem mondunk újat azzal, hogy néhány konvencionális szépségápoló szer hosszú távon inkább árt, mint használ szervezetünknek. Összeírtunk pár ötletet, hogyan legyetek szépek kívül, míg belül egészségesek maradtok.

hirdetés
Csak természetesen - szépségápolás kívül, belül

Víz – ez az alapja mindennek, rengeteget tud segíteni ilyenkor, amikor az időjárásnak és sok bent töltött időnek köszönhetően, bőrünk, hajunk fénye kissé megkopik. Száraz, igénybevett bőrünk és hajtincseink is megköszönik, ha gondoskodunk a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék beviteléről. Nem kell az unalmas csapvizet vagy jobb esetben a palackozott vizeket vedelni. Készíts teát, limonádét (ha óvakodsz a cukortól, használj mézet, szteviát, xilitet vagy eritritolt) vagy gyümölcs fröccsöt, ízesítsd mentával, vagy levendulával. A lényeg, hogy igyál napi 1,5 – 2 litert. Kerüld az alkoholos italokat és a kávét is mérsékeld, hiszen a koffein vízhajtó tulajdonsága miatt a szervezeted több folyadékot veszít, mint kávézás nélkül.

Argánolaj – hajra, bőrre, valamint citromlével keverve körömápolásra is nagyon hasznos. A törékeny kéz és lábkörmöket helyrehozhatjuk úgy, hogy 1-1 arányban keverünk valódi citromlevet az antioxidánsokban gazdag argánolajhoz és ebbe néhány percre belemártjuk kezünket, lábunkat. A rendszeres ápolástól körmünk erős, szép és sima lesz.

Az Argánolaj lassítja a sejtek, így a bőr öregedését is, és gondoskodik annak helyes vízháztartásáról. A roncsolt haj szerkezetét is megújítja, így különösen ajánlott azoknak, akik eddig mesterséges hajfestékekkel “gyilkolták” hajkoronájukat. Előnyben vannak azok, akik növényi festékanyagokkal, természetes módon színezik tartósan hajszálaikat. A közismert hennán, indigón kívül vannak már egyéb, színvonalas, nemzetközileg elismert ayurvedikus hajfestékek is, pl. a Khadí termékcsalád.

Himalaya fürdősó – ezek a gyönyörű rózsaszín kristályok a fürdővízben feloldva ápolják az lestrapált bőrt, tisztítanak és nyugtatnak. Lehet sószappan formájában is kapni, bár mi inkább javasoljuk, hogy merülj el egy testet-lelket ápoló fürdőben. Gyógynövényekkel is keverheted, pusztán annyi a dolgod, ahogy egy mozsárban összetörd a sókristályokat a kedvenc növényeddel. Lehet kamilla vagy levendula a tisztító és nyugtató hatásáért, vagy serkentő rozmaringos fürdő, de női bántalmak esetén akár cickafarkból is készíthetsz magadnak gyógyfürdőt. Ha nem szeretnél bajlódni a saját gyógynövényes fürdősó összeállításával, nézz körül az üzletekben vagy webáruházakban, ahol igen széles a választék ezekből a termékekből is.

Avokádó, csoki - finom és egészséges mindkettő, ezt már tudjuk, de kívülről is alkalmazható. Készíts avokádópakolást a szép, ápolt arcbőrért, vagy próbálj ki egy jó minőségű, csokoládés szappant. Már az illata garantáltan elbűvöl, de azért ne harapj bele, mert az íze nem olyan.

Az avokádós arcpakolást otthon is elkészítheted. Végy egy érett avokádót, némi mézet, citromlevet, és joghurtot, keverd jól össze és kb 20 percig hagyd az arocodon. Ha nincs kedved pepecselni, lehet kapni jó minőségű, 100% természetes avokádós arcápolókrémet, vagy tiszta avokádó vajat.

Az optimális hatást úgy érhetjük el, ha előbb “leradíroztuk” az arcunkat, ehhez pedig a következőt javasoljuk: só (itt is mehet a csodás, rózsaszín himalájai só) olívaolaj, citromlé. Előbb az olajat keverd össze a sóval, így a bevont kristályokat nem oldja majd fel a citromlé. Kíméletes és természetes megoldás és testünk bármely részén alkalmazható akár zuhanyzás közben is.

Ajakápolás olívaolajjal, mézzel – mindenkinek ismerős a száraz ajkak kellemetlen érzése, arról nem is szólva, hogy nem nyújt éppen attraktív látványt. Mivel próbálkozzunk, ha természetes módon szeretnénk orvosolni a problémát? Kenj el egy kis olívaolajat, vagy mézet az ajkaidon. Hagyd rajtuk minél tovább, majd egy egyszerűen nyald le, vagy itasd le zsebkendővel.

Most, hogy gondoskodtunk a hajunk, bőrünk, körmünk egészségéről és szépségéről, joggal teszitek fel a kérdést, hogy na jó, de akkor mi van a dekorkozmetikumokkal, hiszen nem mindenkinek jön be a teljesen természetes feeling.

Hajfestés és sminkelés az ajurvéda segítségével – a jó megjelenés nem feltétlenül a márkás kencékkel érhető el, az ajurvéda ősi tana a harmóniát és a személyre szabott szépítkezést helyezi a középpontba.

A szépség-rasaya kifejlesztése. Ez alatt olyan ajurvédikus szerkombinációkat kell elképzelni, melyek a bőr és a szervek optimális működését fenntartják. Céljuk, hogy mozgásban tartsák a bőr energiáit és anyagcseréjét, és segítsék a gyors regenerálódást. Rasayana szó szerint a folyamat fenntartását jelenti.

A növényi hajfestékek másképp viselkednek, mint szintetikus társaik, nem hatolnak bele a hajszálakba, így nem roncsolják azok szerkezetét. A szálak felületén megtapadva védőréteget alkotnak. A növényi pigmentek és a természetes hajszín keverékéből egyedi árnyalatok jönnek létre.

Léteznek karnaubaviasz és sheavaj alapú szemceruzák, melyekkel igézővé tekintetedet. A természetes összetevőinek köszönhetően kíméletes a szemnek, még kontaktlencsét viselők is használhatják.

Ma már minden dekorkozmetikum bio és vegán változata megtalálható és nem is kell egy vagyont rákölteni. Érdemes tiszta, kemikáliától mentes szépségápoló szereket használni. A tested és a környezet hosszútávon megköszöni.

Kíváncsiak vagyunk, Ti milyen természetes szépségápoló szereket és módszereket használtok. Ha van kedvetek, írjátok meg kommentekben!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek