Starity

Őrizd meg az alakod az ünnepek alatt (is)! - Tippek és receptek

2013. november 30. 16:04   |   Szerző: Zöld Malom

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hamarosan itt vannak az ünnepek, az év legörömtelibb, vagy legstresszesebb időszaka, kinek, hogy. Ez az időszak kihat az egészségünkre és az alakunkra is. Íme, néhány tipp, hogyan maradjunk formában.

hirdetés
Őrizd meg az alakod az ünnepek alatt (is)! - Tippek és receptek
Fotó: goodtoknow.co.uk

Tervezz előre!
Sorra jönnek a bulimeghívások? A napi megszokott rutinod félredobhatod! Ha mondjuk munka után rendszeresen szoktál futni, lehet, hogy most nagy lesz a kísértés, hogy kihagyj pár alkalmat. Sűrű lesz a program, céges bulik, családi, baráti összejövetelek és mindegyik alkalommal persze illik jóízűen enni-inni. Álljál is helyt bátran a gasztronómia frontján, de tartsd magad az előre kialakított edzéstervedhez, mely alkalmazkodik a zűrösebb időszakhoz. (Többször kevesebb, de energikusabb mozgássorok). Ha táncos lábú vagy, akkor egy áttáncolt éjszaka után nyugodt lelkiismerettel pihenhetsz le, ami a bevitt kalóriákat illeti.

Vigyázat! Folyékony kalória!
Szereted a finom italokat igaz? Forralt bor, a kirakodóvásárokban? Forrócsoki a haverokkal egy jó kávézóban? Esetleg forró citromos tea a jégpályán? Ne feledd, hogy ezekben az italokban több kalória is lehet, mint egy szelet sütiben. A szeszesitalok, főleg a sör elég kalóriadús, és bizony, bár a sör nem jó melegen, télen is van, aki fogyasztja. Mindazonáltal a bornak jobb élettani hatásai vannak kis mennyiségben, mint a sörnek, ezért ha már alkoholt fogyasztasz, érdemes jó minőségű bort választani, abból is szárazat.

Gondoltad volna, hogy télen ugyanolyan fontos a folyadékbevitel?!
A szervezetednek akkor is – ha körülötted minden hideg és fagyos – szüksége van a vízre, például az emésztéshez, méregtelenítéshez, a vérnyomás szinten tartásához, és még sorolhatnánk. Megfelelő mennyiségű és megfelelő minőségű folyadék fogyasztása esetén, nem esel abba a csapdába, hogy összetéveszted az éhségérzetet a szomjúsággal, így nem eszed túl magad.

Ne hagyj ki étkezéseket!
Lehet, hogy jó ötletnek tűnik úgy elmenni vendégségbe, hogy előtte egész nap nem ettél semmit, hiszen így előre megspóroltad a kalóriákat. Ellenben ez a legrosszabb, amit csak tehetsz, hiszen a kiéheztetett szervezeted szabályos éheségrohamba kezd majd, ami túlevéshez vezet. Egyél otthon egészséges reggelit, ebédet és akkor nem fogod magad annyira megtömni az ünnepi vacsin.

Sétálj!
Ha nem sportolsz rendszeresen, menj el egy-egy sétára az ünnepnapok alatt, főleg amikor olyan csodásan szikrázó az ég és süt a nap (reméljük lesz szép fehér hó), vagy éppen az esti lámpák fényét veri vissza a hó, s az eget a csillagok töltik be. Remek közös program ez a barátokkal, vagy családtagokkal.

Moss fogat minden étkezés után!
Micsoda ötlet! Van, akinek alapvető, van, akinek furcsán hangzik, de beválik, ugyanis fogmosás után nem lesz kedved egy ideig nassolni.

Emésztést segítő teakeverék:

  • kamilla
  • édeskömény
  • borsmenta
  • ánizs
  • citromfű
  • orbáncfű

E gyógynövények mind segítik az emésztést és csökkentik a puffadást, így enyhítik a gyomorpanaszokat, ha túlettük magunkat.

Az ünnepekkel kézen fogva járó étkezési bűntudatot enyhítheted, ha a megszokott cukros, édes, magas kalória és szénhidrát tartalmú desszertek helyett kipróbálod az alábbi receptet:

Egyszerű és egészséges, banános paleomuffin (22 mini-muffin)

  • 4 tojás
  • 1/2 érett banán
  • 150 g dió
  • 60 g kókusz
  • 6 szem datolya
  • 60 g mazsola (de tetszés szerint bármilyen aszalt gyümölcs választható)
  • 8 szem aszalt sárgabarack
  • 4 ek kókusztej
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 ek Holland kakaópor

A fél banánt pépesre törjük a villával, a tojásokat felverjük a habverővel, hozzáöntjük a kókusztejet és a kakaót, belekavarjuk a dió-kókusz-szódabikarbóna keverékét majd mehetnek bele az aprított gyümölcsök. 150°C-on sütjük mini-muffin formákban kb. 30 percig. Nagyobb muffin formákban több ideig.

A receptben említett termékeket legegyszerűbben az internetről szerezheted be, például a Zöld Malom webáruházból.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek