Starity

Elhunyt az Oscar-díjas rendező

2014. május 14. 19:07   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Malik Bendjelloul, aki egycsapásra világhírű lett, amikor az általa rendezett dokumentumfilm, a Searching for Sugar Man (Rodriguez nyomában) Oscar- és BAFTA-díjat nyert, váratlanul elhunyt.

hirdetés
Elhunyt az Oscar-díjas rendező

A svéd rendőrség szóvivője, Pia Glenvik úgy nyilatkozott, hogy a rendező kedden halt meg Stockholmban, de további felvilágosítással nem volt hajlandó szolgálni. Csupán annyit árult el, hogy nem találtak bűncselekményre utaló nyomot.

A Searching for Sugar Man egy mexikói-amerikai folkrocker énekes-dalszövegíró, egykori építőmunkás Sixto Rodriguez történetét meséli el, aki hatalmas hős lett az apartheid-sújtotta Dél-Afrikában.

Amerikában több albumot is kiadott a hetvenes években, de mindegyik bukás lett és a férfi hamarosan el is tűnt a nyilvánosság elől. Ám a lemezei a tudta nélkül eljutott az afrikai országba, ahol viszont hatalmas sikert arattak, köszönhetően a faji egyenlőségről szóló, a vietnámi háborút ellenző, és egyéb társadalmi témájú dalainak.

A dél-afrikai rajongók abban a hitben voltak, hogy a hősük már elhunyt, ám az internetnek köszönhetően megtudták, hogy még mindig él. A dokumentumfilm két rajongó útját követi, akik az USA-ba utaztak, hogy megtalálják Rodriguezt, aki Detroitban dolgozott egy építkezésen. Rávették, hogy menjen velük Dél-Afrikába és tartson egy fergeteges koncertturnét.

A film a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat nyerte el 2013-ban, így Ingmar Bergman kultikus Fanny and Alexander című filmje (1984) óta ez lett az első svéd film, ami elnyerte a rangos kitüntetést. Az Oscar mellett további díjakat is szerzett a Searching for Sugar Man, köztük a legjobb dokumentumfilmnek járó BAFTA-t és a svéd Guldbagge-díjat.

A díjesőnek köszönhetően Sixto Rodriguez karrierje újjászületett és azóta számos nagy sikerű koncertet adott az USA-ban.

Az 1977-ben született, korábban riporterként dolgozó Bendjelloul három éven át dolgozott a filmen és minden pénzét erre áldozta, barátaitól kért kölcsön és az okostelefonjával fejezte be a forgatást, miután a legfőbb szponzora visszavonta az anyagi támogatást. Halála hatalmas sokként érte a svéd filmes közösséget. Szülei és testvére, Johar Bendjelloul gyászolja.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek