Starity

Melyek a legfurább újévi szokások?

2013. december 27. 13:01   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ahány ország, annyi szokás – lássuk a legbizarrabb újévi szokásokat szerte a világból!

hirdetés
Melyek a legfurább újévi szokások?

Hazánkban elterjedt szokás, hogy szilveszterkor virslit, lencsét eszünk, pezsgőt bontunk, és különféle újévi fogadalmakkal látjuk el magunkat. De vajon mit csinálnak Európa és Amerika országaiban? Cikkünkben összegyűjtöttük a különféle nemzetiségek szokásait, és egy-kettő igencsak furának tűnhet – lássuk, melyek ezek!

1. Argentínában vadonatúj, korábban még sosem viselt, rózsaszín bugyit húznak a leányzók, hogy ezzel vonzzák magukhoz a szerelmet a következő évre! Bármi is történik szilveszter éjjel, az biztos, hogy legalább tiszta és szép alsóneműt viselsz!

Emellett pontosan 00.00-kor a jobb lábaddal előrelépsz egyet, hogy elkerüld a balszerencsét a jövő évben.

2. Brazíliában az emberek fehérbe bújnak, vagy valamilyen fehér ruhadarabot húznak magukra, ezzel ijesztik el a rossz szellemeket.

Hétszer magasra ugranak, lehetőleg a tengerparton, a hullámokat átugorva, hogy elkerüljék a balszerencsét, és ajándékot visznek Lemanjának, aki a víz istennője, és imádja az ajándékokat, főleg a virágokat. Nem kell mást tenniük, mint néhány szálat vagy csokrot a vízbe dobniuk, de ha visszamossa őket a partra a víz, az azt jelenti, hogy Lemanjának nem tetszett az ajándék... Sebaj, jövőre ismét próbálkozhatsz!

3. Nagy-Britanniában mindenki megnézi Jools Holland sorozatát, a Hootenannyt, általában december 31-én, 11 órakor kezdi el sugározni valamelyik helyi adó, a BBC 2-n állandó műsor. Olyan színészek léptek már fel benne, mint Adele, Duffy, a Kaiser Chiefs, Paul McCartney, Mika, Kylie Minogue vagy Emeli Sandé.

4. Chilében, hozzánk hasonlóan, lencsét esznek, főként éjfélkor, amelytől sikerekben és pénzben gazdag évet várnak. Az éjfélt megelőzően felporszívóznak, vagy kisöprik a házat, ezzel gyűjtik össze, majd „dobják ki” odakint a rossz szellemeket.

5. Kolumbiában egy üres bőrönddel sétálnak fel-alá, többnyire a lakásuk, háztömbük, lakóparkjuk körül, ezzel elősegítik, hogy a következő évben sokat utazzanak!

6. Spanyolországban 12 szőlőszemet esznek az emberek, mindegyik kongatáskor egyet – külön, dobozokban tárolt szőlőszemek kaphatók erre az alkalomra. És igen, 12 szemet megenni ennyi idő alatt nehezebb, mint hinnénk!

7. Oroszországban a harangszót követően kívánságod egy darab papírra veted, elégeted, a hamut beleszórod az italodba, és megiszod, mielőtt az óra 00.01-re váltana.

8. Új-Zélandon edényeket, serpenyőket, fazekakat gongatnak az emberek, és olyan hangosan üvöltenek, amennyire csak lehet. Ez a szokás egyébként több országban gyakori farsangkor. Ezzel űzik el a rossz szellemeket.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek