Starity

A Corvintetőn lép fel Astronautalis és Sims

2014. április 09. 19:07   |   Szerző: Starity

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2014. május 22-én lépnek a színpadra az amerikai művészek, Astronautalis és Sims.

hirdetés
A Corvintetőn lép fel Astronautalis és Sims

Astronautalis több okból is kilóg abból a sztereotípiából, amit a legtöbb ember az amerikai rapzenészekhez szokott kötni: ő ugyanis egyrészt ma, az egyre inkább elanyagiasodó hiphop világában tölt be egy, a csináld magad mozgalmat előszeretettel támogató szerepet, másrészt pedig korántsem fél az anyaműfaján kívül eső stílusok felé is kacsingatni – jól példázza ezt az olyan, alternatívabb előadókkal való kollaborációja, mint Bon Iver vagy a Tegan and Sara, illetve a tény, hogy az 1981-es születésű zenészt gyakran rokonítják ahhoz, amit Beck képviselt a 90-es években. Persze ez nem jelenti azt, hogy Charles Andrew Bothwell földbe tiporja a nemes hiphophagyományokat: hiszen úgy viszi tovább ugyanis az eredetileg underground közegekből sarjadt esszenciát, hogy egyáltalán nem kellemetlen módon ülteti azt át a jelenkorba, feszegetve és egyszerre bővítve annak rugalmas és sokat bíró határait.

Az élete során Jacksonville-ben, Dallasban és Minneapolisban is székelő, eddigi négy nagylemezét vagy szerzői kiadásban, vagy pedig apró vállalkozásoknál megjelentető illető innovatív és tudatos hozzáállásával és persze egyedülálló könnyűzenei hovatartozásával számos rajongót volt képes a maga oldalára állítani. Astronautalis figyelme ugyanis a borítók megtervezésétől saját online felületének berendezéséig is elér, nem beszélve arról a műgondról, amivel saját szerzeményeit rakja össze.

A közérthető, hivalkodástól mentes alapokon nyugvó, az utca füstjét és a modern társadalom nyomasztását egyaránt reprezántáló zenéje ugyanis hosszú küzdelem árán lett a műfaj egyik, még mindig fájdalmasan kevéssé ismert kincse, amiben a lélegzet visszafojtott gyors beszéd, a jól ismert stílusbeli konvenciók és a ma aggasztó helyzete keveredik össze egy sokszor talán szomorkás, mégis pozitív szándékú ötvözetté.

Astronautalis érkezését egy másik egyéniség is erősíti: május 22-én ugyanis szintén a Corvintetőn lép fel a Sims néven nyomuló Andrew Sims is, aki mind a Doomtree nevű kollektíva tagjaként, mind pedig szólóelőadóként a város színtérének egyik csillaga. Pozícióját ugyanis számos kis-, illetve nagylemez, valamint egy rakás forrongó élő fellépés is illusztrálja, egyenrangú partnerré téve őt kollégája és barátja, Astronautalis szemében.

Az eseményről több infó a Facebookon!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek