Starity

6 sztár, akinek sulizenekar hozta meg az áttörést

2014. május 28. 18:06   |   Szerző: Red Lemon

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tudtad, hogy Kurt Cobain, John Lennon, Nelly Furtado vagy Kesha is sulizenekarokban kezdték?

hirdetés
6 sztár, akinek sulizenekar hozta meg az áttörést
Fotó: Red Lemon

Tizenhárom versenyző pályázik az ország legmenőbb sulizenekara címre, a B the First – Kié a legjobb sulizenekar? online tehetségkutatón. A nevezők alig várják, hogy kiléphessenek a poros garázsok rejtekéből, és megmutassák, mire képesek. Kevesen tudják, de a legnagyobb világsztárok között is akadtak olyanok, akik már a gimiben pengették azt a bizonyos gitárt, arról álmodozva, hogy a legnagyobbak helyére lépnek.

A hányattatott sorsú Kurt Cobain számára nem volt mindig egyértelmű, hogy zenével szeretne foglalkozni. A Nirvana frontembere próbálkozott a birkózással és a rajzolással is, mielőtt énekelni kezdett volna. Kevesen tudják, de a rocksztár az iskolai zenekarban dobosként kezdte a zenélést. A fiatal Kurt egyik osztálytársának már 14 évesen kijelentette, az a célja, hogy híres és gazdag énekes legyen, akárcsak Jimi Hendrix.

John Lennon az első gitárját 1956-ban kapta meg édesanyjától, aki támogatta fia ambícióit, de mindig abban reménykedett, hogy végül úgyis ráun majd a zenélésre, hisz abból nem lehet megélni. Messze volt még abban az évben a Beatlemánia és a sikoltozó lánytömeg. Ki tudja, mi történik, ha Lennon nem alapítja meg még 16 évesen a The Querrymen nevű zenekart? Ha nem találkoznak egy évvel később Paul McCartney-val és 1960-ban nem egyeznek meg Hamburgban arról, hogy innentől Beatles néven folytatják? Egy legendával lennénk kevesebbek.

A popénekesnő Kesha igen korán elkezdte a pályáját, 18 évesen már leszerződtette a világ egyik legnagyobb kiadója. A szőke híresség a gimis éveiben sem tétlenkedett: először az iskolai zenekarban szaxofonozott, majd saját bandát alapított, valamint édesanyjával írt közösen dalokat és keményen dolgozott azért, hogy felfedezzék.

A portugál-kanadai énekesnő, Nelly Furtado világszerte 18 millió albumot adott el, pályáját viszont nagyon fiatalon, 4 évesen kezdte. A helyi templomban énekelt, 9 évesen hangszereken játszott, és első dalát 12 éves kisiskolásként írta meg. Gimnazista korában a fiatal énekesnő az iskola jazzbandájának is tagja volt, első nagy szerelmét, a mikrofonját pedig már ekkor jobban ismerte, mint a tenyerét. A feltörekvő Nellyt 18 évesen fedezték fel, egy tehetségkutatóban.

A magyar zenei szcénában több sztár is serényen pengette a gitárokat már az iskolai éveiben. A Quimby elődje Dunaújvárosban kezdte a pályafutását, több mint 20 évvel ezelőtt, ekkor a zenekar tagjai még a Münnich Ferenc Gimnázium padjait koptatták. Az Október nevű rockbandában Kiss Tibi és Varga Livius is benne voltak, az érettségi után azonban rövid időre szétszéledtek. Végül 1991-ben alakultak újjá és találtak igazán magukra.

A friss Comet-díjas Hooligans is korán kezdte, a pop-rock együttes két tagja, Kiss Endre és Tóth Tibor Szentesen együtt jártak iskolába. 9 évesen első koncertjükön is túl voltak, 16 évesen pedig a Ramses nevű formációban tépték a húrokat, de csak addig, míg rá nem találtak Csipára, és a siker kérlelhetetlenül be nem kopogott az ajtajukon.

Ahogy a rengeteg példa is mutatja sokaknak egyenes út vezetett az iskolai zenekarok világából a hatalmas hírnév felé. Lehet, hogy a B the First! – Kié a legjobb sulizenekar? online zenei tehetségkutató színpadán ismerkedhetünk meg a jövő fiúzenekarával, akik akkora őrületet váltanak ki rajongóikból mint a Beatles. Hogy ki lesz 2014 új felfedezettje?

Az a zenekar, amely a B the First nyerteseként élőben léphet fel a Papp László Budapest Sportarénában, a VIVA Comet-gálán és a VOLT Fesztiválon? Június 3-án, a Pesti Magyar Színházban kiderül, ahol a legjobb együttesek a Pély Barna vezette zsűri előtt bizonyíthatják rátermettségüket. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek