Starity

30 éves lett Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója

2014. május 16. 14:02   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mark alig tíz évvel ezelőtt, 2004. február 4-én indította hódító útjára a világ legnépszerűbb közösségi oldalát, a Facebookot, melynek segítségével a világ leggazdagabb emberei közé emelkedett és még csak 30 éves.

hirdetés
30 éves lett Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója

Mark 1984. május 14-én White Plains-ben, New York államban látta meg a napvilágot. Gyerekkorát Dobbs Ferryben töltötte; édesapja fogorvosként, édesanyja pszichiáterként kereste kenyerét. Marknak három testvére van: Randi, Donna és Arielle.

A számítógépek iránti szenvedélye már viszonylag korán megmutatkozott: 10 éves volt, amikor édesapja segítségét igénybe véve megírta a Zucknet nevű programot, mely a lakásukban és a fogászati rendelőben található számítógépeket kötötte össze egymással, így elősegítve a gyorsabb információáramlást. David Newman vállalta magára a fiú számítógépes ismereteinek bővítését, és elmondása szerint Mark már akkor is nagyon fogkény volt a technikára, nehéz volt lépést tartani vele.

Középiskolás évei alatt sikeresen kifejlesztette a Pandora program elődjét, a Synapse Media Player zenelejátszó programot, melynek különlegessége az volt, hogy mesterséges intelligenciaként a felhasználók szokásait vizsgálta. Érdekesség, hogy a Microsoft és az AOL megkísérelte a program értékesítését és céljuknak tűzték ki Mark alkalmazását, a fiú azonban ehelyett a Harvard Egyetemet választotta.

Mark a Mercy College-ban folytatta tanulmányait, ahol a videojátékok felé fordult az érdeklődése és ezek fejlesztésében vállalt részt. Később a New Hampshire-i Phillips Exeter Academyn képezte tovább magát, ahol irodalomból diplomázott.

Érdekesség, hogy a Facebook elődje egy Harvardos projektnek indult 2002-ben, melynek célja az volt, hogy a nagyobb iskolákat összekösse. Mark néhány barátjával Palo Altóba költözött azon a nyáron, ahol egy olcsó lakást bérelve irodát nyitottak, és még akkor ismeretséget kötött Peter Thiellel, aki befektetett a cégbe. E támogatásnak köszönhetően 2004-ben Markék irodát nyitottak és bár tervezték, hogy folytatják tanulmányaikat, végül elvetették az ötletet.

2004 elején – nem sokkal a Facebook megjelenése előtt – megjelent a Wayne Chang által útjára bocsájtott i2hub, mely hamar felhívta magára a figyelmet. Ennek riválisaként indította el Mark Andrew McCollum, Adam D'Angelo, és Sean Parker segítségével a Wirehogot, mely végül a Facebook előfutárának bizonyult.

Mark 2007. május 27-én megnyitotta a Facebook Platformot, melynek célja a gyors fejlődés elérése volt. Nagyon rövid idő alatt 800.000 új fejlesztő csatlakozott a platformhoz, 2007 őszére pedig lehetővé tette, hogy az emberek információt, keresési és internetezési szokásaikat megoszthassák a Facebookon ismerőseikkel.

Napjainkra a Facebook a világ leggyakrabban látogatott portálja lett, több millió felhasználó lép fel az oldalra nap, mint nap kikapcsolódás gyanánt. 2010-ben közösségi oldalán végzett munkájáért neki ítélték Az Év Embere-díjat és még abban az évben elérte a Facebook az 500 millió főre rúgó felhasználói létszámot, 2012-re pedig meghaladta az egymilliárdot.

Magánéletét tekintve is sikeres, hiszen 2012. május 19-én vette feleségül barátnőjét, Priscilla Chant, akivel azóta is boldog házasságban élnek. Mark a Forbes magazin szerint jelenleg a világ 21. leggazdagabb embere.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek