Starity

Már a Holdon is van internet — és gyorsabb, mint hinnéd!

2014. május 30. 17:05   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NASA a Star Trek egyik alapelvét vette kölcsön, és internetet juttattak a Holdra.

hirdetés
Már a Holdon is van internet — és gyorsabb, mint hinnéd!

Bámulatos! A Holdon gyorsabb az internet, mint a legtöbb brit háztartásban, köszönhetően a NASA kutatóinak – és a Star Treknek.

Az űrkutatók képesek voltak lézerteleszkópokkal internetet sugározni a Hold felszínére, amely 19,44 megabit/mp sebességű, ez pedig gyorsabb, mint az átlagos brit szélesség (18m/mp). Négy elkülönített teleszkópot használtak Új-Mexikóból, amik infravörös fény láthatatlan jeleit sugározták a felszínre, de a csapatnak meg kellett küzdenie a Föld atmoszférájával is, ami elterelte a jeleket. A lézersugarat egy, a Hold körpályájára állított műhold vette fel és adattá konvertálta, ami hasonlít a Star Trek transzportereinek tudományos működési elvéhez – így sugároztak embereket különböző helyekre.

A NASA kutatói a massachusettsi technológusoktól kaptak segítséget, az asztronauták pedig Breaking Badet, Trónok harcát, sőt, élő focimeccset is nézhettek streamelve.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek