Starity

Az elmúlt 200 év legveszélyesebb diétahóbortjai

2014. május 06. 14:02   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Férgek, dohányzás, pamutcsomók — mi mindenre vagyunk képesek a vékonyságért?

hirdetés
Az elmúlt 200 év legveszélyesebb diétahóbortjai

Ritkán telik el hónap úgy, hogy ne nyomnának le a torkunkon valami új, csodatévő módszert, amely csak úgy zabálja a kilókat, a televíziós vásárlásokról, a “ha most 15 percen belül telefonál” lehetőségekről ne is beszéljünk.

Ezek a diétarezsimek nem újkeletűek – ha visszatekintünk a múltba, nem kerülheti el a figyelmünk, hogy a régmúlt modellei, az önértékelésekkel küzdő hölgyek mennyi mindenen képesek voltak keresztülmenni élő paraziták lenyelésétől hormoninjekciókon át a fogyás érdekében. Cikkünkben bemutatjuk az elmúlt kétszáz év legmeghökkentőbb és legveszélyesebb “diétáit” – amelyeket senkinek nem ajánlunk!

1820-as évek: az ecetesvíz-diéta

Lord Byron hajlamos volt a hízásra, és annak érdekében, hogy formában tartsa magát, csak víz, ecet, főtt tojás és száraz keksz érhette ajkait. A Berry Bros & Rudd jegyzetei alapján közel 30 kilót fogyott ezzel. Hírneve és befolyása kapcsán étkezési módszere rányomta bélyegét a társadalomra: fiatal nők országszerte kezdtek a Byron-diétába, s igazi mozgalom indult.

Manapság valószínűleg étkezési rendellenességgel diagnosztizálnák a költőt, hiszen olykor csak egy darab tósztkenyeret és egy csésze teát fogyasztott a tivornyázás mellett, ráadásul több rétegnyi ruhát hordott vagy tekert magára, hogy elősegítse az izzadást.

1900-as évek eleje: a ‘köpd és nyeld’ módszer

A pépdiétaként is ismert módszer során minden falatot alaposan megrágunk, hogy az íz, amiért olyannyira sóvárgunk, átjárjon minket, majd ahelyett, hogy lenyelnénk, inkább kiköpjük a szánkban lévő finomságokat. Ezzel akármit “ehetünk”, persze teljesen értelmetlen, mivel táplálék nem kerül a gyomorba, ugyanannyira éhesek maradunk.

A Brit Dietetikus Szövetség szóvivője, Sioned Quirke szerint azzal, hogy százszor megrágjuk az ételt nyelés helyett, csak állkapocsfájdalmat kapunk jóllakottságérzet helyett. Arról nem is beszélve, hogy a pénzünket ezzel egyenesen a kukába is dobhatnánk.

1925: a cigidiéta

Mielőtt ismerték volna a dohányzás káros hatásait, étvágycsökkentőként használták az 1920-as években. 1925-ben a Lucky Strike márka még egy kampányba is fogott, mellyel a cigaretta előnyeit hangoztatták: “Válaszd a Luckyt az édesség helyett!”

Sioned Quirke megerősíti; a nikotin tényleg elnyomja az étvágyat, de amint az emberek felhagynak a füstöléssel, azonnali súlynövekedés várható, ha nem kapnak észbe, ráadásul a káros hatásairól és veszélyeiről még egy szót sem ejtettünk.

1930-as évek: a grépfrútdiéta

Ahogy a neve is sugallja, ez a mánia a citrusfélék, főként a grépfrút körül forgott. Nemcsak alacsony kalóriatartalmát, de azt is hangoztatták, naponta legalább egy darabot fogyasszunk, hogy segítsen a súlycsökkentésben. De vajon túl szép-e, hogy igaz legyen? Igen!

Úgy hitték, olyan enzimet tartalmaz, amely zsírt éget, de ez korántsincs így. Persze ennek nem szabad meggátolnia minket abban, hogy grépfrútot vagy narancsot fogyasszunk, hiszen vitaminjai és ásványi anyagai valóban segítenek abban, hogy egészségesek maradjunk.

1940-es évek: a káposztaleves-diéta

Őrült nagy népszerűségnek örvendett, s azóta többször is visszatért a divatba: annyi tányérral ehetsz, amennyit szeretnél, de semmi mást nem fogyaszthatsz ezen kívül.

Természetesen ennek is vannak mellékhatásai, ráadásul szervezetünk eléggé legyengül, ha nem kapja meg a szükséges fehérjét, szénhidrátot és zsírt, melyre szüksége van. Egy egyhetes káposztaleves-diéta súlyos táplálkozási elégtelenségekhez vezethet, és csak látszólag működik, hiszen ezzel nem zsírt veszítünk, csupán vizet, s minél tovább fogyizunk ezzel a módszerrel, annál több izmot is.

1950-es évek: a féregfogyókúra

Az öngyilkos diétának is nevezett fogyókúra az egyik legkellemetlenebb, legundorítóbb és legőrültebb módja a fogyásnak: az elszánt alanyok galandférgeket juttatnak szervezetükbe, általában élő, még fiatal állatokat vagy petéket tartalmazó tablettát nyelnek le. Amint a gyomorba kerül, táplálkozni kezd, feldolgozza a legtöbb ételt, ami azt jelenti, nem tudod felszívni a kalóriákat.

A híres operaénekes, Maria Callas állítólag 30 kilót fogyott ezzel a módszerrel. Persze ez nem azt jelenti, hogy elkeseredettségedben neked is ugyanezt kell tenned, hiszen több millió petét raknak, és akár hatméteres giliszták is élhetnek benned, évekig! Ha ez még kellemesnek hangzik, itt a riasztó dolog: a lárvák gyakran (szó szerint) utat rágnak maguknak a szervezetedben, bejutnak a vérkeringésbe, a szemeket és az agyat is károsíthatják, mely halálhoz is vezethet.

1970-es évek: a szépítő alvás

Már a neve is jobban hangzik, mint a gilisztásnak, ugye? Gyakran hangoztatják, hogy egy jó alvás csodákat tesz, ám a hetvenes években elterjedt trend ezt másként értelmezte: azon a tézisen alapszik, miszerint alvás közben nem viszel be kalóriákat a szervezetedbe, és egy kiadós, tízórás alvás során 600 kalóriát is elégethetünk.

Az emberek altatókat, nyugtatókat szedtek annak érdekében, hogy minél többet aludjanak – persze ezzel a módszerrel sem fogyunk, csak éhezünk és vizet vesztünk, plusz a gyógyszerekre alaposan rákattantak, függőség, szervi rendellenességek alakultak ki, mely csakugyan halálhoz vezethet.

2000-es évek: a vattadiéta

Közismert tény, hogy egyes modellek hajat vagy vattát tömnek magukba annak érdekében, hogy csökkentsék étvágyukat, ezzel pedig megakadályozzák a „felesleges” kalóriabevitelt. A pamutcsomókat általában gyümölcsdzsúszba, kávéba mártják, hogy ízt adjanak neki.

A Brit Dietetikus Szövetség szóvivője szerint ez az egyik legostobább és legveszélyesebb módja a fogyásnak, mivel a testünknek ételt kell elemésztenie, nem pedig poliésztert vagy vattát.

2006: a tisztítókúrák

Avagy Survivor valóságshow forró vízzel, citromlével, juharsziruppal és borssal. Azután tett szert nagy népszerűségre, hogy Beyoncé bevallotta, ezzel dobott le 6 kilót a Dreamgirls című filmje kedvéért. Igaz, hogy csökkenti az étvágyat, telít, de önmagában, csak lötyiket fogyasztva nem szabad diétáznunk – mondja Sioned Quirke, hiszen amint visszatérünk az ételek fogyasztásához, a testünk megkívánja a folyadékveszteség, szénhidrát, fehérje és zsír pótlását, amely csak hízáshoz vezet. Az emberi szervezetnek nincs szüksége manuális detoxra, arra ott van a májunk.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek