Starity

Elhunyt Gabriel García Márquez

2014. április 17. 23:11   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nyolcvanhét éves korában elhunyt a Nobel-díjas világhírű kolumbiai író, Gabriel García Márquez.

hirdetés
Elhunyt Gabriel García Márquez

A négy évtizede Mexikóban élő és alkotó író egészsége már 1999 óta hanyatlott – akkor diagnosztizáltak nála leukémiát, amelyet Los Angelesben kezeltetett és sikeresen legyőzött. Időnként felröppentek a hírek a betegeskedéséről és haláláról, különösen, hogy visszavonult és ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt, azonban most igaznak bizonyult a bejelentés.

Áprilisban Márquez súlyos tüdőgyulladással és húgyúti fertőzéssel került kórházba, és noha egy héttel később hazaengedték, a törékeny egészségi állapota nem sok időt hagyott neki hátra és április 17-én elhunyt.

A Latin-Amerikában csak Gabónak becézett író a spanyol nyelvű irodalmi világ egyik legnagyobb és legnépszerűbb szerzője, akinek tehetségét 1982-ben Nobel-díjjal ismerték el. Pályáját újságíróként kezdte, számtalan novellát írt, mégis a regényei hozták meg neki a hírnevet. A mágikus realizmus stílusában alkotott és a leggyakoribb témája a magány volt.

Világhírű alkotásai közé tartozik a Száz év magány és a Szerelem a kolera idején – ez utóbbit meg is filmesítették. A filmhez – az író személyes felkérésére – a kolumbiai énekesnő, Shakira két szerzeményt is készített, a főszerepeket pedig olyan neves színészek alakították, mint Javier Bardem,   Benjamin Bratt, Liev Schreiber, Catalina Sandino Moreno és John Leguizamo.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek