Starity

Szőrme és bőr — amiért a divatvilág szégyellhetné magát

2014. március 06. 18:06   |   Szerző: xBlondie

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

„A divat emberei elég szívtelenek” – vallja Stella McCartney. A divattervező nem alaptalanul jelentette ki ezt a dolgot.

hirdetés
Szőrme és bőr — amiért a divatvilág szégyellhetné magát
Fotó: PETA

Ha körbenézünk a divatvilágban, már első pillantásra sok kivetnivalót találunk benne. Az emberek nagyon ügyelnek manapság arra, mit hordanak, és egyesek hajlamosak külsőségek alapján ítélkezni. Sajnos érthetetlen tévhitként él sokakban az, hogy a szőrme társadalmi fölényt szimbolizál, kecses, az „elit” viselete. Sok filmben látunk jómódú nőket szőrmét viselvén. A való életben is gyakran találjuk szembe magunkat ilyen áruval.

Amivel azonban valószínűleg nincsenek tisztában, az az, hogy a szőrme- és bőráruk hihetetlenül embertelen körülmények között készülnek.

Stella McCartney – a Beatles zenészének, Paul McCartney-nak a lánya – lelkes támogatója a PETA-nak (People For The Ethical Treatment of Animals – Emberek az állatokkal való erkölcsi bánásmódért), vegetáriánus és szőrmeellenes.

„A divatiparban dolgozó emberek nem akarják meghallani az üzenetet. Ezt borzasztónak tartom – kezdi a nyilatkozatát –, mert a divatnak éppen a változásról kellene szólnia. Csak arra tudok gondolni, hogy nem érdekli őket. Tehát úgy gondolom, a divat emberei szívtelenek. Miféle más okból használna valaki szőrmét és bőrt?”

Kína a világ legnagyobb szőrmeexportáló országa. Rengeteg állatot használnak fel ebből a célból – nagyon gyakran még olyan háziasított állatokat is, mint a kutya vagy a macska. Vannak állatok, amelyeket az úgynevezett szőrmefarmokon nevelnek fel, másokat csapdába ejtenek, befognak – nem egy állaton található meg még a nyakörv, jelezve, hogy valaha valaki szeretett kisállata volt. Teherautókkal szállítják ketrecekben az állatokat, majd akár 10 méter magasból is a földre hajítják őket, amely az állatok csontjainak törését okozza. Az állatok, akik a természetben naponta több négyzetkilométernyi területet birtokolnak, itt többen összezárva olyan szűk ketrecekben élik le az életüket, ahol még megfordulni sincs helyük. Viselkedési zavarokat mutatnak, megőrülnek, megbetegszenek, még meg is csonkítják önmagukat! Mindez azonban még meg sem közelíti azt a fájdalmat, amelyet akkor élnek át, amikor mindenféle érzéstelenítő nélkül, élve megnyúzzák őket, majd testüket a többi tetemre hajítják. Az állatok ezután még 5-10 percig lélegeznek és éreznek fájdalmat.

Calvin Klein, Stella McCartney, Ralph Lauren, Vivienne Westwood, Tommy Hilfiger, Betsey Johnson, Charlotte Ronson – csak néhány divattervező, aki ezen információk tudatában örökre búcsút mondott a szőrmeipar népszerűsítésének. Ám még nagyon kevesen vannak, hiszen a szőrmét és bőrt is használó divattervezők és divatházak listájának felsorolása biztos, hogy órákat venne igénybe.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek