Starity

Scarlett Johansson a hangjával győzött a Római Filmfesztiválon

2013. november 18. 22:10   |   Szerző: Cannibal3

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 28 éves Johanssonnak ítélték a nyolcadik Római Filmfesztivál legjobb színésznőnek járó kitüntetését a Her című filmért, melyben még csak egy pillanatra sem mutatja őt a kamera.

hirdetés
Scarlett Johansson a hangjával győzött a Római Filmfesztiválon

Meglepő döntés született az idei Római Filmfesztiválon, hiszen a zsűri választása alapján a legjobb színésznő díját A tökéletes trükk sztárja, Scarlett Johansson érdemelte ki Spike Jonze Her című filmjéért, melyben személyesen egy perc erejéig sem tűnik fel. Ahogyan arra az olasz napilap, a Corriere della Sera is felhívta a figyelmet, most fordult elő először a fesztiválok történelmében, hogy egy színésznő csupán hangjának kölcsönzéséért kapta meg az elismerést.

Jonze alkotását korábban a New York-i Filmfesztiválon is levetítették, igen pozitív visszhanggal, külön kiemelve Scarlett munkáját, miszerint egy komplex karaktert volt képes életre kelteni csupán a hangjával. A filmben a színésznő Samanthaként, a mesterséges intelligenciával felruházott, újonnan kifejlesztett operációs rendszerként szólal meg, akibe a magányos, elvált író (Joaquin Phoenix) beleszeret.

A melankolikus, szívfacsaró sci-fiben szerepet kapott még Rooney Mara, Olivia Wilde és a The Master sztárja, Amy Adams is. Az Egyesült Államokban pár filmszínházában már decemberben megtekinthető lesz a Her, szélesebb körű terjesztése 2014 januárjában kezdődik meg. Hazai bemutatóról viszont még nincs hír.

Annak ellenére, hogy rendkívüli döntés született Rómában, nem volt váratlan, hogy előbb-utóbb honorálni fogják Scarlett hang-alakítását, hiszen a rengeteg korai elismerő kritika után a film producere, Megan Ellison kifejtette, hogy kampányolni fognak egy Oscar-jelölésért, a legjobb női mellékszereplő kategóriában. Hollywood talán legszexisebb színésznője először lenne esélyes a jelentős szobrocskára, ami némileg meglepő lehet olyan filmekkel a háta mögött, mint az Elveszett jelentés, vagy a Leány gyöngy fülbevalóval.

A színésznő számára a 2013-as év egyébként is egyértelműen sikeresnek mondható, hiszen a Her mellett szerepelt Joseph Gordon-Levitt nagy népszerűségnek örvendő rendezői debütálásában, a Don Jonban, és a Velencében bemutatott, Under the Skin című elvont, sötét sci-fiben is, ahol egy földi nő testébe bújó, vadászó idegent alakít.

Visszatérve az olaszok fesztiváljára, természetesen nem Johansson volt az egyetlen kitüntetett. A legjobb filmnek járó díjat, az Arany Marcus Aureliust, az olasz Alberto Fasulo alkotása, a Tir nyerte, mely egy kamionsofőr történetét mutatja be, a legjobb rendezőnek járó trófeát a japán Kiyoshi Kurosawa vehette át, a legjobb férfi alakításért járó elismerést pedig a mostanában jobbnál jobb mozikkal jelentkező Matthew McConaughey-nek ítélték meg, a Mielőtt meghaltam című megrázó drámában nyújtott teljesítményéért.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek