Starity

Cannes 2014: a nyertesek

2014. május 24. 21:09   |   Szerző: Cannibal3

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ma este kerültek kihirdetésre a 2014-es Cannes-i Filmfesztivál nyertesei, az Arany Pálmát a török Nuri Bilge Ceylan filmje, a Winter Sleep vitte el.

hirdetés
Cannes 2014: a nyertesek

Május 14-én vette kezdetét a hatvanhetedik alkalommal a Cannes-i Filmfesztivál, mely idén felvonultatta többek közt Bennett Miller, Tommy Lee Jones, Olivier Assayas, David Cronenberg és a Dardenne fivérek legújabb rendezését is. A Jane Campion által elnökölt zsűri pedig egy nappal az esemény vége előtt, május 24-én világosságra is hozta a versenyprogram győzteseinek listáját.

Az fődíjat, az Arany Pálmát, az előrejelzéseknek megfelelően a török Nuri Bilge Ceylan filmjének, a több mint háromórás Winter Sleepnek (Kis Uykusu) ítélték meg. A direktor korábban rendezői elismeréssel és Nagydíjjal is távozott már a fesztiválról, ez az első alkalom viszont, hogy a Pálmát is sikerült elnyernie. Cannes második legrangosabb trófeáját, a Nagydíjat pedig egy női rendező, Alice Rohrwacher tudhatja most magáénak, a The Wonders című alkotásért.

A legjobb színésznek járó díjat végül nem a tuti befutónak, és már most a férfi főszereplői Oscar-díj legfőbb várományosának kikiáltott Steve Carell vitte el Foxcatcher rozzant elméjű milliomosáért, hanem Timothy Spall, Mike Leigh nagyszabású életrajzi drámájáért, a Mr. Turnerért. A színésznői elismerés kimenetele sem a várakozásoknak megfelelően alakult, hiszen a tavaly és tavalyelőtt is hoppon maradt Marion Cotillard (Két nap, egy éjszaka) helyett Julianne Moore vehette át a díjat David Cronenberg Maps to the Stars című, elborult hollywoodi szatírájáért.

A rendezői elismerés Foxcatchernél (Bennett Miller), a forgatókönyvírói a Leviathannál (Andrej Zvjagincev és Oleg Nyegin), a zsűri díja pedig a Mommynál (Xavier Dolan) és Goodbye to Languagenél (Jean-Luc Godard) kötött ki.

Az újságírók által körülrajongott filmek mellett persze idén is jócskán akadtak kevésbé sikerült darabok. Nicole Kidman versenyen kívül bemutatott Grace Kelly-filmjét a kritikusok porig alázták, A némafilmes rendezőjének új alkotása igencsak vegyes értékelésekkel távozhatott, az Un Certain Regard szekcióban induló Ryan Gosling rendezői bemutatkozása pedig a színész főszereplésével készült, tavalyi Csak Isten bocsáthat meghez hasonló fogadtatásban részesült. Gosling szekciójában egyébként magyar győztest avattak: Mundruczó Kornél kutyás filmje, a Fehér Isten nyert.

A versenyprogram győzteseinek listája:

  • Arany Pálma: Winter Sleep (rendezte: Nuri Bilge Ceylan)
  • Nagydíj: The Wonders (rendezte: Alice Rohrwacher)
  • A zsűri díja: Mommy (rendezte: Xavier Dolan) és Goodbye to Language (rendezte: Jean-Luc Godard)
  • Legjobb rendezés díja: Bennett Miller (Foxcatcher)
  • Legjobb női alakítás díja: Julianne Moore (Maps to the Stars)
  • Legjobb férfi alakítás díja: Timothy Spall (Mr. Turner)
  • Legjobb forgatókönyv díja: Andrej Tvjagincev és Oleg Nyegin (Leviathan)

A fődíjas film, a Winter Sleep hivatalos posztere.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek